A japán elixír, a matcha tea nálunk is egyre elterjedtebb. Sokan a kávét helyettesítik vele, mások súlycsökkentő italnak tartják.

S hogy mi a matcha tea? Porrá őrölt zöld tea. S mivel porrá őrlik, összes jótékony hatását százszázalékosan kiélvezhetjük, mert az egész tealevelet elfogyasztjuk – míg az áztatásos teánál ez csak 10 százalék! Egy adag matcha tízcsészényi zöld tea hatásával ér fel.

matcha-tea-kezdo.jpg

Először a TikTokon figyeltem fel rá, egyre több olyan videó jött velem szembe, ahol  –  jéggel vagy tejhabbal szervírozva – szertartásosan fogyasztották. Ragyogó zöld színe azonnal rabul ejtett. Kutakodni kezdtem utána, s mivel rengeteg jót írtak róla, végül beszereztem a teaport és a hozzá ajánlott szettet. Az ezeréves múlttal rendelkező matcha teát zöld aranynak is nevezik, és ma már menő helyeken az itallap kihagyhatatlan eleme. Ismerjük meg hát ezt a kicsi kincset!

matcha-fold.jpg
Az organikus matcha ellenőrzött körülmények között termesztett tea, nem kezelik mesterséges permetezőszerekkel. A matcha tea íze az algára vagy a fűre emlékeztet.

Mocha

A 7–10. századra vezethető vissza, amikor is a Tang-dinasztia uralkodott Kínában. Erre az  időre esett a kínai civilizáció aranykora. Ekkor fedezték fel a zöld levelek csodás hatását. A könnyebb tárolás érdekében először összemorzsolták a leveleket, majd téglalapformába tömörítették, lehetővé téve a könnyebb szállítást. A megpörkölt és felaprított leveleket forró vízbe áztatták, majd egy csipetnyi sót is adtak hozzá. Népszerűségét azonban Japánnak köszönheti. (Tudnivaló persze, hogy Japán mindenben, így kultúrájában is Kínát másolta.)

A japánok egy kicsit módosítottak a teaszertartáson: a leszedett leveleket gőzölték, szárították, majd egy nagy tálban forró vízzel felöntötték. A tea fogyasztása a buddhisták napi rituáléjává vált, általa jutottak energiához. A zöld tea biztosította az elme tisztaságát az órákig tartó meditáláshoz.

Eiszai forradalma!

Mikor a matcháról beszélünk, nem lehet nem említeni Eiszai nevét. Eiszai japán buddhista szerzetes volt, aki élete nagy részét Kínában töltötte a buddhizmus tanulmányozásával – s közben megismerkedett a zöld teával is. Miután valódi szomját (és tudásszomját is)  kielégítette, visszaköltözött Japánba, és már magával vitte a zöld tea titkát. Ám az Eiszai által importált „mocha” egyáltalán nem hasonlított a ma elterjedt matchára. A japán császárok legszebb teája egy téglalapokba préselt, sötétre szárított, belül viszont világos, porrá őrölt fehér tea volt!

Eiszai az első magokat Kiotóban ültette el, s mivel a tealevél csak limitált mennyiségben állt rendelkezésre, akkoriban luxuscikknek számított. Alapanyaga – az  ún. tenchatealevél –  a Camellia sinensis nevű növényből származik. A tencha tealevél a húsán kívül nem tartalmaz szárat vagy egyéb levélrészt. A leveleket kora tavasztól szüretelik.

hirlevel_web_banner_1_305.jpg

Zöld gyógyszer!

A zöld teát sokáig gyógyszerként használták, majd a 15–16. század folyamán a japán teatermesztők rájöttek, hogyha a hegy lábához, árnyékosabb részekre ültetik, akkor a tealevelek több klorofillt, és ásványosságot tartanak vissza. (Ma már azt is tudjuk, hogy több lesz bennük az antioxidáns, mely összetevő öregedésgátló hatással bír.) A sok kísérletezés során az is kiderült, ha a szedés előtt 20  napra    leárnyékolják a leveleket, akkor édeskés, dús és selymes ízvilágot kapnak. Az oxigéngyök-megkötő kapacitás angol rövidítése az ORAC. Ez azt  jelzi, hogy az adott anyag milyen mértékű antioxidáns hatást mutat. Egy gramm kávé ORAC-értéke 27,8, míg 1 gramm matcha ORAC-értéke 1573! 

Érdekesség! Sen-no-Rikyu japán teamester nagy hangsúlyt fektetett a teaceremóniákra. Ő alkotta meg a ceremónia négy alapelvét: Harmónia (wa), Tisztelet (kei), Tisztaság (sei), Nyugalom (jaku). A japán teaszertartás neve „chado” vagy „sado”. Lefordítva ez azt jelenti, hogy „a tea módja”.

Ez így mind szép és  jó, ám ahhoz, hogy a matcha valódi ízét felfedezhessük, kiváló minőségű teaporra van szükségünk!  A matcha nem olcsójános, elég drágán adja magát, de az előállítása is igényes: kézzel szedik a legfiatalabb tealeveleket, melyeket gondosan szétválogatnak, kiszárítanak, s a végén púderszerű porrá őrölnek. A teapor vitaminokban, aminosavakban és antioxidánsokban gazdag. Az a jó, ha cukor nélkül fogyasztjuk, ugyanis csak így tudjuk a matcha ízét a maga teljességében kiélvezni. Ajánlott még az  organikus jelvénnyel ellátott matcha teák fogyasztása: így elkerülhetjük, hogy a porral együtt némi permetanyagot is benyeljünk.

matcha-fold-letakarva.jpg
Sötétségben! A szüret előtti hetekben a teanövényt 20 napra leárnyékolják, ezáltal a sötétben rengeteg klorofillt termel. Igazából ennek köszönheti vibráló zöld színét, és csak úgy tobzódnak benne az antioxidánsok... (Az antioxidánsok harcolnak a szabad gyökök ellen, s tudnivalóan a szabad gyökök elszaporodása a felelős az öregedésért, a  bőr károsodásáért és a rákos megbetegedésekért.)

Saját tapasztalat mondatja velem, hogy a matcha szó szerint harmonizál. Fogyasztása után az ember kiegyensúlyozott és összeszedett lesz. Nem azonnal energetizál (mint a kávé), hatása hosszabb ideig kitart. A zöld tea különleges hatóanyaga az  L-teanin, ami lassítja a koffein felszabadulását a véráramban, ezáltal hosszan tartó energiát biztosít. Sokan ezért  kávé helyett fogyasztják. Nem lesz mindenki kedvence, mivel időigényes az  elkészítése – én például hétköznap a kávét részesítem előnyben, és  hétvégén, amikor nincs akkora sietség, reggeli után jöhet a teaceremónia. Nyugodtan, a saját tempómban, hangulatos zene    mellett készítem, majd fogyasztom el jóízűen. Egy gramm matcha körülbelül 30 mg természetes koffeint tartalmaz, míg egy adag kávé 80 mg-ot.

matcha-eszkozok-fekete-zold-kep.jpg
A sok CH! Chasen: bambusz teakeverő ecset; Chasaku: bambusz teakanál; Chawan: kerámia teáscsésze

A harmónia letéteményese!

A mai ember életében fontos az éberség, hiszen mérhetetlenül sok információ ér bennünket, tobzódunk az ingerekben. Ahhoz, hogy figyelmünk ne csökkenjen, élénkítőkre van szükség. A zöld tea nem csupán ébren tart  –  antioxidáns-tartalma kulcsszerepet játszik egészségünk megőrzésében. A kutatók kimutatták, hogy az antioxidánsok a testkárosító szabad gyökök harcos ellenségei: aki sok antioxidáns-tartalmú italt   fogyaszt, annál kisebb az esély a rákos sejtek kialakulására. Ezért a kávé és a tea ellenzőinek is ajánlanám a matchát, legalább havi egyszer. Az egészségtudatosság szempontjából a matcha porteával egy kicsi    kincshez jutottunk hozzá, s most, hogy már nálunk is beszerezhető, adjunk neki egy esélyt. Megérdemli!

Fontos! Vigyázni kell a kávé – matcha kombinációjával, mert erős rosszullétet is okozhat. Ezért ha valaki a napot matchával kezdi, és úgy érzi délután, hogy lankad a figyelme, akkor érdemes még egy gyengébb matchát innia.

A matcha latte receptje!

Mire lesz szükségünk a matcha latte elkészítéséhez? Chashaku: bambusz teakanál, esetleg kiskanál. A chashaku a teaadagolás hagyományos eszköze. Chawan: kerámia teáscsésze vagy egy szélesebb bögre. A chawan egy 9. századból származó teásbögre, amelyet elsősorban a porrá őrölt teákra használnak. Chasen: bambusz teakeverő ecset, segítségével csomómentesre keverjük a teaport. Tejhabosító: a tejet habosítjuk fel vele. Szűrő: ezen keresztül a matcha teaport finom szemcsésre szűrjük. A matcha latte elkészítése igazi ceremónia (pont az ilyen ceremóniák hiányoznak sietős életünkből). Ezért csak akkor ajánlatos nekifogni a habarásnak, amikor van egy kis énidőnk, utána pedig nyugodtan, élvezettel tudjuk elfogyasztani s.k. alkotásunkat, a kész matchát. (Rohanós napon nem ajánlott, hiszen a tea készítésének is megvan a módja s ideje.)

Fogyaszt? A zöld tea termogenetikus hatással bír. Ez szervezetünk kalóriaégető képességét jelenti, ami a matcha fogyasztásával jócskán megnövekszik. Egy másik amerikai kutatás szerint növeli a zsírégetést, és mivel könnyen felszívódó rostokat tartalmaz, stabilizálja a vércukorszintet.

Matcha latte lépésről lépésre

Forraljunk fel elegendő vizet, majd öntsük ki egy tálkába, és tegyük félre hűlni. A víznek 70 fokosra kell lehűlnie: ezt vagy megmérjük, vagy amikor már nem gőzölög, kész a vizünk. A forralás azért fontos, mert lágyítja a vizet. Öntsünk egy kevéske vizet a chawanba, és hagyjuk pár percig állni, így melegítsük át a csészénket. A vízbe tegyük bele a chasent, a bambusz teaecsetet, hogy a szálai kissé felpuhuljanak. Amikor már kellemesen átmelegedett a chawanunk (csészénk), öntsük ki belőle a vizet, majd egy kendő segítségével töröljük szárazra.

matcha-1_1.jpg

Tegyünk a chawanba 1-2 gramm (1-2 chashaku) teaport. Érdemes átszitálni, mert előfordulhat, hogy apró rögöcskék maradnak benne, melyek akadályozzák az egyenletes elkeverést és a tökéletes habosítást.

matcha-3.jpg

Amikor a víz már nem túl forró, öntsük rá a matchaporra, majd óvatosan kezdjük el keverni a chasen (a bambusz teakeverő) segítségével. A lényeg, hogy csomómentesre és habosra keverjük. A keverést határozott kézmozdulatokkal M vagy W alak-ban habosítjuk – egészen addig, míg egy krémesen habos teát nem kapunk (ez kb. 20-30 másodperc).

matcha-habositas.jpg

Felhabosítjuk a tejet a tejhabosítóban. Mi Nespresso tejhabosítót használtunk, viszont a kézi habosítók is tökéletesen megfelelnek. Mielőtt a tejet ráöntenénk, újra egy picit áthabosítjuk a teát.

tej-ontes.jpg

A végén pedig őrölt fahéjjal vagy még egy kis matcha porral bolondítjuk meg.

szoras.jpg

Összeállította: Darnay Krisztina • Fotó: Dömötör Ede • Modell: Orvos Kitti