Kate és Meghan divatikonnak számít, rengetegen követik őket. Öltözködési stílusuk azonban eltér: Kate szívesen hord Zarát, s nem márkabolond, Meghan pedig csak a legdrágábbal éri be. Ezért is kérdezik meg a pletykalapok: Ki fizeti a divatozást? Látogassunk el az angol királyi családba!

A trónörökös feleségének kötelességei vannak! Kate nagyon gyorsan megértette, mit vár tőle a királyi család: végezd pontosan a munkádat, és ne beszélj magadról. Kate Middleton erős jellemű nő, és van humorérzéke. Türelem nélkül aligha tudná ellátni a leendő trónörökös feleségének fontos feladatait. Ezenkívül meg kell válogatnia, kivel barátkozik, kit enged közel magához.

meghan-3-kezdo.jpg
Meghan utolsó megjelenése Londonban hercegnéként a királynő társaságában!

Rengeteg a tennivalója, életének minden napja egy évre előre be van táblázva. Az eseményeken nyafogás nélkül vesz részt, mindeközben legfontosabb feladata a diszkréció és a hallgatás. Minden alkalommal ajánlatos kifogástalan frizurával megjelennie, és nem mondhatja le a programjait azzal a kifogással, hogy rosszul aludt. Szabad idejében – akárcsak fiatalkorában – sokat sportol, a Buckingham-palotában külön tornaterem, edzőterem, uszoda áll a rendelkezésére.

Milyen helyzetbe kerülne Kate, ha elválna a férjétől? Elsősorban le kellene mondania gyermekei neveléséről. Elveszítené a hercegné címet, és éves járadékának nagyságát az uralkodó határozná meg. A protokoll szempontjából viszont a válás után is ő maradna „a trónörökös édesanyja”: ami egy rendkívül fontos rang.

Királyi dresszkód

A királyi dresszkód nem a divatról szól, ettől függetlenül jelentősen befolyásolja a divatot. Erzsébet fiatalkorától kezdve szerette az egyszerű tweedszoknyát, a kötött szvettereket (holott a szvetter ódivatúnak számít) és a meleg zakókat. A királynő egyenruhának tekinti az öltözékeit – mindig az alkalomhoz illő ruhát veszi fel, nem pedig azt, ami tetszik neki. Ugyanakkor nagyon gyakorlatias és sokat ad a kényelemre. Például nem kedveli a válltömést, és nem hordott soha rövid szoknyát, mert abban ügyelni kell arra, hogyan ül le és hogyan áll fel. A divattervezők folyamatosan kritizálják szögletes táskáit és cipőit.

Diana divatikon volt! A walesi herceg felesége kezdettől fogva gyakran megszegte a protokollt, ruhái azonban annyira szépek voltak, hogy mindent elnéztek neki. Menye, Kate  tőle eltérően nem hord márkás ruhákat, kedveli a Zarát – ám mégis divatot teremtett.

Amit egyik nap visel, azt másik nap azonnal felvásárolják. Azt a szabályt sem tartja be, hogy nem veszi fel kétszer ugyanazt a ruhát. Kate ruhái elegánsak, és egyik-másik olyan szép, hogy a férjének elakad a lélegzete, ha meglátja. Erzsébet után a hercegné az, aki stílusos ruhatárat mondhat magáénak. Ám Diana a maga idejében bátrabb volt, mint Kate. Kórházban szülte meg a fiait, nem hagyományosan a Buckingham-palotában, és magával vitte őket hivatalos útjaira. Kiharcolta, hogy gyerekei óvodába járjanak, és az iskolát is maga választotta. Károly herceg támogatta a feleségét, mert – amint nyilvánosan is elmondta – neki nehéz gyerekkora volt.

Kate-nek viszont a királyi életmód újdonság, hisz egyszerű halandóként nőtt fel! Talán ezért sem mond ellent a protokoll száz szabályának – az ő számára ez az izgalmas, nem a szürke plebs élete (abban eleget volt része). Kate életét másvalami nehezíti: bárhová megy, testőrök kísérik. Elképzelhetjük, mekkora felhajtás lenne körülötte, ha egyedül járna fodrászhoz, orvoshoz, pénzt kivenni a bankautomatához, kávézni a barátnőivel. Nem ülhet kocsiba bármikor, nem mehet oda, ahová kedve tartja, mert akkor nehéz lenne megőrizni a biztonságát. Diana híres volt arról, hogy nem tartotta be ezeket a szabályokat, amire a közvélemény hisztérikusan reagált. Végül feladta, hogy maga kóboroljon, mert látta, hogy ezzel nem csupán saját, de gyerekei testi épségét is veszélyezteti.

Ilyen egy jól nevelt hercegnő élete, tessék, lehet választani a jól nevelt Kate és a neveletlen Meghan között!

kate-es-meghan.jpg
Meghan Markle régebben színésznő volt Hollywood-ban. Igaz, csak D-listás, de a hercegnői szerepet kitűnően el tudta játszani. Ám előtte ott áll a sorban egy másik hercegné, Kate Middleton –, és őt nem lehet beelőzni. Emellett Kate túl tökéletes ahhoz, hogy túl lehessen ragyogni. Igaz, hogy az ő ereiben sem folyik kék vér, akárcsak Meghanéban, ám Kate a brit trónörökös felesége, egy igazi „angol rózsa”!

Miből él Meghan és Harry?

Miután Meghan és Harry nem dolgozik többé a monarchiának, az angol közvélemény tekintélyes része azt követeli, hogy fizessék vissza az adófizetők pénzét, amelyet angliai házuk, a Frogmore Cottage helyreállítására költöttek. (Ez 3,1 millió font volt.) Adja magát a kérdés: miből él ma egy királyi herceg, aki lemondott a rangjáról?

Állami tulajdonban vannak a királyi paloták!

Harry-nek van saját pénze, de hogy pontosan mennyi – a kérdés megválaszolásához vissza kell menni a történelembe. III. György adósságai miatt 1760-ban egész vagyonát a parlamentnek adományozta, amelyért cserébe azóta is évi járadékot utalnak ki a királynak. Ettől kezdve állami tulajdonba kerültek az angol királyi paloták, a koronázási ékszerek, a műkincsek és a többi ékszerek. A király csak használati jogot élvez. Ami azt is jelenti, hogy ezeket a vagyontárgyakat nem adhatja el, nem játszhatja el kártyán, nem tarthatja vissza és nem hagyhatja örökül a gyermekeinek.

2017-ben a parlament 86 millió euró éves járadékot hagyott jóvá a királynő részére reprezentációs célokra, valamint a javak karbantartására. Ez a híres Sovereign Grand. A királynő édesapjától örökölt magánvagyona (ingatlanokban) 500 millió euró értékű. A királyi család sok kastélyt birtokol (Sandrigham kastélya, a Balmoral rezidencia Skóciában, Bagshot Park, Highgrove House). 1399-től a királyi család tulajdona a Lancaster hercegségben található ősi birtok, a királynő ennek bevételeiből fedezi gyermekei hivatalos útjainak kiadásait és megélhetési költségeiket.

Károly herceg Cornwall hercegség bevételeiből él, ami évi 40 millió eurót tesz ki. Az összeg egy részét jótékonysági célokra fordítja – és két fiát is ebből támogatja. Vilmos és Harry 31. életévük betöltése után édesanyjuk örökségét is megkapták, fejenként 20 millió eurót.

Ki fizeti Meghan és Harry testőrségét?

Ez fogas kérdés, miután Meghan és Harry lemondtak hercegi címükről. Pontosabban: a törvény erre kötelezte őket, mert nem hajlandóak többé a királyi családnak dolgozni. Harry, mint a brit uralkodó unokája (és most már a felesége is) nemzetközileg védendő személynek számítanak. Az nem számít, hogy már nem hercegek. Jár nekik a testőrség! Tény viszont, hogy őrzésük jelentős summát tesz ki, amit a brit adófizetők nem akarnak tovább állni.

Meghan és Harry átköltöztek Amerikába még a koronavírus elején – de az amerikai állam nem hajlandó fizetni az őrzésüket. Így aztán ezt is Henry apja, Károly herceg fizeti.

meghan-harry-archie.jpg
Meghan Afrikában nagyon népszerű! Mikor Meghan férjével és alig három hónapos kisfiával, Archie-val meglátogatta Dél-Afrikát, kijelentette: „Színes bőrű nőként vagyok itt jelen!”. Utána több millió afrikai lány kezdte követni a hivatalos Instagram-oldalukat. Meghanben ezek a fiatal lányok példaképet láttak: úgy szeretnének öltözködni, viselkedni, mint az afrikai felmenőkkel is rendelkező hercegné, aki "kikapta" álmai hercegét, és ezzel kivált az ismeretlen nők tömegéből.

Harry és Meghan eddig a királyi család jövedelméből éltek, amit Erzsébet a hivatalos protokoll lebonyolítására kap a kormánytól (az ún. Sovereign Grantból, mely az adófizetők pénzéből áll össze) – valamint a Károly által folyósított tekintélyes apanázsból. Miután lemondtak királyi munkájukról, többé egy fityinget sem kapnak az adófizetők pénzéből.

Ezután miből élnek?

Bár Harrynek tekintélyes magánvagyona is van, ez azonban nem jelent szabadon felhasználható összeget. Ezért a királynő külön bizottságot nevezett ki, amelyiknek a feladata kitalálni, miből éljen Sussex volt hercege és hercegnéje az átmeneti időszakban. (S míg saját pénzt nem keresnek, addig Henry apja, Károly herceg folyósít nekik megemelt apanázst.)

Harry és Meghan a reklámbevételekből kívántak a kiugrás után pénzhez jutni. Ám nem használhatják tovább a Sussex Royal védjegyet! Ezt nem a királynő, hanem törvény írja elő Angliában: a Royal védjegy nem használható üzleti célokra. Meghan és Harry, amint megkapták a Sussex Royal címet, azonnal levédették. Miután H&M nem dolgozik többé a dinasztiának, érthető módon visszavették tőlük a Royal védjegyet.

Meghannak is van persze pár milliócskája, pontosan 3,1 millió dollár, amit színésznőként keresett még – de ez arra a fényűző életmódra nem futja, ahogy Amerikában szeretnének élni (és öltözködni). Mostani, malibui otthonuk rezsijének csak a négyötödét fedezi a Károly herceg által folyósított apanázs, s ott van még a testőrség költsége, építkezni is szeretnének... Saját pénzt kell hát keresniük, amibe Meghan bele is fogott: nemsokára könyvet ad ki a királyi család titkairól, és hogy ő miért sértődött meg a családra és a brit népre...

–nagyvendégi–
Kapcsolódó írásunk 
Cookies