Két óvodás gyermekkel otthon lenni a karantén idején olyan, mintha egy hullámvasútra szálltam volna fel. Én, mint működtető mindent megteszek, hogy a hintások gondtalanul érezhessék magukat, és a gépezet gördülékenyen működjön. Akkor sem győzném, ha ezer kezem volna. Hányan vagyunk még így, akik a munka mellett (nálam ez a távutas cikkírás) egy olajozott gépezetért felelünk?

Állapotom a karantén idején
Én mozdonyvezetőként a felsorolt munkákért felelek: étkeztetési, takarítási, mosodai és egyéb háztartási szolgáltatásokat nyújtok. Kiegészítő foglalkozásaim: felolvasó, mediátor, pedagógus, animátor és bohóc. Egyéb bónusz szolgáltatásaim: kertészkedés, mert a kert sem várhat, hisz ezerrel nyomul a jó idő, virágoznak a fák, megérkeztek a fecskék, kirajzanak a méhek.

Étkeztetés
Napomat a konyhában indítom. Mit indítom, pont a mai nap tudatosult bennem, hogy valójában az egész délelőttömet ott töltöm. Leves minden nap dukál, mert az oviban mindig van. Nyilván tudtam, de bíztam benne, indíthatunk néha főétellel is. De nem: a leves az alap. A főétel igazi kombó: a hűtő, mélyhűtő, spájz átvilágításával indul, aztán azt főzöm, amihez hozzávalót találok, és amihez kedvem van. Az elején még azt hittem, lesznek bliccelős napok. Mostanra tudatosítottam, hogy a muffin, a palacsinta, a gofri, a puding bármelyik napszakban tuti étel lehet, s pont ezért kérhető.

sallay-gyerekekkel-fullhd3.jpg

A képen a szerző a gyermekeivel

Háztartás
Komplex munkakör, előnye, hogy a nap folyamán bármikor kivitelezhető, akár éjjeli műszakban is. Mivel nem tolong a konkurencia, a munka nem fut el előlem. Szépen megvárja az alkalmas pillanatot, s lecsap, mint derült égből ez a csúnya tüskés korona.

Legkedvesebb foglalkozások
Meseolvasás vagy mesegyártás közben (a gyerekek néha ezt kérik): az ember gyakorolhatja a többszereplős párbeszédeket, különböző helyszíneken fordulhat meg, elég csak a fantáziánkat mozgósítani. Fő, hogy a mese üzenete rendben legyen: a jó mindig legyőzi a rosszat.
A mediátori funkciókat pedig az ember egy életen át tanulja. (A mediátor  konfliktusos helyzetekben tesz arról, hogy az elhangzottakat mindenki ugyanúgy értse.)  Konfliktusban állhat a két gyerek, én és a gyerekek, én és a férj, a család és kutya: szóval, tananyag van bőven. Jelen pillanatban kicsit ömlesztve érkezik, de egyelőre türelemmel minden vita elsimítható.
Gyerekes szülőként az ember lánya általában animátori szerepkörben tetszeleg, még ha nem is esik le mindig a tantusz. Én azt tartom: origami hajtogatással szépen le lehet vezetni a feszültséget, de ugyan ilyen hatásos a nyakláncfűzés Penne tésztából.

Kinti tevékenységek
A szerencsésebbek udvarral rendelkeznek, ahol vígan lehet a gyerekeknek rohangálni. A napfény gyógyít. A mi esetünkben a kert hatalmas segítség, mert délután kicsit ki tudjuk szellőztetni a fejünket. A kapálás, virágültetés levezeti minden frusztrációmat, s végre magányosan bogarászhatok.

A stressz kezelése
A szakemberek azt mondják, a stressz erősebbé tesz tégedet is és a környezetedet is. Az unalom pedig ronthatja a helyzetedet (mondjuk az bennünket nem fenyeget). Fontos, hogy találjunk időt a kikapcsolódásra, igyekezzünk olyasmit is csinálni, amit élvezni szoktunk. De: lépjünk ki a komfortzónánkból, mert válságos időszakban mindig új napi rutint és foglalatosságokat kell bevezetnünk. Mossuk ki reggel a szemünkből a csipát, öltözzünk fel, mert csak a napirend és pontos ütemterv segíthet. Rajzos napirendet a gyerekkel is alkothatunk, s kirakhatjuk a hűtőre. Mesélhetünk nekik a koronavírus járványról, a régi járványokról. Ám  korlátozzuk a család kitettségét a járványügyi híreknek, mert nem tesz jót a para. Szóval, éljük túl, és vigyázzunk a nagyikra, ne szabadítsuk rájuk az unokákat. Védjük egymást!

Sallay Erika

web-bannerek-hirlevel-01.jpg

Új Nő csapata
Cookies