A várkonyi Amade Kastélyszállóban kaviárkóstolót kínálnak, hogy felidézzék a régi csallóközi vizahalászatok emlékét.

Az igazi kaviár egy krémes, vajas ízű mennyei manna, aminek semmi köze az üzletláncok polcain kínált „ikrákhoz”.Azok tulajdonképpen nem is kaviárok, hanem úgynevezett kaviárpótlók. Igazából csakis a hal ikráját nevezhetnénk valódi nevén, vagyis kaviárnak. S hogy mennyit kóstál egy ilyen csemege? Tíz euróért már vehetünk lazacikrát, ám a tokhal ikrájának azért jóval borsosabb az ára.
Régen rengeteg hal volt a Dunában. El tudjuk képzelni azt a gazdagságot: ült a halász a parton, s előtte ott fickándoztak a halak... Bezzeg ma! Alig van hal a folyóinkban. És mára a legszembetűnőbb veszteség a viza eltűnése, amelyik nem is olyan régen még két hullámban úszott fel hozzánk a tengerekből, és a legértékesebb ikrát adta.

k03.jpg

Érdekességek
Az ikra mennyisége a hal súlyának 10-15%-át teszi ki. Minél nagyobb a hal, annál nagyobb az ikra. S ha lepetézik a hal, a rá következő években nagyobbra nő az ikrája. Sőt, még több lesz.
A kaviár színe fajtafüggő. A nagyobb szemű kaviár becsesebb, színben pedig a feketétől eltérő színű az értékesebb, például az olíva- vagy a borostyánszínű.
Csontkanállal kóstolni drága mulatság, de kóstolhatunk még műanyaggal, fával – ám nemesacéllal soha!
Hőmérséklet: hidegen bármilyen kaviár jó, de amint melegszik, a hibák előjönnek. Kóstoláshoz a szobahőmérséklet ajánlott. Tálalás A kaviárt mindig valamilyen étel mellé párosítjuk, lehet az desszert vagy akár főétel is. A kaviár az oroszok kedvence, s ők blinivel, azaz orosz palacsintával szeretik igazán.
Pezsgő Nem csak úri szeszély a kaviár mellé pezsgőt szervírozni, ugyanis a pezsgő savassága jól passzol a kaviár ízéhez. A kaviár mellé tehát pezsgő dukál. Mint írtuk, a világ legértékesebb kaviárja a beluga kaviár. Ez a Kaszpi-tengeri tokhal 20-25 év után tud csak igazán szép és nagy szemű kaviárt adni, ezért is olyan drága, hiszen rengeteg időt kell rá várni.
A beluga roppanós, nagy szemű kaviár – és ami fontos: nem halízű. Ma a belugát – vagyis a vizát – a világ összes táján tenyésztik, hatalmas rá a kereslet.
A halat megölik, mikor kiszedik belőle az ikrát. Ha élve hagyják, akkor már nem olyan jó, kocsonyás a kaviárja. S mint írtuk, minél idősebb a hal, annál jobb a kaviárja.
Ma már vadon élő tokhal kaviárjához nem fogunk jutni. Halászatát ugyanis tiltják. A legnemesebbnek tartott arany kaviárt Iránban termelik, és évente kb. 500 kg kerül értékesítésre. Annyira kuriózum, különlegesség, hogy még a csomagolása is 18 karátos aranyból készült doboz.

k02.jpg

A várkonyi Amade Kastélyszállóban újabban kaviárkóstolót kínálnak az ínyenceknek, s közben elmesélik a viza Csallóközhöz köthető történetét is. Prémium kategóriájú, észak-szibériai tokhalkaviárt szolgálnak fel. Hozzá orosz palacsintát kínálnak – ez a blini. A blini nagyon finom, mindig tejtermék is került a tésztájába.
A kaviárkóstoló során a nyúlhalból készült kaviárt is megkóstolhatjuk az összehasonlítás végett, mert az üzletekben főleg ezt lehet kapni. Ég és föld a kettő íze!

A blini VAGYIS AZ OROSZ PALACSINTA receptje
H.: 350g lisztes krumpli,
40 g tejföl, 50 g tejszín, 3 tojássárgája (60 g), 30 g liszt, 20 g keményítőliszt, só, bors, citrombors, zsír a sütéshez.

A krumplit meghámozzuk, sós vízben megfőzzük, hagyjuk kigőzölögni, majd krumplinyomón átnyomjuk. Belekeverjük a többi hozzávalót, forró zsiradékon bliniket sütünk. Variálhatjuk a tésztát azzal, hogy finomra vágott gombát vagy fűszernövényeket keverünk bele.
Mi, földi halandók, ha igazi kaviárra fáj a fogunk, a budapesti Arany Kaviár étteremben vásárolhatunk, de a weboldalukról is rendelhetünk. A minőséget szavatolják!
(Még több recept és kaviárshop: www.aranykaviar.hu)

web-bannerek-hirlevel-01_4.jpg

 

Új Nő csapata