Minden korban jelen volt a meztelenség: Vagy így, vagy úgy. 

Az egyik illúziórombolónak tartja a meztelenséget, a másik óhajtja. A barátnőm szomszédai újabban meztelenül járnak-kelnek otthon. A baj csak az, hogy a barátnőm gyerekei is látják őket, s azóta éjjel-nappal Pista bácsit és Ili nénit kukkolják...

Nagy Annamária (33) pszichológus (Szentpéter) Minden ember rendelkezik családi mintával a meztelenségről. A hiányos öltözethez való viszonyunk a gyerekkorban alakul ki. Ahány ember, annyi változat, gyakran még az együtt élő párok normái is erősen eltérnek, másokéi később összecsiszolódnak. Amikor pedig gyermek érkezik a családba, mindig felmerül a kérdés: mennyit láthat leplezetlenül? Valaki még a pólót sem veszi le a gyerekek előtt, más családokban a TELJES mezítelenség sem tabu. 

Nincs norma, hogy milyen mértékű meztelenség egészséges egy családban. Fontos, hogy minden családtag – főként a kicsi – komfortosan érezze magát. Amennyiben saját csupaszsága a gyereknek vagy kamasznak kényelmetlen érzést okoz, a felnőtt ezt nem hagyhatja figyelmen kívül. A serdülőkorban akár hétről hétre is változás állhat be. A fiatal például hirtelen szégyenlőssé válhat a strandon, vagy magára kívánja zárni az ajtót fürdésnél. Kövessük ezeket a változásokat, és fogadjuk el őket. 

meztelenseg01.jpg

Napjainkban úton-útfélen találkozunk a plakátokon fedetlen testekkel, ám ezek a képek digitálisan manipuláltak, mint ahogy a címlapképek is. Sokan elhiszik, hogy ilyen az emberi test – vagy ilyennek kéne lennie. Ezért fontos, hogy a gyermekeink lássanak valódi, hús-vér emberi testeket. Csakis így alakulhat ki a reális testképük! Válaszoljuk meg tétova kérdéseiket. Az öncélú magamutogatás kellemetlen érzést, szorongást válthat ki a gyerekben. 

Itt is az a fontos, hogy legyünk empatikusak, nyitottak és őszinték. Tartsuk tiszteletben gyermekeink határait, és ne erőltessünk semmit. Ranschburg Jenő szerint „...a szülői viselkedésből ezen a téren is hiányozzon a titokzatosság, a nyugtalanító homály: ha az emberek elfedik egymás elől alsótestüket, miért viselkednének otthon másképpen? Ha a gyerek véletlenül mégis ránk nyit a fürdőszobában, istenem, emberek vagyunk, nők és férfiak, akárcsak gyerekeink, tehát nem történt semmi különös!”

varga

 

web-bannerek-hirlevel-01_1.jpg