Jó hírünk van a természetes hatás kedvelőinek: a „filctollal” kihúzott szemöldökök és a legyezőszempillák érája végleg lejárt. 2020-ban a natúr vonal hódít, vagyis a laminált szemöldök.

Az Új Nő Szépe szépségversenyünk válogatóin a legnagyobb kiakadást mindig a lányok szemöldöke jelentette: vagy pengevékonyra szedték, vagy kikopott lila tetoválásnyomok éktelenkedtek a szemöldök helyén. Olyan volt az arcuk, mint egy befejezetlen kép.

laminalt-indito_szines.jpg

A sminkmesterek szerint az arcél után a második leghangsúlyosabb pont az arcon a szemöldök. Ha nem szép az íve, akkor teljesen mindegy, hogy mennyire tökéletes a smink, nincs kerete az arcnak.

Az 1920-as években jött divatba a kiszedett szemöldök, Marlene Dietrich pedig csak ráduplázott. Neki már nem is volt szemöldöke, csak ceruzával kirajzolt egy cirkalmas nagy ívet. Az ő hatására a nők teljesen kiszedték a szemöldöküket, és egy ceruzahegy vékonyságú vonalat húztak a helyére. (Lásd az akkori filmeket!) Innen származik a rosszul vagy túlságosan kiszedett szemöldök divatja.

marlene-dietrich-laminalt-szemoldok.jpg
Marlene Dietrich, a harmincas évek nagy dívája A kék angyal c. filmmel vált ismertté. Férfias nadrágkosztümjéhez túlsminkelte az arcát, és divatba hozta a ceruzával megrajzolt szemöldökívet. A nők először leborotválták a szemöldöküket, majd ceruzával megrajzolták az újat...

Kikopott szemöldökök

Manapság a szemöldök-tetoválás a divat, aminek sok elrontott változatával találkozhatunk nap mint nap. Ezzel csak az a gond, hogy amikor a tetoválás eredeti színe fakulni kezd (néha hamar, mert a tetoválók sok esetben nem jó minőségű festéket használnak), a helyén csak egy szürke vagy lilás csík marad. Jellemző, hogy az új sminktrendek kicsit később érkeznek hozzánk – így van ez a laminált szemöldökkel is.  

Napjainkban ugyanis a természetes, naturalista irányzat hódít a smink terén – és ebbe beletartozik a vastag és dús szemöldökív. Tavaly hatalmas újítást jelentett a szemhéjpúderrel átsatírozott matt szemöldök, de mára ennek a trendnek is búcsút inthettünk.

2020-ban egészen más stílus veszi át a helyét. Ez már-már lázadó megjelenés: a saját szemöldök, kicsit megborzolva, persze azért stílusosan.  

A laminálással egy sokkal vastagabb textúrát nyerhetünk. Laminálásra egy különleges oldatot alkalmaznak, amivel a szőrt felfelé fésülik. A szemöldök laminálásának ötlete egyébként Oroszországból származik: állítólag a nagy hideg miatt ott folyton összeborzolódott a nők szemöldöke, és ettől a helyén maradt.

– Legtalálóbban a szempillaliftinghez hasonlíthatjuk az új trendet – mondja Ruff Angéla, házi kozmetikusunk (Dunaszerdahely). – Ott a saját szempilláid tövét emelik meg, itt pedig a saját szemöldököd szőrszálait fésülik felfelé, majd tartósítják. Az eljárásnak köszönhetően a szálak néhány hétig tartani tudják az irányt. Többnyire befestik a szemöldök területét, így végeredményként gyönyörű, természetes hatást kapunk. Emellett pedig már létezik olyan technika is, hogy a szemöldök szőrszálaihoz hozzáragasztanak, ergo dúsítják, mint ahogyan a szempillákat szokták.

Aki kipróbálta: laminálás és szempillalifting

Nikoleta Dubničková (24, Vága, titkárságvezető) képünkön egyáltalán nem visel sminket, szemöldöke és pillája mégis csodás keretet ad az arcának. Niki a laminálásra és a szempillaliftingre esküszik: azért is, mert ezek a legtermészetesebb technikának számítanak. Mennyi ideig őrzik meg tartósságukat? – Ezt ő maga meséli el nekünk.

niki_laminalt.jpg
Nikoleta Dubničková

– Miért döntöttél a laminálás mellett?

Mindig a természetes hatású szemöldök tetszett. Azelőtt egy MAC márkájú szemöldökgéllel szoktam fésülgetni a szemöldökömet, de amikor először hallottam a laminálásról, azonnal tudtam, hogy én ezt ki akarom próbálni. Megérte: gyönyörű, természetes „lookot” lehet vele elérni. S főleg nyáron nagyon praktikus! Elég átfésülni, s állandóan szépet mutat.

– Hogyan készül?

– Először kifésülik a szemöldököt, majd egy maszkszerű anyagot kennek rá. Ennek elég kellemetlen szaga van, viszont tartósítja a felfésült szálakat. Mikor megvan, letakarják a szemöldököt: a meleg ugyanis segíti a fixálódást. Végül befestik, borotvával formára igazítják, majd újra felfésülik. A laminálás – a szempillaliftinghez hasonlóan – nekem egy hónapot bír ki. A kozmetikus általában egy óra alatt elkészül a szemöldökömmel, már a pillákkal együtt. Zuhanyozás közben picit elmozdulnak a szálak, de a Catrice Lash Brow Designer formázó szemöldökspiráljával formára tudom igazítani. Sőt: attól függően, hogy hogyan fésülöm, vagány vagy elegáns hatást tudok elérni vele. Mikor mihez van kedvem...

– A saját szemöldököd is ennyire sűrű?

– Nem: csak befestve és laminálva tűnik dúsnak. Persze fontos, hogy az embernek legyenek saját szőrszálai, hiszen olyankor mutat esztétikusan. Szedni egyébként hetente-kéthetente kívánatos – én ezt néha a kozmetikusra bízom.

A műszempillával nem voltak jó tapasztalataim. Néhány éve kipróbáltam a 3D-pillákat, de nagyon zavartak. Lehet, azért, mert kontaktlencsét viselek. Viszont foghíjas volt a szempillám, hamar kipotyogott – és a hézagos pillák nem igazán számítanak szépnek.

– Szemöldök-tetováláson soha nem gondolkodtál?

– Nem, én a műdolgoktól félek! A lamináció fájdalommentes és kényelmes: én Pozsonyban csináltatom, mert ott dolgozom, de már a vidéki kozmetikusok is laminálnak. Az enyém azt mondta, hogy itthon már régóta ismert a módszer, de eddig még nem fedezték fel a nők. Szerintem ez lesz a jövő zenéje.

– A szempillád hogyan készült? Jobban bevált a szempillalifting, mint a műszempilla?

– Első lépésben kis párnácskákat ragasztanak a szemhéjra, majd megemelik a szempillák tövét, és ugyanazzal az anyaggal tartósítják, amivel a szemöldököt. Néhány percig letakarják, hogy a fixáló kifejtse a hatását, végül befestik a pillákat. Huszonnégy óráig békén kell hagyni, a szín és a hosszúság – ahogy a szemöldöknél – egy hónapig kitart. Én reggelente csak szétfésülöm a pillákat egy kis kefével, és ugyanúgy spirálozom, mint a natúr pillákat.

varga-livi-laminalt-szemoldok.jpg
Smink, fotó: Varga Lívia (LIV's VISAGE). Modell: Csicsai Kinga

Kapcsolódó írásunk: Igenis létezik tökéletes alapozó!

Olláry Ildikó
Cookies