A minimalizmus varázsereje a gardróbunkat is utolérte, és megszületett a kapszularuhatár, melynek legfőbb elve az, hogy a kevesebb, az bizony több. A kedvenc ruhadarabjainkból igazán kiváló kombinációkat hozhatunk létre, mindezt úgy, hogy nem lesz tömve a ruhásszekrényünk, és hogy minden szezonra lesz egy új ruhatárunk, amivel előrukkolhatunk. A minimalista gardrób lényege, hogy nem költünk el vagyonokat olyan ruhákra, melyeket alig hordunk, amellett, hogy megkönnyítjük vele az életünket, hiszen nem azon fogunk dilemmázni állandóan, hogy már megint mit vegyünk fel.

Hogyan kezdjünk hozzá?
A kapszularuhatár összeválogatása gondos munkát igényel, hiszen egyáltalán nem mindegy, melyik ruha áll jól nekünk, melyikben érezzük csinosnak magunknak, melyik színek passzolnak hozzánk a legjobban, s hogy ezek közül van-e kedvencünk. Mutatjuk, hogyan állítsunk össze egyszerűen és könnyedén egy minimalista gardróbot 7 lépésben!

grd2_0.jpg

1. Lépés: Milyen a stílusod?
Gondold végig, milyen stílusú ruhákat hordasz, mit várnak el tőled az öltözködés terén a munkahelyeden, milyen rendezvényekre jársz, és hogyan telik egy heted. Gondold végig azt is, milyen időközönként mosod ki a ruháidat, és számold össze, hogy a két mosás között mennyi szettre lenne összesen szükséged. Ennek függvényében állítod majd össze a minimalista gardróbodat, amely maximum 30-36 alapdarabból áll, ami tartalmazza a nadrágot, a topokat, a kardigánt, a ruhákat, a kabátokat és a kiegészítőket (cipők, táskák, ékszerek). Ami nem tartozik a ruhatárba: a fehérnemű, a pizsama, a sportöltözet és a házi öltözet.

2. Lépés: Szelektáld a ruháidat!
Ha nem szereted a meglévő ruhád anyagát, ne hagyd a gardróbodban. Ha arra gondolsz, hogy az egyik nadrág vagy top egyszer még jó lesz valamire, akkor rögtön szabadulj meg tőle! Ugyanúgy a cipőket, kabátokat is szelektáld! Ha kinőtted, kifogytad, kihíztad a ruhát, add tovább, s minden olyan ruhától válj meg, amit nem szívesen hordasz. Csak az maradjon, amit szeretsz és tényleg jól áll.

3. Lépés: Ez tényleg jól áll?
A szelektálás után tedd fel magadnak a kérdést: Biztos, hogy azok a ruhák, melyeket kiválasztottál, számodra a legmegfelelőbbek? Tetszik egyáltalán az, ahogy öltözködsz? Írd össze, mi az, amin szívesen változtatnál, gyűjts ötleteket (színben, szabásban, anyagban), és igazítsd a kiválasztott ruhákat a mindennapjaidhoz. Ehhez nem árt, ha egy színtanácsadó vagy egy, divatban jártas barátnőd véleményét is kikéred, hiszen sokszor mi magunk sem látjuk, hogy melyik szín vagy szabás az, ami nekünk igazán passzol.

4. Lépés: Csoportosíts és rendezkedj!
A ruháidat rendezd különböző kategóriákba (sportos, alkalmi, kedvenc), majd ezt követően szezonálisan rendszerezd azokat. Ami az őszi ruhatárhoz tartozik, most mind hagyd elő, a többit pedig rakd el. Ezt követően kezdd el összekombinálni a ruháidat. Ha nincsenek ötleteid, akkor az internet ebben is a segítségedre lesz. A Pinterest, az Instagram, valamint a különféle applikációk (pl. Stylebook) segítségével egyszerűen és könnyedén válogathatod össze mindennapi viseletedet!

5. Lépés: A Jolly Joker!
Legyen minimum 2 olyan szetted, amiben tökéletesen érzed magad, és bármikor fel tudod venni azokat. Ez lehet egy egyszerű farmer és pulcsi, valamilyen apró, de annál izgalmasabb kiegészítővel. Ezeket a kombinációkat bármikor bevetheted, amikor nincs kedved reggel még felöltözni sem. Legyenek olyan kiegészítőid is, melyek nem túl színesek, de mutatósak, mert ezeket könnyedén tudod majd variálni.

6. Lépés: Vásárolj tudatosan!
A mennyiség helyett most már a minőség lebegjen a szemed előtt. Továbbá: akkor menj vásárolni, ha tényleg szükséged van rá. Ne vegyél felesleges holmit, hanem csakis olyat, amit biztosan hordani fogsz majd, mert időtálló és örök darab!

7. Lépés: A ruhák ápolása
– A megfelelő mosás, szárítás és vasalás sem elhanyagolandók a kapszularuhatár esetében. Sose légy rest megtisztítani a cipőidet és tisztítóba adni azokat a ruháidat, melyekkel te magad nem bírsz. Ha minimál ruhatárad van, akkor az egyes darabokat sokkal többször használod, viseled, ezért ruháid intenzívebb odafigyelést igényelnek!

gard3.jpg

A kapszularuhatár fogalmát először az 1970-es években használta Susi Faux, egy londoni butik tulajdonosa, majd a fogalom 1985-ben Donna Karannak köszönhetően vált ismertté, aki megtervezte a 7 darabból álló kapszulakollekcióját. A minimalista gardrób kiötlői szerint egy nőnek szezonálisan elég 30-40 praktikus darab, amiből könnyedén felöltözhet.  S bár nem mindenki híve a kapszulagardróbnak, különösen azok nem, akik szeretik a szép ruhákat, és imádnak öltözködni, mégis számos előnye van a kisebb ruhatárnak: az ember kevesebb pénzt költ, valamint több lesz a helye a szekrényben, és talán az a legjobb az egészben, hogy nem azon fog gondolkozni szüntelenül, hogy másnap mit vegyen fel. Továbbá: van, aki környezetvédelmi szempontból dönt a minimalista megoldás mellett, sőt, olyan is akad, aki csak egyszerűen jobban érzi magát amiatt, hogy nincs teljesen kiszolgáltatva a nagy áruházláncoknak és a divatnak. Gondolkodjunk, vásároljunk és öltözködjünk tudatosan! Te kipróbálnád a kapszulagardróbot?

Derzsi Bernadett