Ma is vannak apácák, vannak nők, akik áldozatot hoznak. Németi Róbert képriportja.

Bár igencsak idejétmúltnak tűnik tisztaságot fogadni, ezek a nők adnak kontrasztot a mai esendő világnak.

marias_noverek_somodiban_1.jpg

Sokan nem értik, hogy lehet a világi hívságokról vagy örömökről lemondani. Ám aki megnézi a somodi Máriás Nővérekről szóló kisfilmeket, az nem vonja kétségbe, hogy ezek a nővérek boldogok.

marias_noverek_somodiban_2.jpg

Arcuk sugárzik, mikor arról beszélnek, hogy miért kívánkoztak szerzetbe...

marias_noverek_somodiban_5.jpg

Vannak köztük szlovákok, magyarok és franciák is, de nem tesznek egymás között különbséget.

Az istenes élet nem világellenes élet, nem menekülés a hétköznapokból. Ahogy a képek mutatják, ez csak az igazi munkás élet...

Somodi egyébként Kassától félórányira fekszik – a nővérek az itteni kastélyban telepedtek meg jó pár éve. A közösség 1999-ben vette meg az egykori püspöki kastélyt, egy francia jótevőjüktől kaptak rá pénzt. Akkor bizony az még egy romos épület volt.

marias_noverek_somodiban_10.jpg

Évekig csepegett a falakból a nedvesség; a nővérek a saját két kezükkel szigetelték az ablakokat és a padlást, alagcsöveztek, túltettek a kitanult kőműveseken is. Naponta szépítették a kastélyt, hogy lakhatóvá tegyék.

Életük egyik szorgalmas napját kivételesen megmutatták a fotósnak, de ez igazán kivételes esemény volt, mert azóta csak csendes elvonulásra, lelkigyakorlatra fogadnak idegeneket a falaik közé.

Áldozatot hozni, a világról – vagy a szerelemről, divatról, piperéről, családról – lemondani a mai világban nagy dolognak tűnik. Az apáca életének azonban értelme és célja van: Istent szeretni, és az embert segíteni.

marias_noverek_somodiban_6.jpg

A mai apácák életét nemcsak a rózsafüzér pergetése tölti ki, hanem szorgalmasan dolgoznak. Sőt, helyt állnak olyan körülmények között is, amit az ember a hit támasza nélkül talán el sem viselhet: menekülttáborokban, szegényházakban, öregotthonokban.

marias_noverek_somodiban_4.jpg

A Máriás Nővérek közössége 1973-ban alakult Svájcban. Mária misztériumában hisznek, abban, hogy Szűz Máriát megkülönböztetett tisztelet illeti meg. A közösség alapítója Myriam anya, aki a mai napig látogatja a kastélyban imádkozó nővéreket. (Ő egyébként magyar származású.) Szlovákiába Eduard Kojnok püspök hívására érkeztek – életüket a Szűzanyával bensőséges kapcsolatban élik.

marias_noverek_somodiban_9.jpg

A Máriás Nővérek egy kontemplatív, szemlélődő rend. Mindennapjaik középpontjában az ima áll. Egész nap imádkoznak – ám ez nem azt jelenti, hogy naphosszat a kápolnában ülnek.

marias_noverek_somodiban_11.jpg

Dolgoznak, és közben imádkoznak. Minden reggel 5-kor kelnek, utána Isten igéjét olvassák. Ezt követően a kápolnában imádkoznak: először csendesen, majd következik a zsolozsma. Majd nekikezdenek a napi munkának. Végül is ebből állnak a napjaik: a munka és az imádság váltják egymást... A Máriás Nővérek az imádságos életből merítenek erőt a földi dolgok intézéséhez.

marias_noverek_somodiban_12.jpg

A nővérek kaszálnak, füvet vágnak, zöldséget termesztenek... 

marias_noverek_somodiban_8.jpg

A kastélyt szó szerint a saját két kezükkel hozták rendbe, jól tudják, mi az a habarcs...

marias_noverek_somodiban_3.jpg

Napjaik imádsággal, konyhai munkával telnek, igyekeznek önellátóak lenni, ritkán járnak boltba...

marias_noverek_somodiban_7.jpg

minden_reggel_ujno.sk.png

–varga–
Cookies