Az utóbbi években felszaporodtak a kereskedelmi forgalomban is kapható magas hatóanyaggal rendelkező kozmetikai termékek, amiket szabadon megvásárolhatunk. A Deciem volt az első forradalmár, aki The Ordinary termékeivel elindította ezt a széleskörű elérhetőséget.

Azóta pedig gombamód megszaporodtak a hatékony termékek. Ezzel még nem is volna gond, hiszen végre használható, jó szérumokat vásárolhatnak a nők. Viszont azóta tanácsért nem a szakértőhöz fordulnak, hanem az Instagram és a TikTok a megmondó. A "több biztosan jobb" elvét használják. Utána viszont sokan érdekes elváltozásokat találnak a bőrükön, illetve kiütések keletkeznek… 

meg-mindig-a-hamlasztasrol-kezdo.jpg
(Kép forrása: www.instagram.com/sbarucha)

Ami nem véletlen, hisz savazni, vagyis hámlasztani tavasztól őszig ajánlott; akkor is erős fényvédővel kell nap mint nap kenni az arcunkat. Emellett a retinol sem jó minden bőrre, nagy koncentrációban allergiás reakciókat válthat ki. Nem véletlen, hogy régen szakember (kozmetikus és bőrgyógyász) értő tanácsa alapján használták a nők a hasonló termékeket...

Ma minden kapható! Ez jó, jó, de...

A magas hatóanyag tartalmú termékek elérhetőségével nincs semmi gond addig, amíg tudjuk, mit és hogyan kell használni. A napi bőrápolási rutint tökéletesen ki lehet egészíteni a savakkal, a retinollal és a niacinamiddal. (Utóbbi érzékeny bőrre aduász.)

A probléma ott kezdődik, hogy a nők zöme nem tudja helyén kezelni ezeket a termékeket.

The Ordinary hámlasztók

A bőrápolás fontos részét képezi a hámlasztás, mert jótékonyan eltávolítja az elhalt hámsejteket, és segíti a bőrmegújulást. Bőrünk, amely folyamatosan védi a testünket, arcunkat, 28 naponta megújul, a felső szaruréteg teljesen kicserélődik. Ez a folyamat idővel a sejtek öregedésével lassul. A hámlasztás pont itt segít. Az elhalt hámsejtek eltávolításával a hatóanyagok könnyebben felszívódnak a bőrbe.

A Deciem márka The Ordinary termékei között hét hámlasztót is találunk különböző erősségben. A The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution termék az egyik legerősebb; csak tapasztalt hámlasztók számára alkalmas. Nagy mennyiségű glikolsavat (AHA) és 2%-nyi szalicilsavat (BHA) tartalmaz.

meg-mindig-a-hamlasztasrol-sav-ordinary.jpg

A glikolsav anti-aging hatású, kiváló apró ráncokra, foltokra – segíti, hogy a bőr egységesebbé, üdébbé váljon. A szalicilsav az eltömődött pórusokkal, mitesszerekkel, a tág pórus problémájával és a pattanásokkal veszi fel a harcot. A készítmény emellett tasmánbors-kivonatot is tartalmaz, ami csökkenti az irritáció kockázatát – s ettől lesz a maszk bíborvörös.

A készítmény csak olyanoknak ajánlott, akik már huzamosabb ideje használnak AHA- vagy BHA-savakat. A fokozatosság elvét fontos betartani. „A gyártó heti egyszeri alkalommal tízperces hámlasztást ajánl. Fontos, hogy a limitet ne lépjük túl, különben a bőrfelületünk sérülhet – magyarázza Angéla. – Érzékeny bőrűeknek, rosaceával küzdőknek, gyulladásos bőrre egyáltalán nem javaslom. Továbbá túl fiatal bőrre, azaz tizenéveseknek sem való. Kezdésnek tanácsos csak két-három percre hagyni a bőrön. Ha öt percnél nem reagál a bőr, de hét percnél már kellemetlen, akkor hetente egyszer használjuk öt percre.”

A márka további hámlasztói között vannak kisebb koncentrációjú, kíméletesebb savak is, amelyeket naponta egyszer alkalmazhatunk, és nem kell lemosni. (A pontos használatról tájékozódjunk a gyártó honlapján!) Tág pórusokra kíméletes szalicilsavat (BHA) használhatunk, akár naponta.

A tejsav (Lactic acid)

Ez egy AHA-féle sav; a glikolsavhoz hasonló, viszont kifejezetten gyengéd, anti-aging és hidratáló hatással is bír. 5-10%-os koncentrációban beépíthetjük az esti rutinunkba. Magasabb koncentráció esetén már nem szabad naponta használni.

A mandulasav

Szintén egy AHA-féleség, amit keserű mandulából nyernek ki. Ez a sav kiváló lehet az érzékeny, problémás bőr kezelésére, ugyanis antibakteriális hatással bír. Ám míg a mandulasav remek összetevő akné ellen, a pórusok tisztításához a szalicilsav a nyerő.

meg-mindig-a-hamlasztasrol-ruff-angi.jpg
Ruff Angéla kozmetikus

Mit javasol a kozmetikus?

A középutat: otthoni kezelésre hetente vagy 10 naponta használatos hámlasztót vagy a hidroabráziós gépet. Ez utóbbi egy ultrahangos peeling, ami spatulaként működik: a nedves bőrünkön csak tologatjuk. Lerezegteti a bőr felszínéről az elhalt hámsejteket, elősegíti az önmegújító folyamatokat. Hetente egy-két alkalommal használható.

meg-mindig-a-hamlasztasrol-spatula.jpg
Hidroabráziós gép

Fontos szabály még! Hámlasztást követően semmiképp se használjunk még aznap C-vitamint, niacint és retinolt! A másnap reggeli fényvédelemről pedig ne feledkezzünk el, ugyanis a savak érzékennyé teszik a bőr felületét!

Érdemes a szérumok egy részét csak időszakosan, esetleg kúraszerűen használni, majd a bőrt pihentetni. Így kisebb az esély arra, hogy valaki túlkezeli az bőrét. A legjobb megoldás, ha kikérjük kozmetikusunk tanácsát. A szomszédasszony ajánlása alapján tett impulzív vásárlás vajmi kevés eséllyel lesz eredményes. Higgyünk a szakembereknek!

minden_reggel_ujno.sk_173.png

M. Ando Krisztina
Cookies