Mostanában mindenhol hialuronsavas termékekbe botlunk: ott kukucskálnak a boltok polcain pihenő krémekben, tusfürdőkben, arcmaszkokban. És persze az annyira keresett „arckipárnázó” injekciók fő hatóanyaga is hiarulonsav. Mit is kell pontosan tudni róla?

Mindent a hialuronsvaról! A hialuronsav a bőrben természetesen is megtalálható molekula, amely fantasztikus mértékben képes növelni a bőr vízmegtartó képességét, ezáltal simábbá, rugalmasabbá teszi az arcot. Tudnivaló, hogy létezik keresztkötött és nem keresztkötött hialuronsav. (A kozmetikusok csak ez utóbbival dolgozhatnak, és csak a felhámban.)

hialuronsav-indito.jpg
A hialuronsavval az évek során elvesztett bébihájat injekcióztathatjuk vissza az arcunkba...

A nem keresztkötött hialuronsav a legegyszerűbb forma: itt csak a bőr felszíne alá kerül a hatóanyag, a cél a bőr hidratálása. A keresztkötött hialuronsav már a bőr mélyebb rétegeibe kerül – itt inkább a volumennövelés, a kitöltés a cél (például ajakfeltöltés esetén). Az eredmény ennél jóval tartósabb, mint a nem keresztkötött hialuronnál.

Orvos vagy kozmetikus?

A hialuronsav plasztikai alkalmazása több évtizedes múltra tekint vissza. Az első kitöltő anyagok a nem keresztkötött formák voltak, melyeknek szinte azonnal felismerték gyorsan múló hatását. Így máris igény mutatkozott egy tartósabb formula elkészítésére. Sok kísérletezés után a gyártók ráleltek az arany középútra, aminek persze voltak áldozatai. A tartósabb anyagokat rengeteg próba után, szövődmények árán kísérletezték ki.

Az előnyök egyértelműek: feszes, hidratált, simább bőr és kevésbé mély ráncok. Ám előfordulhat, hogy a páciens megbánja a hialuronsavas injekciózást, hiszen minden beavatkozásnak vannak kockázatai. Itt sincs ez másképp. Nagy mumus a szakszerűtlen feltöltés, mikor például nem szakértő kéz végzi a beavatkozást. Másrészt vannak olcsó és nem minőségi hialuronsavak, melyek akár komplikációkat is okozhatnak – becsomósodnak vagy pár hét után felszívódnak, miközben mi tartós hatást szeretnénk.

A legsúlyosabb szövődményeket az érbe adott hialuronsav okozhatja szakszerűtlen kezelés esetén. (Ugyebár nem érbe akarták szúrni, de eret talált el...) Ilyenkor a kezelőorvos – ha időben észreveszi a hibát – egy hialuronsav-bontó enzimmel tud korrigálni.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindenképpen orvost – és ne kozmetikust – keressünk fel, ha komolyabb hialuronsavas kezelésben gondolkozunk! Egyrészt az orvos az, aki feljogosított az injekciózásra, másrészt mindenféle esetlegesen felmerülő komplikációt csak orvosi szaktudással tudnak kezelni.

Savas életmód: tovább párnáz, mint ígérte!

Felmerülhet, hogy mennyi ideig tart az injekció hatása. A tapasztalat azt mutatja, hogy az anyagok a kezelési útmutatóban feltüntetett időtartamon túl is hatnak. Ez azért van, mert az injekció tesztelése és törzskönyvezése előbb lezáródik, mint ahogy a sav teljesen kikopna a szervezetből. Vagyis tovább párnáz, mint ígérte! A tartósság persze egyéntől is függ – a sportolás, a dohányzás, a napozás vagy a szolárium, mind-mind befolyásolhatják. Nagy általánosságban elmondható, hogy fél-, egyévente szükséges újra megismételni a kezelést. A sok edzés, napozás vagy a megerőltető fizikai munka serkenti a hialuronsav lebomlását. Azok az enzimek ugyanis, amelyek a lebontást végzik, amúgy is jelen vannak a szervezetünkben – így a molekula hamar kiürül a testből.

giselle-narancs-ruha.jpg
Szemmel látható méretcsökkenés esetén nyugodtan lehet rátöltést kérni. Azonban érdemes figyelni: ha nem ürült ki teljesen a hiarulonsav – ami ritkaság –, csak ugyanazzal az anyaggal szabad a feltöltést elvégezni! A különböző gyártók egymásra injekciózott anyagai kellemetlen mellékhatásokat okozhatnak.

Érdemes arra is figyelni, hogy más anyagok valók a szem alatti ráncokba, más anyagok a száj megnagyobbítására. Ezek a különbségek főleg abból adódnak, hogy különböző testrészeinken más és más vastagságú a bőr – így sem az injekciózás mélysége, sem a bejuttatott anyag mennyisége nem lehet azonos. A puha szövetek közé (mint a száj vagy az intim területek) nem érdemes kemény anyagot injekciózni, hiszen gödröcskés lehet a végeredmény. Ugyanakkor a puha anyag egy járomívfelöltésnél elveszik, és semmiféle látható hatást nem fog kiváltani.

A kacsaszáj és a pornó

A hialuronsavas kezelés nem fejeződik be az injekciózás műveletével – fontos az utólagos arcápolási rutin, amellyel tartóssá tehetjük a végeredményt. Sok gyártó kimondottan egy-egy injekciójára építve saját hialuronsavas krémeket ajánl a tartósság megőrzése érdekében. Ezek a krémek serkentik a bőrsejteket: szinte ,,etetik” azokat, amelyek a kollagéntermelésért felelősek.

Sok nő azért nem vág bele a szájfeltöltésbe, mert félnek, ha nem tetszik nekik a végeredmény, akkor nincs visszaút. Azonban a mesterségesen bejuttatott enzimekkel visszaállítható az eredeti állapot. Csak ügyes orvost válasszunk!

A beavatkozások bármilyen életkorban alkalmazhatók, természetesen 18 év felett. A kezelés minden esetben azzal kezdődik, hogy az orvos informálja a pácienst, és figyelmezteti a lehetséges szövődményekre. Főleg fiatalok kérik az ajkak megnagyobbítását, pedig pont nekik nincs rá szükségük! Jó, ha tudjuk, hogy a beavatkozással kire szeretnénk hasonlítani. Ne feledjük, hogy a kiugró ,,kacsaszájat” a pornófilmek hozták divatba – kacsaszájjal mindig is a pornószínésznőkre fogunk hasonlítani.

A hialuronsavas kezelés elsősorban az idősebb nők önbizalmát képes helyrerázni – az arc bármely részén, a kézháton, a dekoltázson és a nyakon is alkalmazható. Vagyis mindenütt, ahol megjelennek az öregedés első jelei. A harmincas években elkezdett (nem keresztkötött, tehát csak a bőr felszínébe juttatott) hiarulonsavas kezelések kis időre konzerválják a bőr fiatalságát. Ezeket kozmetikusok is végezhetik – kontúrt adnak az állnak, járomívnek, és késleltetik a szarkalábak elmélyülését. Később következhetnek aztán a komolyabb, keresztkötött savas feltöltések, de ezeket a beavatkozásokat már csak szakorvosok végezhetik.

vintage-narancs-strand.jpg

Látszik már?

És bár a szépségért szenvedni kell, a kezelés eredménye – jó minőségű bejuttatott anyag esetén – azonnal láthatóvá válik. Mivel a bőrt pici erek hálózzák be, az apró bevérzéseket, ödémákat lehetetlen elkerülni. Ha a kezelőorvos kanült használ egy szájfeltöltés során, akkor kisebb számban fordulnak elő bevérzések. Ha tűvel dolgozik, akkor több ödéma keletkezhet – viszont injekcióval sokkal precízebben lehet dolgozni.

Vigyázz! A botox és a hialuronsavas injekció nem ugyanaz! A botoxszal azokat az izmokat bénítjuk meg, relaxáljuk, amelyek miatt kialakulnak a ráncok. A hialuronsavas injekció viszont a bőr egyenetlenségeit tölti fel. A hialuronsavval az évek során elvesztett bébihájat injekcióztathatjuk vissza az arcunkba...

 A kezelés semmiben sem akadályozza a pácienst, így az injekciózásról akár azonnal vissza is lehet térni a munkába! A hialuronsavas kezelés nem ördögtől való, nem mindig lesz csücsörítő ,,kacsaszáj” a végeredmény! Persze csak ha ráérzünk az arany középútra!

Kapcsolódó írásunk: Laminált szemöldök a divat

Varga Virág