Nagy macskamentő példaképemtől, Pelech Katitól kérdeztem meg először, hogy a macskák lehetnek-e koronavírusosak. Vajon elkaphatjuk-e tőlük a betegségeiket? Kati mindjárt a lényegre tapintott, miszerint „az nem úgy van”. A macskában mindig is volt korona, de ha köhög a macskád, te nem kezdesz el köhögni...

A macskák is lehetnek koronavírusosak, ez ugyanis egy évtizedek óta ismert macskabetegség. Sőt, olyan típusa is van, amit az állatorvosok gyógyíthatatlannak tartanak. Ez a korona azonban „nem az a korona”!

macska-koronavirus-kezdo.jpg

Sok felelős állattartó kérdezi manapság, megfertőzheti-e a macskát a SARS-CoV-2. A fertőző állatbetegségekre specializálódott állatorvosok szerint nem indokolt az aggodalom. A macskák már régóta hordozzák a koronavírust, de ez nem teljesen ugyanaz, mint az embereket fertőző SARS-CoV-2  – még ha sok hasonlóság van is a kettő között.

A többségnél tünetmentes

A széles körben elterjedt macska-koronavírus úgynevezett enterális koronavírus (FECV), ami főleg a macskatenyészetekben bukkan fel. A FECV a fertőzött bélsárral terjed, közvetlen vagy közvetett érintkezés útján. Az állatok leggyakrabban az alomban, a közös etetőtálakon, játékokon, a toalettjeiken keresztül fertőződnek meg – vagy mikor az alomban egymást tisztítják, nyalogatják. A vírus a szájon át kerül be a gyomor- és bélrendszerbe, ott szaporodik el és okoz fertőzést.

A macskákat sújtó koronavírus ugyanazokra a szerekre érzékeny, ugyanazok a fertőtlenítők hatnak rá, ugyanolyan a szerkezete, mint az emberre veszélyes koronavírusnak. Ám mégsem ugyanaz!

A rettegett FIPV

Ez az enterális vírus azonban az ellenálló képesség csökkenésével mutálódhat is – így alakul ki a rettegett FIPV koronavírus  (Feline Infectious Peritonitis Virus). Azért rettegett ez a típus, mert bár csak a megfertőződött macskák 5-10 százalékát érinti, az egész szervezetet elárasztja, és autoimmun alapon súlyos károkat okozhat a belső szervekben. Például a májban, a vesében, de akár a központi idegrendszert és a szemet is károsíthatja.

A FIPV pár hét vagy hónap leforgása alatt szinte 100 százalékos valószínűséggel elpusztítja a cicát. Súlyos hashártyagyulladást okoz náluk, és hasvízkórt – vagyis felszaporodik a kóros folyadék a cicák hasüregében. De ismeretes a száraz formája is, ilyenkor csomószerű gócok, granulomák alakulnak ki a szerveiken. Vele ellentétben az enterális koronavírus csak enyhe bélgyulladást okoz, és hasmenéssel, lázzal megúszhatja az állat.

Miért csak kevés macsek kapja el?

A FIPV csak a koronavírussal fertőzött macskák kis százalékában alakul ki. Hogy miért?  Azért, mert a koronavírusnak sem „érdeke”, hogy a gazda súlyosan megbetegedjen vagy, horribile dictu!, elpusztuljon. Hisz ki gondoskodna akkor kis barátjáról? Ahogy az embereken, úgy a macskákon is el lehet végezni a koronavírustesztet. (Hongkongban megcsinálták: pár macsek a gazditól kapta el a betegséget – és nem fordítva.

elofizetes_uj_no_18.png

Belga COVID-cicáról is szóltak a hírek, amelyik köhögött, és légzési nehézségei voltak.) Ezek a macskatesztek nem igazán különböznek az emberi tesztektől: van a vírus nukleinsavját kimutató PCR-teszt, és van az ellenanyagot kimutató gyorsteszt, valamint különböző módszereken alapuló laboratóriumi ellenanyag-vizsgálatok. Nálunk egyenlőre nem hozzáférhetőek ezek a tesztek.

A macskák csak nyerhetnek

A macskák a koronajárvány nagy nyertesei lehetnek. Most, hogy a világ gőzerővel állt rá az új koronavírus kutatására, az eredményeket a koronavírusos macskák gyógyításában is fel lehet majd használni. Másrészt a már meglévő állatorvosi eredményeket is fel lehet használni az emberi vírus elleni harcban. A macskák koronavírus-fertőzése akár modellként is szolgálhat a SARS-CoV-2-kutatások szinte minden fázisában.

Bár az állatorvos szerint a kétezres évek eleje óta tudni lehet, hogy az emberi koronavírus átterjedhet a macskákra és görényekre is –  ez valódi veszélyt nem jelent.

Jóllehet a FECV/FIPV ellen már a kilencvenes évek elején kifejlesztették az oltóanyagot, a mai napig kérdéses és vitatott, hogy valóban  hatékony-e. A FIPV-fertőzést ugyanis az állatorvosok többsége ma még gyógyíthatatlan betegségnek tartja.

Egy magyar állatorvos – forrásaink szerint – a nukleozid analóginterferon–interferon–induktor kombinációra esküszik. Ez a kezelés alkalmas lehet a fertőzött, de a tünetmentes macskák vírusmentesítésére is. Ennek főleg a közösségben tartott macskák esetében van jelentősége. Ám csak egy nagy, átfogó vizsgálat tudná igazolni, hogy valóban hatékony-e ez a kombináció. Az egyébként általános, hogy vakcina hiányában az orvosok a már meglévő gyógyszerekkel vagy azok kombinációival kísérleteznek szerte a világban – így az állatorvosok is az új koronavírus-járványban.

Nagyvendégi Éva
Cookies