Meddig mehet el egy kozmetikus, és meddig terjed a hatásköre? Szúrhat-e botoxot, adagolhat-e tűvel hialuronsavat, vagy ezek már egészségügyi eljárásnak minősülnek?

Nagyon sok kozmetikus, bár szakembernek tartja magát, mégsem áldoz a tanulásra és a fejlődésre. Sokan inkább kikeresik és megnézik ingyen a világhálón. Csakhogy a YouTube nem tud válaszolni a kérdésekre. A szakember magyarázata, a kérdések megválaszolása és az oklevél megszerzése szükséges ahhoz, hogy egy új gépet vagy eljárást alkalmazzanak.

kozmer-bea-retus.jpg
Kozmér Beáta végzettsége szerint egészségügyi nővér, azonban jelenleg kozmetikusként és szakoktatóként tevékenykedik. Szalonja vezetése mellett 20 éve oktat kozmetikusokat.

A tallósi Kozmér Beáta kozmetikus és szakoktató. A bizottság részese volt, amely megújította a kozmetikusi szakképzés egészségtan tantervét. Eredeti végzettsége szerint egészségügyi nővér, de mindig is vonzódott a pedagógiához. Kozmetikusi érettségit tett, elvégezte a mesterképzést, és szalonja vezetése mellett most már húsz éve oktat kozmetikusokat. Diákjai kérésére külön kurzusokat indított a legújabb technikákról. Több szakmai konferenciát is szervezett, a legutóbbit idén februárban. Édesapja tanítása szerint él, aki azt vallotta: nincs lehetetlen, csak tehetetlen.

– A kozmetikusnak naprakész információkkal kell rendelkeznie, ismernie kell a piacot, a termékeket, folyamatosan fejlődnie kell, és nyitottnak maradni az új eljárások iránt – kezdi sorolni Beáta. – A szakmai konferencián ötven kozmetikus vett részt, viszont a régióban sokkal többen vagyunk. Nagy részük egykor a diákom volt, ami jó érzéssel tölt el.

– Mi volt a konferencia célja?

– Mivel a kozmetikai ipar rohamosan fejlődik, célunk a tanulás, a folyamatos szakmai fejlődés. Korábban többször szerveztem hasonló rendezvényt. Hozzá kell tennem, hogy nagyon sok kozmetikus, bár szakembernek tartja magát, mégsem áldoz a tanulásra és a fejlődésre, pedig ez a karrierjét, a jövőjét szolgálná. Sokan azt tartják, hogy kikeresik és megnézik ingyen a világhálón. Csakhogy a YouTube a kérdésekre nem tud válaszolni. A szakember magyarázata, a kérdések megválaszolása és az oklevél megszerzése szükséges ahhoz, hogy egy új gépet vagy eljárást alkalmazzunk.

Manapság a kozmetikusok egy része olyan műveleteket, eljárásokat próbál becsempészni a repertoárjába, amiket nem lenne szabad végeznie. Ilyen a hialuronsav tűvel való adagolása, vagy a szájfeltöltés. A kozmetikus szépít, és nem ápol – az az egészségügy dolga.

– Milyen szolgáltatást nyújthat egy kozmetikus?

– Régen a szalonban nem csak arckezelés és bőrápolás folyt. Ugyanitt készült a smink, a manikűr, a műszempillákat is mi raktunk fel, s ha kellett, akkor sminktetoválást is végeztünk. Mára a sminkesek, körmösök, pillások, sminktetoválók különváltak, és nekünk az arckezelés mellett sokszor csak a testkezelés marad. Ez utóbbit gyakran kínálják wellness-szállodák is, ahol a vendégnek több ideje van a procedúrákra. Manapság lehet, hogy ezért a kozmetikusok egy része olyan műveleteket, eljárásokat próbál becsempészni a repertoárjába, amelyeket nem lenne szabad végeznie. Ilyen például a hialuronsav tűvel való adagolása vagy a szájfeltöltés. A kozmetikus szépít, és nem ápol – az az egészségügy dolga. A szalonban mi növényi eredetű botoxot használunk, amit például szérum formájában masszírozunk a bőrbe.

– A tanfolyamok nem kötöttek a szakképesítés meglétéhez?

– Aki megfizeti a tanfolyamot, annak megtartják, a végén pedig kap egy elismervényt, ami feljogosítja, hogy az adott eljárást művelheti. Vannak cégek, amelyek a termékeikkel és a gépeikkel együtt eladják a hozzá szükséges tudást is. A nem szakképzett kozmetikusnak egy esetleges komplikáció esetén nincs kellő háttértudása, ezzel sokan nem számolnak. A tanfolyamok nem helyettesítik a szakképzés által nyújtott széles körű tudást. Aki készíthet sminktetoválást, annak tudnia kell, hogy egy cukorbeteg vendégnek az eljárás nem ajánlatos. Nem egy alkalommal megkerestek, hogy a szakképesítéshez kozmetikusi végzettségi papírt szeretnének venni, természetesen elutasítottam. A karantén ideje alatt volt szerencsém beszélgetni egy plasztikai sebésszel. Nála bizony már megesett, hogy a hialuronsavas szájfeltöltés után a vendégnél allergiás reakció lépett fel, és a szája azonnal feldagadt. Ha nincs kéznél az ellenanyag, akkor a vendég tíz perc alatt megfullad. Ezt a beavatkozást kizárólag orvos művelheti.

zomanc-arc-darabokban-indito_1.jpg

– Melyek a legújabb kozmetikai eljárások?

– A mezoterápia. Bár nem új eljárás, de technológiája folyamatosan fejlődik. Lényege, hogy mikrotűs kezeléssel kis mennyiségű hatóanyagot fecskendezünk a célterületre. Ez a ma ismert legkorszerűbb és leghatékonyabb hatóanyag-bejuttatási módszer. Kozmetikus szakember is használhat mezopisztolyt. A hatóanyag bejutása tű által nyitott csatornán keresztül történik, szérumokat közvetlenül a bőrszövetbe juttatjuk. Az eljárás előnye, hogy a mezopisztoly automata, a tű szabályozott mélységbe hatol, így a technika nem a kézügyességen múlik, ezáltal kizárhatjuk a hibalehetőséget. Az apró tűvel okozott sebek által a bőr védekezőképessége azonnal beindul. Így a bőr mélyebb rétegei is megújulnak, beindul a kollagénszintézis, a hatóanyagok pedig tovább hidratálják és táplálják a bőrt. Létezik elektroporáció is, amit tű nélküli mezoterápiának neveznek. Ebben az esetben az elektromágneses hullámok segítségével csatornák nyílnak a sejtek között, és úgy kerül be a bőrbe a hatóanyag. A mezopisztolyhoz képest hatékonysága jóval kisebb.

– Kinek ajánlatos a mezoterápia?

– Annak, aki fiatalos, megújult arcbőrt szeretne – a kisebb ráncok feltöltésére, a petyhüdt, fáradt bőrre ajánljuk. Az erősen dehidratált bőrt feléleszti, illetve összehúzza a tág pórusokat. Továbbá kiváló zsírbontásra, striákra és cellulitkezelésre. Ugyanezzel a technikával tartós púderes hatást is el lehet érni az arcon.

– Ez mit jelent pontosan?

– A legújabb kozmetikai eljárások egyike a BB Glow. A Koreából származó mezoterápiás eljárás egyöntetűvé varázsolja az arcszínt – nem lesznek rajta piros foltok és hiperpigmentációk –, mindezt maszkhatás és elkenődés nélkül. A BB Glow esetén a színezett hatóanyag a bőrfelszín felső rétegeibe kerül. A pigmentek mellett öregedésgátló és ránctalanító hatású hatóanyagokat is tartalmaz. A kezelést követően a bőrfelszín olyannak tűnik, mintha púderezve lenne. Ez a hatás ismételt kezelések után akár fél éven át tarthat.

A karantén ideje alatt volt szerencsém beszélgetni egy plasztikai sebésszel. Nála bizony már megesett, hogy a hialuronsavas szájfeltöltés után a vendégnél allergiás reakció lépett fel, és a szája azonnal feldagadt. Ha nincs kéznél az ellenanyag, akkor a vendég tíz perc alatt megfullad.

– Mikortól érdemes igénybe venni a kozmetikusi szolgáltatásokat?

– Tanácsos 25 éves kortól négy-hat hetente eljárni kezelésre. A bőrnek regenerációs és degenerációs folyamatai vannak. A sejtek idővel fokozatosan veszítenek rugalmasságukból. A férfiaknál a bőr öregedése 50 fölött látványos, a nőknél azonban ez sokkal finomabban és lassabban történik. Az arcmasszázs pont ezt lassítja, ugyanis segíti az arc vérkeringését és javítja a kollagénrostok állagát. A kozmetikusnak kell megállapítani, hogy a vendégnek még mire van szüksége. A bőrdiagnózist követően a bőrtípusnak megfelelő arckezelést ajánlunk. A 25 éven aluliak is elmehetnek kozmetikára, de náluk az arcmasszázs felesleges, inkább a pubertáskori problémákat kell orvosolni. Manapság épp a fiatalok igénylik a különféle beavatkozásokat, amire semmi szükségük nincs. Én ezeket teljesen értelmetlennek tartom.

– A férfiak körében mennyire népszerű a kozmetikai szalon látogatása?

– Korábban a férfiak számára ez a téma tabu volt, sőt, megbélyegezték azt, aki kozmetikushoz járt. Mára a férfiak közt is divattá vált a kozmetikai kezelés. Egyre több a férfi vendégem, akik igénylik az ápolt külsőt. Általában a feleségük, barátnőjük révén jutnak el a szalonba. A férfi bőre más, mint a nőé. A pórusaik tágabbak: ha ezek eltömődnek, azt szintén orvosolni kell. Szeretik a masszázst, a pakolást, az ultrahangos kezelést, de a szemöldökigazítást is igénylik.

 

M. Ando Krisztina

Kapcsolódó írásaink: Szelíd bőrkarbartartás; A nevezetes botox

web-bannerek-hirlevel-02_3.jpg

Új Nő csapata
Cookies