A nyaralást mindenki igyekszik úgy betervezni és megszervezni, hogy az tényleg a kikapcsolódásról, a pihenésről és a láblógatásról szóljon. Mégis van, akinek a nyaralás a nyüzsgést jelenti: legyenek ott a családtagok, rokonok és a barátok is.

Milyen az ideális kirándulás? Kit vigyünk, ha nyaralni indulunk? Hogy válasszuk ki a legmegfelelőbb útitársat, hogy az idei szezonban tényleg kipihenten térjünk haza?

vakacio-kezdo.jpg

Nyaral az egész bagázs – avagy az állandó alkalmazkodás

A csoportos kirándulások hátulütője, hogy állandóan alkalmazkodnunk kell a többiekhez. Ki mikor megy a strandra, az étterembe, a városba, és ki felügyel éppen a gyerekekre? A nagycsaládos, barátokkal eltöltött nyaralás pozitívuma az, hogy azokkal vagyunk, akiket nagyon szeretünk, s mindig van kihez szólni, van kivel koccintani, nagyokat enni és nevetni.

Ennek ellenére, amikor hazaérünk, rájövünk, hogy fáradtabbak vagyunk, mint amikor útnak indultunk. A kirándulás ekkor nem a pihenésről szól, hiszen a mindennapok nyüzsgése ott is folytatódik...

Csak ő és én

Nagyon sokan preferálják a kétfős utakat, ahol a pár tényleg el tud vonulni a világ szeme elől. S jót is tesz a párkapcsolatban, házasságban élőknek a közösen eltöltött idő. Éppen ezért javallott a szerelmeseknek minden évben egy olyan kirándulást betervezni, ahol csak ők ketten, gyerekektől mentesen élvezhetik ki a kikapcsolódás örömeit. Legalább egy hosszú hétvégét szánjunk a kedvesünkre! A gyerekek előbb-utóbb úgyis kirepülhetnek, a férfi és a nő azonban megmaradnak egymásnak. Nem árt újra összeszoknia a feleknek...

A szűk család

A kis családos kirándulások azért jók, mert a szülők nyugodtak, hogy maguk mellett tudhatják csemetéiket. Ez a felállás akkor ideális, ha a gyerek is így látja jónak, s élvezi a szüleivel együtt eltöltött nyári vakációt. A serdülőkorban lévő gyerek vagy a 20 év feletti viszont egyáltalán nem tudja, mit kezdjen magával. A szülő ide-oda vonszolja őt, a gyerek meg nyűgös és kedvetlen. Ennek az a vége, hogy mindenki morcosan tér majd haza a nyaralásról.

hirlevel_web_banner_1_251.jpg

Egyedül nem megy. Vagy mégis?

Nyaralni egyedül is lehet, igaz, sokan cikinek érzik, hogy nincs kivel beszélgetniük, strandolniuk és túrázniuk, azonban elképzelni sem tudjuk, mennyi társat és barátot szerezhetünk magunknak egy ilyen utazás alkalmával! Ha egyedül utazunk, magunkra vagyunk utalva, sokkal leleményesebbek vagyunk, amellett, hogy végre teljesen kiélvezhetjük azt, hogy nem nyaggat minket senki. Egyszer az életben ezt mindenkinek ki kell próbálnia!

Azt mondják a bölcsek, hogy csakis azzal induljunk útnak, akit alaposan ismerünk. Fontos, hogy útitársainknak hasonló érdeklődési köre és habitusa legyen. Egyáltalán nem gond, ha azok közé soroljuk magunkat, akik nagy csapatban érzik jól magukat a kirándulás alatt, mert mindig van kihez szólni, van kivel jönni-menni és viccelődni. Van, akinek ez jelenti az igazi feltöltődést. Van, akinek pedig az, hogy egyedül merenghet és lazulhat, a zajos mindennapoktól távol. Mindenesetre tartsuk szem előtt, ki az, akivel szívesen osztoznánk ezen a két nyári héten, amikor minden a lazításról és a nyugalomról szól, illetve kellene, hogy szóljon.

Dunai Mira