Talán nincs olyan ember, aki ne halotta volna ezt a kifejezést: kapuzárási pánik. De vajon mennyien ismerik a kapunyitási pánik szókapcsolatát? Holott, bármilyen hihetetlen is, napjainkban ez egy létező jelenség.

Az érintettek a fiatalok
A kapunyitási pánik leginkább a húszas éveik közepén járó fiatalokat érinti. Leggyakrabban a felsőoktatásból kilépőket, akikre nem vár más, mint a nagybetűs ÉLET. Az álmodozó tinédzserek (akik a továbbtanulás mellett döntenek), mikor befejezik gimnáziumi/szakközépiskolai tanulmányaikat, nagy reményekkel vágnak neki a főiskolás éveknek. Azt gondolják, csupa érdekes dolgot fognak tanulni, csakis olyat, ami érdekli őket. Végre semmiféle haszontalan, unalmas feladatokkal nem kell foglalkozniuk, mint a középiskolában. A hasznos egyetemi évek után pedig tárt karokkal fogják várni őket a különböző munkahelyeken.

S jön a csalódás
Aztán főiskolásként rádöbbennek, hogy ebből semmi sem fog megvalósulni. Persze, akinek nem inge, ne vegye magára. Mert igenis vannak kivételek, nagyon kevesen, de a többség nem ilyen szerencsés. Vannak, akik már az egyetem első éve alatt rájönnek, hogy rosszul választottak, és inkább a munka mellett döntenek, vagy egy teljesen más főiskolán próbálnak szerencsét. A kitartóak elvégzik az egyetemet, ott állnak diplomával a kezükben, és hirtelen azt se tudják, mihez kezdjenek az életükkel. Naponta böngészik az álláshirdetéseket, és nem tudják eldönteni, hogy kínjukba sírjanak-e, vagy nevessenek: a munkáltatók többnyire fiatalokat keresnek egy adott pozícióra, de tíz év munkatapasztalattal!

web-bannerek-hirlevel-02_2.jpg

Elvárások és a valóság
A frissen diplomázottak tudatosan, sok szorgalommal és tanulással készültek az életre, világmegváltó tervekkel kerültek ki az iskolapadból, és sajnos jön a nagy pofon. Nem tehetnek mást: alacsonyabb szintű munkát vállalnak, a képzettségüktől teljesen függetlenül.
Nagy részük felkészületlenül próbálja megtalálni a helyét a munka világában, ahol a közösségi médiák szerint mindenki sikeres, mindenki boldog. A naponta megjelenő „Találd meg önmagadat” jellegű cikkek sem segítenek, hogy mit is kezdjenek a saját életükkel. Más nem lebeg szemük előtt, csak hogy 30 éves korukig legyen egy biztos, jól fizető állásuk, egy társuk, és persze, gyereket is kellene addig szülni.

Tünetek
A kapunyitási pánik tipikus tünetei közé tartozik a depresszió, a passzivitás, a nyugtalanság és az állandó döntésképtelenség. Sokan fel sem ismerik ezeket a tüneteket, pedig legtöbbjük szakember segítségére szorulna.

Régebben, ha valaki elvégezte az egyetemet, automatikusan járt egy jó munkahely, ahol jobbik esetben az egész életét le tudta dolgozni. Az élet egy lineáris útként állt mindenki előtt, nem volt sok választási lehetőség. Manapság már semmi sem biztos, minden felgyorsult, és általában nem mi választunk, hanem minket választanak.

Néma Dorottya

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg

Új Nő csapata