A kapszulagardrób egy minimalista kollekció, amelynek a darabjai jól variálhatóak mással.

Ki találta ki? Az amerikai Donna Karannak köszönhetően jött divatba, aki 1985-ben piacra dobta hétdarabos „7 Easy Pieces“ kollekcióját.

kapszulagardrob-kezdo.jpg
(© Daniel Jackson)

Így csináld

Érdemes alapból minimál vonalú, letisztult ruhákat választani, de legyen köztük egy-egy érdekes darab, ami jól tükrözi a személyiségünket, például egy pöttyös blúz, kockás sál. A színeket úgy kell összeválogatni, hogy jól lehessen őket egy-mással variálni.

A hangsúly a minőségen legyen! Inkább spóroljunk egy jó darabra, ne sajnáljuk a pénzt például egy kasmírkardigánra vagy egy puha bőrcipőre.

Egy vintage boltban és turiban is érdemes körülnézni, mert kincsekre lelhetünk. Elsőre talán ijesz-tő ennyire leszűkíteni a gardróbunkat, de meglátjuk: a kiegészítőkkel együtt (táska, kendő, napszemüveg, ékszerek) majdnem a végtelenségig variálható lesz.

kapszulagardrob-gardrob.jpg
(© www.chicorganizer.com)

Milyen darabokból álljon az őszi gardrób?

  • 2 blúz, minimál és különlegesebb
  • 3 felső: póló, vékony kötött felső
  • 2 szoknya, ceruzaszoknya és midiszoknya
  • 2 nadrág, szövetnadrág és farmer
  • 2 cipő, magas sarkú és lapos
  • 2 ruha
  • 1 blézer
  • 1 kardigán
  • 2 kabát

A variációk száma (a kabát nélkül): 84

hirlevel_web_banner_2.jpg

Milyen a stílusod?

Gondold végig, milyen stílusú ruhákat hordasz, mit várnak el tőled az öltözködés terén a munkahelyeden, milyen rendezvényekre jársz, és hogyan telik egy heted.

Gondold végig azt is, milyen időközönként mosod ki a ruháidat, és számold össze, hogy a két mosás között mennyi szettre lenne összesen szükséged.

Ennek függvényében állítod majd össze a minimalista gardróbodat, amely maximum 30-36 alapdarabból áll, ami tartalmazza a nadrágot, a topokat, a kardigánt, a ruhákat, a kabátokat és a kiegészítőket (cipők, táskák, ékszerek). Ami nem tartozik a ruhatárba: a fehérnemű, a pizsama, a sportöltözet és a házi öltözet.

kapszulagardrob-1.jpg
(© Pietro Filipi)

Szelektáld a ruháidat!

Ha nem szereted a meglévő ruhád anyagát, ne hagyd a gardróbodban. Ha arra gondolsz, hogy az egyik nadrág vagy top egyszer még jó lesz valamire, akkor rögtön szabadulj meg tőle! Ugyanúgy a cipőket, kabátokat is szelektáld! Ha kinőtted, kifogytad, kihíztad a ruhát, add tovább, s minden olyan ruhától válj meg, amit nem szívesen hordasz. Csak az maradjon, amit szeretsz és tényleg jól áll.

kapszulagardrob-2.jpg
(© Pietro Filipi)

Ez tényleg jól áll?

A szelektálás után tedd fel magadnak a kérdést: Biztos, hogy azok a ruhák, melyeket kiválasztottál, számodra a legmegfelelőbbek? Tetszik egyáltalán az, ahogy öltözködsz? Írd össze, mi az, amin szívesen változtatnál, gyűjts ötleteket (színben, szabásban, anyagban), és igazítsd a kiválasztott ruhákat a mindennapjaidhoz. Ehhez nem árt, ha egy színtanácsadó vagy egy, divatban jártas barátnőd véleményét is kikéred, hiszen sokszor mi magunk sem látjuk, hogy melyik szín vagy szabás az, ami nekünk igazán passzol.

kapszulagardrob-3.jpg
(© Pietro Filipi)

Csoportosíts és rendezkedj!

A ruháidat rendezd különböző kategóriákba (sportos, alkalmi, kedvenc), majd ezt követően szezonálisan rendszerezd azokat. Ami az őszi ruhatárhoz tartozik, most mind hagyd elő, a többit pedig rakd el. Ezt követően kezdd el összekombinálni a ruháidat.

Ha nincsenek ötleteid, akkor az internet ebben is a segítségedre lesz. A Pinterest, az Instagram, valamint a különféle applikációk (pl. Stylebook) segítségével egyszerűen és könnyedén válogathatod össze mindennapi viseletedet!

kapszulagardrob-4.jpg
(© Pietro Filipi)

A Jolly Joker!

Legyen minimum 2 olyan szetted, amiben tökéletesen érzed magad, és bármikor fel tudod venni azokat. Ez lehet egy egyszerű farmer és pulcsi, valamilyen apró, de annál izgalmasabb kiegészítővel. Ezeket a kombinációkat bármikor bevetheted, amikor nincs kedved reggel még felöltözni sem. Legyenek olyan kiegészítőid is, melyek nem túl színesek, de mutatósak, mert ezeket könnyedén tudod majd variálni.

kapszulagardrob-5.jpg
(© Pietro Filipi)

Vásárolj tudatosan!

A mennyiség helyett most már a minőség lebegjen a szemed előtt. Továbbá: akkor menj vásárolni, ha tényleg szükséged van rá. Ne vegyél felesleges holmit, hanem csakis olyat, amit biztosan hordani fogsz majd, mert időtálló és örök darab!

kapszulagardrob-6.jpg
(© Pietro Filipi)

Derzsi Bernadett
Cookies