Az idei nyárelőnk különösképpen szagos volt: a lég sohasem volt annyira illatos, a látóhatár ilyen színes...

Minden este a „Karcsák” között sétálgattunk kábultan, tüdőnk megtelt a sohasem érzett mézédes illattal.

aa1536-1024.jpeg

Sétálni annyit tesz, mint sehova sem menni. Ez százszorosan érvényes a facéliamezők menti sétára, amelyik nem vezet sehova, egyetlen értelme van csak: a mézes növénykék közelében lenni. A facéliát különben magyarul mézontófűnek mondják. (Gondolom, azért, mert méhlegelőként szolgálva ontja a mézet.) Aromája odacsalogatja a hasznos rovarokat, ezért a kert öngyógyításához is hozzájárul. A facélia csak az utóbbi években jelent meg nálunk, abból az elgondolásból, hogy jobb a földet bevetni, mint csak úgy, barnán parlagon hagyni. S nem utolsósorban, a Földalap is támogatást ad rá a mezőgazdáknak – némi pénzmag formájában...

1536-1024d.jpeg

Vetésterülete növekszik, mert másodvetésként kedvezően hat a talaj állapotára. Igénytelen növény, bárhol megnő, hidegben, esőben, olyan talajban is, amelyet más növények már kimerítettek. Aszálytűrő, védi a talajt a szárazságtól, megtartja benne a vizet.

Nem csupán a szeretett Csallóközömben, de másutt is megjelent. Tegnap például a szelíd lankák között Szőgyén felé autózva találkoztam vele.

Sokáig virágzik, napnyugta után is termeli a nektárt – eme tulajdonságát főleg a méhészek szeretik. Úgymond, megtisztítja a talajt a gyomoktól, már nem is engedi őket kifejlődni. A talajban gyorsan lebomlik, nitrogénben gazdag, sok szerves anyagot termel, ezért kiváló zöldtrágya. Zöldtrágyának másodvetésként vetik, kaszálják, majd szántják; ilyenkor az alsó rétegbe kerülve jól megtrágyázza a földet.

s1536-1024.jpeg

Növekedése során a nitrogént és a kalciumot akkumulálja, ezért gyorsan bomló gyökérzete nitrogénben, foszforban, káliumban és kalciumban gazdag. Gátolja a nitrátkimosódást, gyors növekedéséhez ugyanis felveszi a talajok felszabaduló tápanyagkészletét.

1536-1024.jpeg

S mi jót tudunk elmondani még róla?

Dísznövényként is szolgálhat virágcserépben, a fák gyökérzónájába kiültetve vagy a gyümölcsöskertben köztesként. Állítólag paradicsom és uborka is ültethető a sűrűjébe: a zöldségeknek védelmet nyújt a kártevők ellen. Egyetlen rossz tulajdonsága van, hogy nehéz a betakarítása – de emiatt csak a mezőgazdászok feje fáj. Mi, a szépség után vágyakozó emberkék a színe és illata miatt szeretjük, de nagyon!

sada.jpeg

A facélia hobbikertekben is talajjavító képességgel bír a fonálféreg-fertőzöttség tekintetében. Nagy a zöldhozama, szerteágazó gyökérzete miatt pedig kiváló zöldtrágya. A másik évben bátran kerülhet a helyére gyökérzöldség. Zöldtrágyának másodvetésként júliusban vetik; magnak márciusban; méhlegelőnek májusban.

ddd1536-1024.jpeg

A képeinken látható facéliát a magja miatt vetették márciusban... 11 hétre rá kezdődött a virágzása, a lilán virágzó mezők majd ki-csattannak az élettől. (Fotó: Dömötör Ede)

Nagyvendégi Éva
Cookies