Barátnőm lánya pont tíz éve esett át a műtéten, egymás után kétszer: ugyanis nagy, majd még nagyobb mellet akart. A két dinnye csak úgy ugrált a mellkasán, először mindenki a mellét nézte meg, csak utána vándorolt fel a tekintet az arcára. Két éve szült, rengeteget szoptatott, ám melle a szoptatások befejezése után is feszült. Csak a kontrollon vették észre, hogy az egyik implantátum begyűrődött. Zsuzsi mindig is hányaveti volt, nem járt el a kötelező kontrollvizsgálatokra. Most aztán mehet a kés alá, immár harmadszor. A szépségért fizetni kell?

Az elején a nők két felragasztott fél dinnyét hordtak a mellkasukon – ezeket az elhasznált kosarakat kell most kiszedni. A plasztikai sebészek az interjúk során mindig a lelkünkre kötötték: írjuk meg, hogy a betétek szolgálati ideje véges, tíz év után cserére szorulnak. A maiak azonban már modernek, és akár örökösek is lehetnek. Ám gondok ezekkel is adódnak, például kilyukadnak, betokosodnak, s akkor ki kell venni őket.

web-mellimplantatum-kezdokep.jpg

Ma már nemcsak az vág bele a korrekcióba, aki egészen biztos a dolgában: annyira nem bírja elviselni a keble látványát, formáját, esetleg felemásságát (vigyázz, az egyik mellünk mindig kisebb!), hogy kés alá fekszik. Ma már azok is új mellet akarnak, akik szépek és fiatalok. Főleg a fiatal lányok ácsingóznak műcici után, pedig pont nem az ő szép, fiatal mellüket kéne „megjavítani”. Inkább a harmincas-negyvenes nők azok, akik esetleg rászorulnának a mellkorrekcióra, mert az nagyot dobna az önbizalmukon.
Nem ritka, hogy 18 éves, alig felserdült lány jelentkezik be mellműtétre. Pedig az ilyen döntés hosszú évtizedekre szól, hiszen ha valaki megunja a szilikonmellet, nem kaphatja ki csak úgy a helyéből. A jó plasztikai sebész kihasználja a női mell eredeti adottságait – figyelembe veszi a mell formáját, a mellkas szélességét, a bőr állapotát, a test arányait, s ezek alapján ajánl implantátumot. 

Kidurran a lufi

A plasztikai sebészek szerint már az első pár találkozó és az anamnézisfelvétel során elhangzik a kérdés: mi történik, ha az implantátumot cserélni kell? A nők körében erősen tartja magát az a tévhit, hogy mellműtét esetén 10 évente szükséges az implantátum cseréje, mert az évek során elhasználódik, tönkremegy. Azonban a mai és a régebbi, a nyolcvanas-kilencvenes években használatos implantátumok már fényévnyi távolságra vannak egymástól. A kezdetleges implantátumokból valóban szivárgott a szilikon, s ezek valóban cserére szorultak.  

A mell nőiességünk szimbóluma, kifejezhet vonzerőt, de vágyat is. Manapság a plasztikai sebészek már egészen természetes eredményeket képesek elérni – a műcicis „dinnyekorszaknak” vége.

Az implantátum felépítése folytán egymáson elhelyezkedő rétegekből áll. Belül található maga az implantátum (amely kohezív polimer géllel van töltve), majd az implantátum tokja, ezen egy kötőszöveti tok van, és legkívül az emlő. Az implantátum körül a műtétet követő első három hónapban kötőszöveti tok alakul ki, amelyet kapszulának neveznek. Minden szervezet más vastagságban növeszti ezt a tokot a beültetett idegen test köré: ideális esetben kemény, ruganyos, kifeszített hártyát jelent.

Felemás szilikonmell?

Ha a mellimplantátum szivárog, akkor a szilikon ebbe a tokba kerül – súlyos balesetek, erős behatások esetén azonban ez is átszakadhat. Ilyenkor a szilikon bejut a testbe, ahol a nyirokrendszer próbálja kiszűrni.

Sérült implantátum esetén azt gondolnánk, hogy legelőször a formai elváltozások tűnnek fel a nőknek, azonban a mellek deformációja az esetek nagyon kevés százalékában fordul elő. Erről éppen a kötőszöveti tok gondoskodik – hiszen először oda folyik a szilikon. Ez esetben jellemző egyfajta diszkomfortérzet, valamint a mell állagának megváltozása: úgy érezzük, hogy a korábbi kemény, feszes cici helyett egy memóriahabos szivacsba markolunk.

implantatum.jpg
A szilikonmellel évente, kétévente mindenképpen kontrollra kell járni – ilyenkor ultrahangos vizsgálatot végeznek. A tapasztalt plasztikai sebészek sokkal előbb észreveszik, hogy baj van, mint a nők, akik a testükben viselik, s néha azért áttapogatják a szilikonkeblüket.

Előfordulhat a mell megduzzadása (ilyenkor folyadék gyülemlik fel), és szúró, égető fájdalmat érzünk. A plasztikai sebészek sok olyan esettel is találkoznak, amikor a páciens teljesen tünetmentes, és csak egy másfajta műtét során derül ki, hogy sérült az implantátum. A kiszakadt implantátummal azonnal orvoshoz kell fordulni, azonban nincs ok ijedtségre: nem kell azonnal a műtőbe szaladni, hiszen nem életmentő beavatkozásról van szó. Az első beültetés és a csere különbözik egymástól. Nem mindegy, hogy mennyire súlyos az implantátum sérülése, illetve mennyi elváltozást okozott a környezetében. Előfordulhat, hogy az implantátum körüli tokban lerakódik a szilikon, ilyenkor az egész tokot eltávolítják, és a sérült implantátumot újra cserélik.

Ám az implantátumok nem csupán kiszakadnak, hanem néha össze is mennek: ezt nevezik tokzsugorodásnak. Ennek pontos okát nem tudják, bár sok elmélet látott már napvilágot. Ha az implantátum amúgy ép, a műtét során igyekeznek elkerülni a cserét, ám az esetek nagy részében a nők kivetetik az implantátumokat. A bizalom a műviben ilyenkor jócskán megrendül!

Sok fiatal lány extra nagy keblekről álmodik, ám ezek nagyon megterhelik a hátat. A plasztikai sebészek egyben orvosok is, kötelességük védeni a páciens egészségét. A nők gyakran irreális elvárásokkal érkeznek a rendelőbe, és irtózatosan nehéz őket lebeszélni a D nagyságú kosárról.

Hiúság mindenekfelett

Az implantátumcsere ma már nem túl gyakori dolog. A plasztikai sebészek is kerülik, ha csak tehetik. A nőket azonban nem lehet lebeszélni róla, mert a nők hiúk: nem bírnak megállni. Egyre nagyobb és nagyobb mellet szeretnének! Sok nő még a szülés előtt kés alá fekszik. A gravitáció azonban a szilikonmellre is hat (a gravitáció hatására kezd lógni a női mell). A női mell a terhesség alatti súlygyarapodás, majd a fogyás következtében is elveszítheti feszességét. Ilyenkor általában a sebészek felvarrást vagy feltöltést alkalmaznak, és csak extrém esetekben, a páciens kifejezett kérésére cserélik nagyobbra az implantátumot.

Itt is a mértékletesség a jelszó. S nem árt tudatosítani, hogy semmi nem örök életű. Az emberi test öregszik, és a változások fényében az implantált testrészek is változnak. A modern orvostudomány vívmányainak köszönhetően ma akármekkora mellünk lehet, ám szépek csak akkor leszünk, ha testfelépítésünk arányos marad. A kicsi is szép!

Varga Virág

 

Kapcsolódó írásunk: Szúrhat-e botoxot a kozmetikus?

web-bannerek-hirlevel-02_5.jpg

Varga Virág