Mi a különbség a folyás és a méhnyaknyák között?  Ezt minden nőnek fontos megtanulni. A méhnyaknyák ugyanis termékenységünk titkos kulcsa. Szerepe, hogy életben tartsa a spermiumokat. 

Nem rossz! Rengeteg nő tartja a „folyást” rossznak. Sokan piszkosnak, tisztátalannak érzik magukat miatta. A méhnyaknyák az a nedvesség, amely a hüvelyünkből távozik időről időre a ciklusunk során. Sajnos, tabuként kezeljük, nem beszélünk róla, sőt, anyáink anno azt tanították velünk, hogy minden fehérfolyás rossz, ami a hüvelyből jön. Pedig dehogy! 

mehnyaknyak-indito.jpg

A női test egészséges működéséhez hozzátartozik, hogy folyamatosan találunk valamit a bugyinkon. Hüvelyünk ugyanis öntisztító rendszerként működik. A ciklusunknak van olyan időszaka, amikor a folyás mennyisége nagyobb, vagy változik az állaga. Ez mind a hormonháztartásunk működésének köszönhető. Amikor az ösztrogénszintünk növekedni kezd (a ciklusunk közepe felé), akkor termelődik a méhnyaknyák. Állaga a krémestől a ragacsoson és a tojásfehérjésen át a vízszerűig terjedhet. 

Mit fontos tudni a méhnyaknyákról?

  • Ez hormonháztartásunk egészséges működésének záloga.
  • Aki babát tervez, az kifigyelheti a ciklusa során a legtermékenyebb időszakot.
  • Sokan élnek még mindig hamis betegségtudattal, miszerint ez valami folyás, amit el kell tüntetni, mert káros. Sőt, sokan gyógyszert is szednek rá, pedig a nyák természetes.

A termékeny nyák a menstruáció előtt jelenik meg. (Ilyenkor vizelés után sokszor síkosabb érzést tapasztalhatunk.) Ez már annak a jele, hogy szervezetünk készülődik az ovulációra – és a menstruációra is.

Ha figyelünk testünk jelzéseire, akkor nagyobb eredményességgel termékenyülhetünk meg (ha például ezzel van gondunk).

Vigyázz az antibébivel!

Ha valaki fogamzásgátlót szed, akkor ezek a menstruációs ciklushoz kapcsolódó hormonális változások kimaradnak. Így nem növekszik meg az ösztrogénszint, és ezáltal nem termelődik méhnyaknyák sem. Méhnyaknyák csupán akkor termelődik, ha a női ciklus természetesen tud működni. A fogamzásgátló nem rendezi, hanem kiiktatja a ciklusunkat! Ha hormonális fogamzásgátlót szedünk, akkor nincs ciklusunk, a testünk nem gyárt saját progeszteront és ösztrogént. A vérzés, amit tapasztalunk, nem menstruáció (a kutatók csak azért hozták be a képbe a vérzést, mert a nők panaszkodtak: fura érzés, hogy nem véreznek). 

A nyák a spermiumok cinkosa: nyúlósságával olyan közeget teremt a peteérés idején, amelyben a hímivarsejtek akár öt napig is életképesek maradnak. A nyák változik: a ciklus kezdetén „szárazság van“, kis ragacsos nyákot tapasztalhatunk, majd egyre krémesebb lesz az állaga. Ovuláció idején pedig kifejezetten tojásfehérje-szerű, síkos. Tudni kell, hogy nem termékeny állapotban már nincsenek ilyen változások a nyák állapotában.

hirlevel_web_banner_2_373.jpg

Miért termelődik?

A spermiumok a hüvelyen belül nem élnének sokáig, ugyanis a hüvely pH-értéke alapvetően savas, így elpusztítja a spermiumokat. Abban az időszakban, mikor ösztrogénszintünk magasan van, segítségképp nyák termelődik. Legfőbb feladata az, hogy segítse a spermiumok mozgását, a feljutást a méhnyakba – valamint táplálja őket. (Jellemzően tele van ásványi és egyéb, a spermiumok számára fontos anyagokkal.)

A méhnyaknyák alkaloid anyag, vagyis nedvesség. Azoknak, akik babát terveznek, fontos információ, hogy az az időszak a legalkalmasabb a fogantatásra, mikor a méhnyaknyák változását tapasztalják. Magyarán: mikor kezdjük egyre nedvesebbnek érezni magunkat.

Kis lecke: A méhnyak állása is sok infót rejt! Ideje kitapogatni! A ciklus elején lentebb van, és kemény. Ha közeledik a peteérés, feljebb húzódik, felpuhul és kissé ki is nyílik. Galád módon mindig a megtermékenyülésen jár az esze – ezért csinál ilyeneket...

Fontos!

Minél nagyobb a nyák víztartalma, annál termékenyebb. A menstruáció végével érezzük, hogy szárazabb időszak következik, amikor is kevesebb a hüvelyi nedvesség. Később – ahogy az ösztrogénszint újra növekedik – krémesebb állagú nyák kezd termelődni. (Néha olyan, mint a rágógumi, majd egyre inkább haladunk egy átlátszó tojásfehérje állag felé.) A legtermékenyebb típusú nyák a tojásfehérje állagú nyák, s lehet egy picit rózsaszínű is a vértől (ez már az ovuláció jele). A sok nyák azt jelenti, hogy most nagyon termékenyek vagyunk! Miután megtörténik az ovuláció, eltűnik ez a nagyon termékeny nyák. Olyan az egész, mintha egy hullámvasúton ülnénk... 

Mi az, ami már problémát jelenthet?

Ha komoly változás áll be, és a hüvelyi nedvesség állaga megváltozik, pl. túrós jellegű lesz, akkor mindenképp orvoshoz kell fordulni. Ez azt jelenti, hogy valami gond van. 

 

–darnay–
Cookies