Szlovákiában az endometriózis még ismeretlen betegség. Pedig „fáj” a nőknek, nagyon fáj. Minden tizedik nőt érint, és meddőséget okozhat, az orvosok azonban sokszor fel sem ismerik, és egy kézlegyintéssel elintézik.

„Maga ilyen típus!”, mondja az orvos, mikor egy nő fájdalmas menstruációról panaszkodik. S egy kézlegyintéssel elintézi, vagy azt mondja, hogy szedjen hormonális antikoncepciót.

meg-mindig-ismeretlen-az-endometriozis-kezdo.jpg
(© CACTUS Creative Studio/Stocksy)

Az endometriózisról

Ez egy nagyon komoly és krónikus betegség, mely rengeteg nőt érint szerte a világon. Nem lehet tudni, hogy mi okozza pontosan, és azt sem lehet tudni, hogyan gyógyítható. A mai adatok szerint endometriózis a termékeny korban lévő, 15-49 közötti nők 10%-át érinti. Az orvosok hozzáállása nálunk problémás, a betegség felismerése, diagnosztizálása akár több évig is eltarthat. Ezért is olyan veszélyes az endó!

A megnevezése a latin „endometrium”, azaz méhnyálkahártya elnevezésből származik. Ez egy – a méh nyálkahártyájához hasonló – szövet megjelenését jelenti a testben, amelyik szaporodik, behálózza a méhet, a hasi üreget és más szerveket. A betegség jóindulatú, ám közel sem fájdalommentes, arról nem is beszélve, hogy meddőséget okozhat.

A betegséget azért is nevezik jóindulatúnak, mert a szervezetben vándorló szövet normális, a probléma viszont az, hogy „rossz” helyen van. A menstruációs ciklus alatt a nyálkahártya megvastagodik, majd jobb esetben lelökődik a vérzéssel együtt. Megesik azonban, hogy a szervezetben marad, és véres cisztákat és összenövéseket képez, melyek nem tudnak kijutni a szervezetből.

Tünetei

Az endometriózis leggyakoribb tünete az erős és rendkívül fájdalmas menstruáció, a cisztaképződés, a vizelet- és székletürítést kísérő fájdalom, továbbá a véres vizelet és széklet. Emellett kismedencei fájdalmak is felmerülhetnek, és szexuális aktus közben is jelentkezhetnek hasonló panaszok, fájdalmak. Megesik, hogy a betegség panaszmentes – egyetlen tünete „csupán” a meddőség. (A meddőségek 40 százalékánál endometriózis állhat a háttérben.) A diagnózis felállításához szövettani vizsgálatra van szükség, vagyis laparoscopiára – azaz kisebb kulcslyuksebészeti beavatkozásra. Ennek során megnézik, hogy van-e endometriális szövet a kismedencében és a hasi szervek falán.

Ezzel később pontosan alá tudják támasztani a betegséget. Illetve az úgynevezett CA 125 vérvizsgálat magas markerei (jelzőanyagjai) alapján is feltételezhető az endometriózis.

minden_reggel_ujno.sk_0.png

A kezelés, a műtétek és a gyógyszerek

Az endometriózis kezelése, mondhatni, gyermekcipőben jár. A jó hír viszont az, hogy külföldön már egyre többet foglalkoznak a tünetekkel és a gyógymóddal. A betegséget sok esetben hormontablettákkal kezelik, ám amikor elkerülhetetlenné válik, megműtik a pácienst, s eltávolítják a felesleges nyálkahártyát a belső szervekről.

Emellett az orvosok az életminőség javítására is felhívják a figyelmet (sport, étkezési szokások megváltoztatása).

Szlovákiában a nők nem tudnak kihez fordulni, pedig rengeteget szenvednek, testileg és lelkileg is. A sorozatos kezelések felforgatják az egész életüket. A legtöbb fiatal nő ezért a változókort várja, amikor a menstruáció majd megszűnik – és ezzel a szenvedésük véget ér.

Magyarországon egyre több orvos specializálódik a betegségre. (Nálunk süket csönd.) Az Együtt Könnyebb Női Egészségért Alapítvány, valamint az Endometriózis Magyarország és az Endometriózis Facebook-közösségek és zárt csoportok, valamint különböző weboldalak (Endosegítő) várják azokat a nőket, akik ebben a betegségben szenvednek.

Egy magyarországi klinikán a betegek személyre szabott kezeléseket kapnak. Van, akinek gyógyszeres kezelést, hormontablettákat ajánlanak, másoknál elkerülhetetlen a műtét. Sőt, ma már az endometriózisra kifejlesztett gyógyszerek is kaphatóak – viszont ezeknek számos mellékhatásuk van.

Derzsi Bernadett
Cookies