A 2021-es Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál legnagyobb izgalommal várt vendége Johnny Depp volt. A tinik imádták, az anyukák és a nagymamák pedig párás szemmel nézték. És Johnny Depp szerette a rajongóit, kismillió autogramot adott, sokakat megölelt, a hangulat lelkes és forró volt. Még a fesztivál befejezése után is sok kalózjelmezbe öltözött gyereket lehetett látni az utcákon. A fesztiválon szervezett sajtótájékoztató több mint félórás volt. Az általa indított perről is szó esett – s a jelenlevők szerint jó volt beszélgetni egy melegszívű emberrel. 

Johnny Depp és Amber Heard viharos házasságáról és az elhúzódó válási hercehurcáról sokat olvashattunk az utóbbi hónapokban. Olyan dolgokat is, amilyeneket talán nem is akartunk tudni. Kinek a pártjára állunk?

depp-karlovy-vary-kezdo.jpg
Johnny Depp a Karlovy Vary-i filmfesztiválon (© TASR/AP)

Egy elromlott házasság

A történet úgy kezdődik, mint általában az ötvenesek új házassága: Johnny 2011-ben a Rumnapló című nem túl jelentős film forgatásán találkozik a 22 évvel fiatalabb Amber Hearddel, s megszakítja 14 éves kapcsolatát Vanessa Paradis francia énekesnővel, két gyermeke anyjával. (Érdekesmód a per végeztével Depp volt társa nyilatkozatot adott ki, miszerint örül, hogy győzött az igazság, mert Depp ártatlan – és sosem volt feleségverő. Sőt, egy aranyos ember.)

Johnny Depp és Amber Heard hároméves együttélés után, 2015 februárjában köt házasságot. 2016. május 20-án meghal Johnny Depp édesanyja, május 23-án pedig Amber Heard elindítja a válópert... Távoltartási végzést kér Depp ellen „lelki és fizikai bántalmazás” miatt. A békéltető tárgyalásra 2016 augusztusában kerül sor, amikor Amber Heard 7 millió dollár és kétoldalú titoktartás ellenében visszavonja távoltartási igényét. A pár közös nyilatkozatot ad ki, hogy „kapcsolatuk olykor sérülékeny, de mindig szeretetteljes” volt. Amber Heard kijelenti, hogy itt nem a pénzről van szó, melyet egyébként is jótékonysági célra ajánl fel. (2022-ben azonban egy fiatal kaliforniai jogászlány és Johnny Depp ügyvédje, Camille Velazquez kihallgatása alkalmával kiderül, hogy ez nem történt meg.) A válóper 2017 januárjában ér utolsó stádiumába.

2018 áprilisában megjelenik egy online cikk a The Sun című nagy-britanniai bulvárlapban, amely Johnny Depp új szerepéről tudósít a J. K. Rowling könyve alapján készülő Legendás állatok című film folytatásában. Az írás a címében „feleségverő”-nek nevezi Johnny Deppet. 

Johnny Depp 2018. június 13-án pert indít a lap kiadója, a News Group Newspapers és a főszerkesztő, Dan Wootton ellen becsületsértés címén. 2018. június 21-én a Rolling Stone című lapban részletes életrajz jelenik meg Johnny Deppről, amely nemcsak pénzügyi problémáira tér ki, hanem azt is állítja róla, hogy nem képes megjegyezni a szerepek szövegét. Sőt, hangot ad annak a véleménynek is, hogy mennyi kárt okoz szervezetének az ivás és a drogok élvezete.

2018 őszén napvilágot lát a hír, hogy Johnny Depp nem kapja meg A Karib-tenger kalózai című film hatodik részében Jack Sparrow szerepét. 2018 decemberében Amber Heard a The Washington Post című napilapba cikket ír a nők családon belüli bántalmazásáról. Ebben ugyan név szerint nem említi a színészt, de beszél a családon belüli erőszakról, amelynek maga is szenvedő alanya volt.

Johnny Depp ekkor – akinek ügyvédei határozottan cáfolják, hogy védencük bántalmazta volna a feleségét – vádat emel Amber Heard ellen, és 50 millió dolláros kártérítést követel rágalmazás és hírnévrontás miatt. A per időpontját a bíróság 2022. április 11-re tűzi ki.

depp-karlovy-vary-amber.jpg
Johnny Depp és Amber Heard (© GETTY (2))

2020 novemberében sor kerül a The Sun elleni perre, amelynek végén a bíróság ejti a vádat a lap ellen. A becsületsértési üggyel kapcsolatban a bíróság a bizonyítékok hatására úgy dönt, hogy a színész igenis verte a feleségét. Ma már nyilvánvaló, hogy a metoo-mozgalom jócskán erőszakellenes hangulatában elfogultan döntött a bíróság. Johnny Depp ügyvédei fellebbeztek az ítélet ellen.

Három nappal az ítélethirdetés után Johnny Depp közzéteszi az Instagramon a Warner Bros. Entertainment cég bejelentését, amely szerint Johnny Depp nem ölti többé magára a Legendás állatok című sorozatban Gellert Grindelwald szerepét, bár a forgatás már elkezdődött. A színész az Instagramon kijelenti, hogy tiszteletben tartja a stúdió kérését és egyetért vele. A karaktert ezután a dán Mads Mikkelsen játszotta. 2021. március 25-én a bíróság elutasítja a színész fellebbezését a per ítélete ellen.

A Johnny Depp ellen felhozott családon belüli erőszak vádja 2021-ben érdekes módon nagyobb port ver fel az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, mint Európában. A per ekkor még nem zárult le véglegesen, a bíróság még egyszer felül kívánta vizsgálni a vádat Virginia államban 2022. április 11-én.

A bántalmazási rágalom

Közben a színész megerősítette részvételét két európai fesztiválon, Karlovy Varyban és San Sebastianban. Ez utóbbiban életműdíjat kapott (Premio Donostia). A brit Solace Women’s Aid nővédő szervezet bírálta a két fesztivál meghívását és a kitüntetést: „mintha mindegy lenne, hogy az elkövető bántalmazó-e vagy sem”. A CIMA, a spanyol audiovizuális nővédő egyesület is tiltakozott.

A San Sebastian-i fesztivál igazgatója, José Luis Rebordinos azonban nyilvánosan állást foglalt az ügyben: „A fesztiválnak nem az a feladata, hogy megítélje a filmipar résztvevőinek viselkedését. A fesztivál feladata az, hogy kiválassza az év legjelentősebb és legérdekesebb filmjeit, és kitüntesse azokat, akik a legnagyobb értékekkel gazdagítják a filmművészetet” – jelentette ki, hozzátéve, hogy az a fesztivál, amelyet ő vezet, tiszteletben tartja az ártatlanság vélelmét és azt a jogot, hogy az érintett személynek módja legyen visszailleszkedni a társadalomba.  

depp-karlovy-vary.jpg
Johnny Depp a Karlovy Vary-i fesztiválon (© Facebook / Karlovy Vary International Film Festival)

Johnny Depp át fogja venni a díjat

Most, miután a színész megnyerte a pert, a Karlovy Vary-i fesztivál igazgatója is véleményt nyilvánított: „Európában viták folytak, hogy Johnny Depp mérgező személyiség-e. Csakhogy egy filmfesztivál számára nem lehet mérvadó, ha valaki pert veszít a The Sun bulvárlappal szemben. Egy fesztivál szempontjából az a mérvadó, hogy meghatározó személyiségről, tiszteletre méltó művészről van szó, aki számos filmben kiváló munkát végzett, sőt a nézőközönséget is magával tudja ragadni.”

A Karlovy Vary-i filmfesztiválon egyébként Johnny Depp azt mondta a szervezőknek, hogy most semmilyen díjat nem akar kapni, mert nem megfelelőek a körülmények. „Majd legközelebb” – jegyezte meg.

A májusi perben Jack Wighamet, Johnny Depp menedzserét is kihallgatta a bíróság. A menedzser elmondta, hogy Johnny Depp teljesen rezignált állapotban indult a tárgyalásra. Exneje hazudik, tönkretette a karrierjét, s ezek után nincs mit veszítenie. Nagyon örült viszont a tárgyalás kimenetelének, mert kliense a felmentő ítélettel új lehetőséget kapott. Ez a kalózfilmekhez talán nem lesz elég, de Johnny nagyszerű művész, és a legnehezebb időkben is igyekezett jót tenni.

depp-karlovy-vary-camilla.jpg
Johnny Depp és ügyvédje, Camille Velazquez a tárgyalás utolsó napján (© POOL/AFP via Getty Images)

Döntött zsűri

A Virginia állambeli Fairfaxben véget ért a hat hétig tartó Depp kontra Heard per. A két évvel ezelőtti londoni perhez hasonlóan a bíróság nem azt vizsgálta, mi zajlott ebben a házasságban, történt-e bántalmazás, vagy nem történt, s hogy mekkora folt esett Johnny Depp becsületén. Ez polgári per volt, amely az anyagi veszteségről szólt. A gondosan összeválogatott fellebbezési bíróság, amely hat tagból és négy póttagból állt, végül Deppet jelölte meg nyertesnek.      

Nehéz lenne megjósolni, hogy a két pereskedő fél közül melyik és mikor lesz képes újra dolgozni. Deppnek 2 millió dollárt kell fizetnie volt feleségének, Amber Heard pedig 12 millióval tartozik Deppnek. Pénze most egyiküknek sincs. Johnny Depp ügyvédeinek honoráriuma 5 millió dollár, Heard több mint 3 millióval tartozik az övéinek. Johnny Deppnek pillanatnyilag nincs konkrét ajánlata, Amber Heard az Aquaman második részét forgatta volna, de 4,5 millió néző írta alá azt a petíciót, amelyben követelik, hogy vegyék el tőle a szerepet, pedig csak 10 percet kapott volna a filmvásznon.

Varga Klára
Cookies