Az alapozót mifelénk Dermacolnak hívták még a fordulat után is sokáig – azután is, hogy egyre-másra jelentek meg a modernebb változatok, melyek már kímélően fedtek. Arra a nőre pedig, aki „túltolta” az alapozást, sokszor még ma is azt mondják, hogy vastag Dermacolt visel. A cseh márkának ma is helye van a piacon, és sokan szeretik, már csak alacsony árfekvése miatt is.

Mikor Prágában járok, az első utam mindig a My bevásárlóközpontba vezet, amelyet régen Májnak hívtak. Még akkor kedveltem meg, mikor gimnazistaként nyaranta a prágai csokigyárban dolgoztunk. Ebben az áruházban van egy kiváló Dermacol-stand: a márka dekorkozmetikai termékei közkedveltek a cseh nők körében, s bennem is megpengetik a nosztalgia húrját. Mit illik tudni a Dermacolról és kitalálójáról, Lady Dermacolról?

lady-dermacol-kezdo.jpg
(© Photo: @sbarucha; Model: @yaramaggi @brodybookings ;Mua: GRADUATE of @pro_academy_ @viola.hairandmakeup)

Nem ritka, hogy a találmányok mögött fiatal lányok állnak. Például az ütésálló karórát egy labdát tartó japán kislánynak köszönhetjük. Amerikában egy másik kislány tapétatisztításra szolgáló anyaggal játszott, amit édesapja továbbfejlesztett – s ebből lett a játékgyurma. Egy cseh kislány pedig megreformálta a szépségipart! Ez a kislány ötéves volt, s történetünk kezdetén a prágai Orvoskozmetikai Intézet lépcsőjén álldogált, édesanyja kezét fogva... Arcocskája tűzpiros volt – de nem a játéktól, hanem a naevus flammeus, vagyis a tűzfolt nevű bőrbetegségtől. Ilyesminek senki sem örül, hát még egy kislány! Sok lány régen a tűzfoltok miatt férjet sem talált magának...

Bajban vagyok

1965-öt írtunk ekkor, és a tűzfolt lézerrel való gyógyításról még alig lehetett hallani. Az intézet folyosóján egy magas, karcsú hölgy jelent meg. Lehajolt a kislányhoz, megsimogatta a haját, és egy perc alatt eldöntötte: segíteni fog a kislányon.

1966-ban született meg a Dermacol. A derma szó annyit jelent, hogy bőr, a col (color) azt jelenti, szín. Megváltozott a világ – és nem csak egy korábban boldogtalan kislány számára, akinek a tűzfolt nevű bőrbetegsége járult hozzá az alapozó kitalálásához...

Olga Knoblochová a kozmetikuslányokat oktatta az intézetben, és már neki is volt egy lánya. Tudta, hogy ismeretlen úton fog elindulni, ezért bőrgyógyászokhoz fordult tanácsért. Olyan szert kerestek, ami elfedi a rendellenességet, ugyanakkor szemmel nem látható. Egy olyan anyagot, amelynek színe megegyezik a bőr színével, nem ártalmas, illetve nem mossa le a víz, tehát nyáron fürdéshez is alkalmas. Csakhogy ilyen anyag abban az időben nem létezett. Úgy látszott, hogy a hibátlan bőrkép a kislány számára vágyálom marad.

Olga asszony azonban nem adta fel. Fölkereste a Barrandov filmstúdió fő sminkesét, aki a szereplők make-upjának elkészítésével foglalkozott, és elmondta neki, mit szeretne: egy olyan krémet, amely tökéletesen eltakarja a bőrhibát, ugyanakkor alatta a bőr lélegezni tud. S láss csodát, az álom nemsokára valóra vált: a sminkes szakember felügyelt a gyártási folyamatra, az összetevők minőségét pedig orvosok garantálták.

lady-dermacol-portre.jpg
A képen Olga Knoblochová, vagyis Lady Dermacol (© Dermacol)

Tíz hónapnyi kísérletezés után Olga asszony kezében tartotta az eredményt: tíz tubust, amelyekben különböző árnyalatú krémek voltak. A tűzpiros arcú kislány újra megjelent az intézetben. Olga asszony bekente az arcát a krémmel. Aztán a tükör elé állította. A kislány nem ismerte meg magát, mikor pedig rájött, hogy a tükörképét látja, sírva fakadt, hogy most milyen szép... Nemsokára már hárman sírtak: a kislány, az édesanyja és Olga asszony is. A kenőcs a könnyektől sem maszatolódott el! Ez 1966-ban történt – és megszületett a Dermacol. A derma annyit jelent, hogy bőr, a col (color) pedig azt jelenti, hogy szín. A Dermacol feltalálásával megváltozott a világ, és nem csak egy korábban boldogtalan kislány számára...

Kicsoda Olga Knoblochová?

1933-ban született Prostějovban, ahol édesapja légi akrobataként és repülésoktatóként működött. Sok híres pilóta került ki a keze alól. Édesanyja neves szabódinasztia tagja volt, Olga asszony tőlük örökölte a gyakorlatiasságot, az ügyességet és nem utolsósorban azt a tehetséget, hogy a hibákat elfedje, a szépséget pedig hangsúlyozza. Az édesanyjától tanulta azt is, hogy mindig ápolt és rendezett legyen a külseje. A keresztnevén kívül a tettrekészséget is tőle kapta. Olga asszony két világnyelven beszélt, és mindenképp kivált az akkori nők közül.

A háború alatt ruhákat varrt az ismerősöknek, ezzel járult hozzá a családi költségvetéshez. Kiskorától zongorázott, ügyesen korcsolyázott, teniszezett, emellett az atlétikában is otthon volt. Később elvégezte a szociális-egészségügyi főiskolát, jogi ismereteket szerzett, pszichológiával és egészségügy-szervezéssel foglalkozott. Kórházi gyakorlaton vett részt; az ott szerzett tapasztalatoknak nagy hasznát vette később, amikor kozmetikusként dolgozott. Kétszer ment férjhez, három gyermeket szült, és a takarékpénztárban eltöltött évei után egy népművészeti tárgyakat árusító üzletben helyezkedett el.

A Dermacol név fedőkrémet jelöl, mely eltünteti a bőrhibákat: nem csoda, hogy az amerikaiak – akik a tökéletesség megszállottjai – is felfigyeltek rá...

Az álmokat valóra kell váltani!

Szerette a munkáját, és el sem tudta képzelni, hogy másvalamivel foglalkozzon. Mégis, 1958-ban felfigyelt egy hirdetésre: Prágában Orvoskozmetikai Intézet nyílik. „Ott azért szívesen dolgoznék” – gondolta. Egyik rokona az intézet vezetőségéhez tartozott, és eszébe jutott az ügyes Olga. Megkérdezte tőle, nem volna-e kedve nála dolgozni. Olga asszony lelkesen igent mondott, és fiával együtt Prágába költözött.

Az intézet igazgatónője nőgyógyász volt, aki jól ismerte a nőket. Egészségügyi felvilágosítás címén nagyszerű központot épített ki Prágában az Adria Palotában: itt egy helyen működött a plasztikai sebész, a szemorvos, a nőgyógyász, a belgyógyász, a bőrgyógyász és a kozmetikai szalon. Tizenhét kabin várta az ügyfeleket teljes felszereléssel és telefonos összeköttetéssel. Az ellátás része volt egy tornaterem is, ahol a jelentkezők szakemberek felügyelete mellett megszabadulhattak fölös kilóiktól. Élő zenére végezhették a tornagyakorlatokat, néha ugyanis maga Olga asszony játszott nekik a zongorán. Még gőzkabin is a rendelkezésükre állt! (Egyébként éppen itt, az Orvoskozmetikai Intézetben kezdték alkalmazni először a Wichterle-féle dioptriás kontaktlencséket.)

Kezdődik a sikertörténet

Nők és férfiak is jelentkeztek a kisebb sebészeti és szépészeti beavatkozásokra. Az ügyfelek önbizalmán nagyot lendített az apróbb szépséghibák eltávolítása vagy az arc egyes területeinek szőrtelenítése. Nyilvánvalóvá vált, hogy a lelki egyensúly nagymértékben összefügg a fizikai egészséggel. Az intézet híre megnőtt, külföldről is sok kíváncsi megbízó érkezett. Olga asszony az intézet alkalmazotti politikájának köszönhetően továbbképezhette magát. A bőrgyógyászatban és a szemészeti részlegen is tapasztalatokat szerzett. Elvégzett egy féléves tanfolyamot egy külföldi kozmetikai márkánál, ezután a leendő kozmetikusokat és bőrgyógyászati rendelők alkalmazottait is iskolázta.

lady-dermacol-fiatal.jpg
Olga asszony fiatal korában (© Aha! - Petr Novotný, archiv)

„Emellett én vezettem az egész kozmetikai részleget, és rám bízták az együttműködést az újságokkal, folyóiratokkal, a rádióval és a televízióval. S mivel államvizsgám volt gép- és gyorsírásból, mindent fel tudtam jegyezni – akkor még nem létezett diktafon. Én írtam az újságcikkeket is. Előadásokat tartottam különféle rendezvényeken, kongresszusokon, prezentációkat és szemináriumokat szerveztem” – meséli Olga asszony.

Az óceán túloldalán

Két évvel a Dermacol fedőkrém elkészülése után egy hollywoodi filmproducer kereste fel a Barrandov filmstúdiót. Hogy a vendég feleségének kellemesebbé tegyék az ott-tartózkodást, Olga asszony bemutatta neki kozmetikai kezeléseit, s a végén kikészítette az arcát. A feleség pigmentfoltjait Dermacol Cover make-uppal tüntette el. Amikor a producer férj eljött hozzá a feleségéért, a férfi arcán is elfedte a foltokat, és nekiajándékozott egy tubus krémet.

Ezután felgyorsultak az események. Hollywood megvásárolta az orvosok által is elismert make-up felhasználási jogát! Olga asszonynak választania kellett – és Barrandovot választotta.

A barrandovi kozmetikumok alapja a Dermacol make-up lett. A piacon jelen volt a háború utáni Max Factor Pan Stik is, de a Dermacol fedőképessége jelentősen jobb eredményt mutatott. Vízálló volt, és nemcsak az arcon lehetett használni, hanem a test többi részén is jól eltakarta a bőrhibákat.

Európában egyedül a Barrandov gyártott Dermacol-termékeket, és más szolgáltatásokat is nyújtott – beiskolázta az üzleti partnereket és a felhasználókat is.

minden_reggel_ujno.sk.png

„Egyre több bemutatót kellett tartani” – emlékszik vissza Olga asszony. „Egy kis bőröndöt és egy összerakható széket mindig magamnál tartottam. A kísérleti alanynak jelentkező modell arcát pár simítással megtisztítottam, ezután felvittem rá a varázslatos make-upomat. Hogy a lány igazán szép legyen, műszempillát ragasztottam a szemére – ami akkoriban nagy divat volt –, és szépen kikészítettem az arcát. A főnökömnek nem tetszett, hogy más márkák termékeit is használom, így született meg az ötlet: gyártsuk mi is ezeket a szépségcikkeket. Hiszen nemcsak dekoratív kozmetikumokra, hanem arclemosókra és bőrápolási termékekre is szükség van a munkámhoz.”

Így látott napvilágot a Dermacol márka teljes portfóliója, amely a nemzetközi piacon is sikert aratott. A filmgyártásnak köszönhetően ügyes filmes reklámokkal is sikerült propagálni a márka darabjait.

lady-dermacol-mai.jpg
A cseh márkának mai napig helye van a piacon (© Dermacol)

Lady Dermacol születése

Olga asszony beutazta az egész világot. Sikerrel képviselte a Dermacol márkát minden szimpóziumon, konferencián, vásáron, előadáson és megbeszélésen. Végül elnyerte a nemzetközileg ismert Lady Dermacol címet. Ezen a néven ismerték a szakemberek, a bőrgyógyászok, a kozmetikusok és az üzlettársak. Mindenhol igyekezett kellemes légkört teremteni maga körül, érdeklődésének középpontjában azonban csak az ügyfelek álltak, akiknek segített széppé válni és örülni önmaguknak. Bár mindig másokkal törődött, ő maga is híresség lett. Társaságában a nyers férfiak udvariassá váltak, a megfáradt nők pedig ismét felfedezték saját szépségüket, amely Olga asszony keze nyomán kivirágzott. És mindezt három gyerek mellett is győzte!

Az 1989-es fordulat lehetővé tette, hogy az emberek vállalkozásokat indítsanak. Olga Knoblochová egy neves külföldi céggel együttműködve megnyitotta Prágában a Professzionális Kozmetikai Intézetet, amely akkreditációval rendelkező képzést biztosított a jövő kozmetikusai számára.

A képzés iránt olyan nagy volt az érdeklődés, hogy várólistát kellett készítenie. Később – a korszellemnek megfelelően – megalakult a Kozmetikusok Egyesülete, amelyet Olga asszony szintén felvállalt.

Bevallása szerint „bármihez kezdtem is 1989 novembere után, soha nem lettem hűtlen kedvenc márkámhoz, a Dermacolhoz. Voltak időszakok, amikor féltettem, mert ezt a céget sem kerülték el a megrázkódtatások. De kétségtelen, hogy a minőséget mindig megőrizte.” Az eredeti fedőkrém legnagyobb előnye az, hogy több mint 50 százalék pigmentet tartalmaz – és ez máig így maradt!

Olga Knoblochová ma is a Dermacol ikonikus alakja, élő legenda, akit minden igazi nő példaképének tarthat. Bár 90 éves, naponta elvégzi szépészeti rutinját, soha nem ápolatlan a megjelenése, nem mutatkozik rúzs és hagyományos kis kontya nélkül. Mindenfajta szépészeti beavatkozás nélkül is gyönyörű, amit a kozmetikumainak köszönhet. Arca pozitivitást sugároz, és belső szépsége külsőleg is megnyilvánul.

Varga Klára
Cookies