Szegfű-Takács Éva (Dunaszerdahely) három évtizede hódol szenvedélyének, a fodrászatnak. A francia elegancia szerelmeseit Dunaszerdahelyen, illetve Győrben várja; szakértelmét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint vendégei egészséges, fénylő hajkoronája. Hogyan válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb fodrászt, s mi mindent árul el a nőről a haja állapota? Ilyesmiket kérdeztünk tőle, miközben a legújabb frizuratrendekbe is beavatott minket. 

Szegfű-Takács Éva Magyarországon született: férje révén került a Csallóközbe. A neves L’Oréal Akadémia tagja: dunaszerdahelyi szalonja az olasz Il mio stile (Az én stílusom – a szerk. megj.) nevet viseli. Védjegye csillogó, ápolt frizurája: „Nem lennék hiteles fodrász, ha nem lenne szép, egészséges hajam” – mondja.

szegfu-eva-fodrasz-kezdo.jpg

„Annak idején a mestereim alázatra tanítottak minket, és arra, hogy tisztelni kell a vendéget. Talán ez is az oka annak, hogy a klienseim a fodrászszékben feltöltődnek. És persze magam is rengeteget kapok azáltal, hogy érzem a szeretetüket, megbecsülésüket” – derül fel Éva arca, ahogy mesélni kezd. 

– Mit gondolsz, miképp találhatja meg a vendég a számára megfelelő fodrászt?

– Az embereket legtöbbször az ismerősök ajánlásai és a közösségi média befolyásolják. Én a francia stílust és hajvágási technikát képviselem, így főként azok fordulnak hozzám, akik ezt az elegáns irányzatot preferálják. A szakértelmen túl jó, ha olyan fodrászt választunk, akit szimpatikusnak találunk, és kellemesen érezzük magunkat a szalonjában. Éppen ezért ha új vendég érkezik a fodrászatba, elengedhetetlen, hogy szánjunk egy kis időt a megismerésére. Térképezzük fel az igényeit, figyeljük meg az öltözködési stílusát, gesztikulációit – hiszen ezek mind-mind hozzásegítenek minket a tökéletes fazon megtalálásához. Illetve nagyon fontos a kompromisszumkészség: ha a fodrász és a kliens nem tud közös nevezőre jutni, nem lesz hosszú életű az együttműködés. 

minden_reggel_ujno.sk.png

– Ez esetben mi a teendő? 

– A fodrásznak elsősorban a vendég igényeit kell szem előtt tartania. Ám az is a mi feladatunk, hogy felvilágosítsuk őt az új stílusokról, hajápolási termékekről és a számára előnyös fazonokról. A szalonom neve, az Il mio stile (Az én stílusom – a szerk. megj.) is ezt közvetíti. A klienseim többnyire szívesen veszik a javaslatokat, de persze az is előfordult már az évek során, hogy nem sikerült dűlőre jutni a vendéggel. Egy fodrásznak meg kell tanulnia kezelni az ilyen helyzeteket is. S amit még nagyon fontosnak tartok, hogy tiszteljük a konkurenciát! Nyugodtan ajánljuk a többi fodrászt, ha úgy érezzük, ők jobban meg tudnák valósítani a vendég elképzeléseit. 

– Vagyis a konkurenciára nem ellenségként tekintesz.

– Egyáltalán nem! Konkurencia mindig volt és lesz, s ez jó esetben építi az embert. Hisz gondoljunk csak bele: ha egyedül lennénk a piacon, benne ragadnánk egy sajátos tempóban, érdeklődésben – és nem fejlődnénk tovább. Nagyon sajnálatosnak tartom, amikor néhányan úgy próbálják bővíteni a vendégkörüket, hogy a konkurenseket leszólják. Miért nem építjük, segítjük inkább egymást? Sőt: akár fodrász és vendég közt is kialakulhat támogató kapcsolat. Az egyik kedves vendégemmel, Oláh Nellivel, aki a Sothys kozmetikai cég feje, például harminc éve ismerjük egymást – s a mai napig rengeteget tanulunk egymástól. Ha valamelyik kliensemnél stílust váltunk, általában Nellit is bevonom a folyamatba. Illetve az is előfordult már, hogy a vendégeket együtt fogadtuk a szalonban. Csodás frizurát és sminket kreáltunk nekik, ami passzolt a bőrtípusukhoz! De Metka Zsuzsát (Győr) is említhetném, aki a Guinot kozmetikai cég nagyasszonya. Rendszeresen konzultálunk, így mindig képben vagyunk, mi az aktuális divatirányzat. 

„Ezt a fajta gondolkodásmódot az oktatóimtól hozom. Magyarországon tanultam a szakma legjobbjaitól: Hajas Lászlóval például tanulókorom óta jó kapcsolatban vagyok. Ő ugyancsak a vendég és a konkurensek tiszteletét hangsúlyozza! Később dolgoztam Papasz Vaszilisz görög mesterfodrász szalonjában Budapesten, majd tíz évig Győrben éltem, s végül a párom révén Dunaszerdahelyre költöztem.” 

– Ezek szerint a magyarországi hölgyek igényeit is átlátod. Milyen különbségeket tapasztalsz a győri és a dunaszerdahelyi vendégek között? 

– Igen, a két ország között ingázom a mai napig. Jelentős különbséget nem látok, viszont a szerdahelyi vendégek nekem kicsit színesebbnek, bevállalóbbnak, merészebbnek tűnnek. Úgy érzem, valamivel jobban szeretnek a kirakatban élni, de ezzel nincsen semmi gond. A mi szakmánk attól szép, hogy alkothatunk! 

– Hajápolás terén látsz különbségeket? 

– A hajápolás nem országfüggő, inkább mentális és testi egészség kérdése. A fodrász leginkább úgy tud segíteni a klienseinek, ha megfelelően kommunikál, és személyre szabott kúrát állít össze a vendégeinek. Én emellett kötelességemnek érzem felhívni a vendégeim figyelmét arra is, ha hormonális vagy bőrgyógyászati problémára gyanakszom. Hiszen ha egészségügyi problémák állnak a háttérben, nem elég kívülről ápolnunk a hajat! A hajunk és a fejbőrünk állapota többet elárul rólunk, mint gondolnánk. Viccesen meg is szoktam jegyezni a vendégeimnek, hogy előttem nincs titok. (Mosolyog.) S persze a példamutatást is fontosnak tartom. Hisz hogyan tudná meggyőzni a fodrász a vendégeit a hajápolás fontosságáról, ha a saját haja nem szép, egészséges és ápolt? 

szegfu-eva-fodrasz-1.jpg
„Bár jómagam a L’Oréallal állok szerződésben, kiegészítésként dolgozom olyan luxusmárkákkal is, mint a Kérastase. Gyönyörű eredményeket lehet elérni a termékeikkel, de nem tartom a márkát pótolhatatlannak. A L’Oréal, a Wella, a Schwarzkopf, a Joico vagy a Keune is hasonló hatásra képesek. Az viszont korántsem mindegy, hogy milyen eszközöket használunk!”

– Mit érdemes tudnunk az eszközökről? 

– Egy jó szakember jó minőségű eszközökkel dolgozik: a vendégek sokszor el sem tudják képzelni, hogy a fodrász mennyit áldoz például egy minőségi ollóra. Az ollók tulajdonképpen többféle gyémánttal vannak élesítve, illetve önélezők. Hogy miért fontos ez? Egy gyémánttal élesített olló egészséges módon vágja a hajat, míg egy kevésbé minőséges eszköz inkább roncsolja a hajszálakat. Lehet, hogy a hajvégek szabad szemmel ez esetben is szépnek, egyenesnek tűnnek, mikroszkóp alatt viszont látnánk rajtuk a mikrosérüléseket. A hajszárítók minősége szintén nem mindegy. Annak érdekében, hogy ne vegyék ki a hajból a nedvességet, ionos hajszárítókat és hajsütő vasakat érdemes beszerezni. Illetve a szalonban újítani kell az eszközöket, mert egy idő után elhasználódnak. 

– Térjünk át a fodrászszalonokra. Milyen szalontípusok közül válogathatunk?

– Minden szakember a lehetőségeihez mérten próbálja a legjobbat nyújtani. Bizony kellenek az alacsonyabb árkategóriájú szalonok is, mert nem mindenki engedheti meg magának a luxust. Aztán vannak az ún. kirakatszalonok, amelyek többnyire nyüzsgő utcákon vagy frekventált központokban helyezkednek el (s már ezzel is odavonzzák a figyelmet). A környezet elegáns, letisztult, a kirakatban pedig többnyire hajápolási és dizájnelemek köszönnek vissza. A szolgáltatás gyors és pörgős; a közeg vidám, hóbortos, csicsergős. Ők többnyire csak bejelentett vendégeknek végeznek hajvágást, kezelést, festést. Harmadik szalontípusként pedig a személyre szabott fodrászszalonokat említeném. Utóbbit többnyire szervezett életet élő vendégek veszik igénybe: ez egy nyugodtabb, zártabb környezet, ahol általában egy vendég tartózkodik a szalonban. Az én fodrászatom, az Il mio stile is ilyen. 

„Főként üzletasszonyok járnak hozzám, akik számára a nyugalom szigetét igyekszem megteremteni. Éppen ezért egyszerre mindig csak egy vendégre figyelek, aki személyre szabott hajápolást kap. A nyugtató zene, a gyertyafény ugyanúgy részei a szolgáltatásnak, mint az, hogy teával, illetve kávéval várom a klienseket. Egy zsongó szalonban ez kivitelezhetetlen. Illetve nem győzöm hangsúlyozni a szalonetikett fontosságát, amely az én fodrászatomban is ki van függesztve.” 

– Mit takar a szalonetikett fogalma? 

– A szalonetikett a vendégek és a fodrász érdekeit is védi. Felgyorsult életet élünk: mindenkinek drága az ideje, ezért ma már az időpontokat előre egyeztetjük. Természetesen előfordulhat, hogy a vendégnek közbejön valami, esetleg késik, ilyenkor elengedhetetlen a megértés a fodrász részéről. Az empátiával azonban nem etikus visszaélni! Sok helyen már bevezették, hogy a vendég az időpontját legkésőbb 24 órával a terminusa előtt törölheti. Utána „állásidő” címén az ár bizonyos részét már felszámolják. Ne játsszunk egymás idejével! 

szegfu-eva-fodrasz-suti.jpg

– Egy jó fodrász mindig tudja, hogy mi az erőssége?

– Mindenképp, hiszen a frizura elkészítése bizalmi kérdés! Az én erősségem az utcai viselet: a harmonikus, elegáns színek és a hajvágás. Ugyanakkor tisztában vagyok a gyengeségeimmel is. Ezeken felül tudok kerekedni, hiszen amit nem szeretettel készítek, abba nem érdemes belekezdeni. 

– Vagyis jobb, ha a fodrász specializálódik?

– Szerintem ez függ a szalon típusától is. Vannak nagy fodrászszalonok – többnyire nagyvárosokban –, ahol minden egyes tevékenységet más végez. Ez lehet előny, de hátrány is. Előny, mivel több szem többet lát, ehhez azonban nélkülözhetetlen, hogy a szakemberek jól össze tudjanak dolgozni. Hogy a hajvágómester és a színspecialista hasonló hullámhosszon mozogjon! 

„Londonban, de akár Budapesten is nagyon jellemző, hogy elkülönülnek egymástól a színspecialisták, illetve azok, akik a hajakat vágják. Ma már egyébként nem a vágás a fő szempont: a fókusz inkább a színekre, a színelméletre és az újszerű technológiákra terelődik.”

– Mik a jelenlegi frizuratrendek?

– A 2023-as prágai L’Oréal-kongresszuson bemutatták az új trendszínt, a burgundit, amely 2024 első felére is átnyúlik. Kiléptünk a letisztult, hűvös színhatásokból, s merészebben nyúlunk a melegebb, rezesebb, vörösebb tónusok felé. A nyár trendje egyébként a sötét karamell, a világos tejeskávé és bézs árnyalatok, valamint a francia balayage technika lesz, pontosabban a Balayage Milky. A Milky Blonde, vagy tejes szőke aktuális sláger az influenszerek körében. A fiatalok is előszeretettel használnak bátrabb színeket, például a zöld, a pink, a lila vagy a kék árnyalatait. A festés mellett nagy hangsúlyt kapnak a különféle satírtechnikák is. Ilyenek például az air touch (mely során a vékony tincsekből hajszárítóval kifújt hajszálakat festjük, így az átmenet könnyed, természetes hatást biztosít), a baby lights (ennél a technikánál a kisgyermekek és babák hajszínéhez hasonlóan a hajtő közelében lévő apró tincseket világosabbra festjük, olyan hatást keltve, mintha a nap szívta volna ki őket), a francia balayage (a színátmenet a hajon már kifinomultabb, elegánsabb, mint például az ombre esetében, a hajfesték alkalmazása pedig ecsettel és szabadkéz-technikával történik). Egy jó technikával, egy jó satírral szinte sminkeljük a hajat, s „élni” kezd az arcformánk.

szegfu-eva-fodrasz-2.jpg

– És ha már színek… Feltételezem, egy jó fodrásznak nem árt tisztában lennie az évszakelmélettel sem.

– Így igaz! Az évszakelmélet segít eldönteni, hogy a vendég a színtónusai alapján meleg (tavasz vagy ősz), esetleg hideg (nyár vagy tél) típusú-e. Ez segít felmérni, hogy mely árnyalatok állnak jól neki. A kliensek sokszor nem tudják, hogy milyen típusok, és mely színek ragyogtatják őket. Ezt főként a színtanácsadók, stílustanácsadók hatásköre megállapítani. A L’Oréalnak is vannak különféle színkártyái, amelyekkel információkat kaphatunk a bőr színmélységéről. Ha ezt sikerül jól felmérni, fantasztikus eredményeket lehet elérni.

– Fontosnak tartod, hogy a fodrász rendszeresen képezze magát? 

– Hogy egy kollégámat idézzem: „Tíz évvel ezelőtt megtanultunk hajat vágni. Ezt már csak mesterszintre kell emelnünk.” A fodrász tehát élethosszig tanul és fejleszti magát. Én a L’Oréal Akadémiára járok húsz éve, de legutóbb például Harrier Stokes Masterclass képzésén vettem részt. A képzésekhez persze ma már számos felületen hozzájuthatunk. Vannak fodrászok, akik a közösségi médiából képezik magukat, ami inspiráció szempontjából valóban nagyon jó – viszont én még jobban kedvelem a személyes kontaktust oktató és fodrász között. A képzéseken nemcsak technológiát tanulunk, de az olyan kérdésekre is kitérünk, hogy miként kezeljük a problémás vendégeket, vagy hogyan előzzük meg a kiégést, ami – mint minden kreatív szakmában –, sajnos, nálunk is gyakran előfordul.  

szegfu-eva-fodrasz-szalon.jpg

– Van példaképed? 

– Elsőként a mesteremet, Papasz Vasziliszt említeném, akinek nagyon sokat köszönhetek. Őt követik Magyarország L’Oréal-nagykövetei, Zsiga Renáta, Hajas László, Zsidró Tamás, Szabados Iréne és Kucsera Zsolt. Nemcsak szakmaiságot tanulok tőlünk, de kitartást, precizitást, eleganciát, empátiát és nem utolsósorban alázatot is. Olyan nagynevű akadémiákról hozzák haza nekünk a tudást, mint amilyen Vidal Sassoon vagy a Toni Guy: a magyar fodrásztársadalom az elmúlt harminc évben csak hálás lehet nekik. 

– Mit szeretsz a leginkább a szakmádban?

– Gyermekkorom óta fodrász szerettem volna lenni, aminek máig nem tudom megmagyarázni az okát. S így, ennyi év távlatából ki merem jelenteni: ez egy életre szóló szerelem! Szeretem, hogy sosincs megállás, hogy mindig van lehetőség tovább fejlődni, emellett csupa izgalom és változatosság. Persze – mint mindennek – vannak hátulütői, ám ha szívvel-lélekkel csináljuk, a jutalom sose marad el. 

Fekete Magdolna
Cookies