Zsolt késik. Tőle várom a választ a kérdésre: Mi kell a férfinak? Avagy: milyen legyen párja, a nő?

Mindenesetre nekem, a nőnek, azért jólesne, ha Zsolt lovagiasságból egyszer végre pontos lenne. Felém tér egy acélkék kocsi, fényes ütközője kiveri a szememet. Ez ő lesz! Széles mosoly kíséretében kiszól, hogy pattanjak be mellé.

mit-akar-a-ferfi-kezdo.jpg
(© Benoit Cour)

Nem ülök be a kocsijába, pedig Mercedes-Benzben még nem készítettem interjút. Zsolt ragyogóan fehér fogsorral mutatja spéci sebváltóját. Eszembe is jut a dal: Na, mije van neki? Mercedes-Benze van neki! De nem ez a meggyőző rajta, hanem a kék szeme. Christian Grey jut róla eszembe A szürke ötven árnyalatából: vonzó, okos és ijesztő férfi, aki lenyűgözte a szelíd és naiv Anastasiát. Zsolt ugyanúgy bűvöl a mélykék szemével, mint a fiatal iparbáró, aki viszonyt kezd Anastasiával – de a saját feltételeivel.

Zsoltnak is vannak feltételei, nem is akármilyenek. S hogy az ő műfaja nem a „mamipornó”, arra már akkor rájöttem, mikor megnéztem a profilját. Letiltotta alatta a kommenteket, azoknak a fiatal lányoknak a kommentjeit, akiknek a lelkét megcibálta. De én most fel vagyok készülve mindenre. Tudom, hogy Zsolt nem ismeri azt a szót, hogy irónia: ő nem szeret árnyalni. Az ő életében minden fekete és fehér, s mindennek róla kell szólnia. Rákérdezek a korára, de nemigen akar válaszolni. Gyönge pontjára tapintottam, végül azt mondja, hogy 28 éves. (Később elárulja, hogy van az 32 is.)

Az idő szép, egy padon ülve beszélgetünk, csicseregnek körülöttünk a madarak. Zsolt némi nosztalgiával konstatálja, hogy utoljára középiskolás korában volt parkos találkában része.

– Ma már az interneten ismerkedünk: Badoo, Instagram, Tinder – mondja. – Nem is lenne ezzel semmi baj, ha a lányok nem szétfilterezett képeket raknának fel magukról. Átverik a férfiakat, mert az életben teljesen másként néznek ki. Vársz egy bombázó feketét, s leül melléd vastag alapozóban egy himlőhelyes arcú lány. S ezek a lányok elhiszik magukról, hogy az életben is úgy néznek ki, ahogy a képeken. Az ilyen lány nemcsak nekem, hanem saját magának is hazudik. Egy ilyen nőt nem lehet komolyan venni...

Bólogatok, de közben az zakatol a fejemben: ha Zsolt úgy látta volna meg ezeket a lányokat, ahogy a jóisten megteremtette őket, filterek és pózok nélkül, vajon meghívta volna-e őket randizni? Igazság szerint pont a Zsolt-féle férfiaknak készülnek az ilyen filteres képek: tökéletesnek csak tökéleteset! Zsolton minden tökéletes, a cipője villog, az inge patyolattiszta; olyan pasi, aki mellett még a szőnyegrojtok is vigyázzban állnak. Rögtön meg is mondom neki, mit gondolok róla. Kicsit megsértődik.

– Nyilván én is csak jó fotót osztok meg magamról. Mindig három fotó közül választom ki a legjobbat, de nem használok Photoshopot – s itt önérzetesen felhúzza az orrát. – Ezt várom el a másiktól is. Maradjunk meg azért igazinak! Nem bomba nőt keresek, de alapból csak jó csajokkal megyek ki. Van egy szint, ami alá nem süllyedek. Persze, az is fontos, hogy a lánnyal egy hullámhosszon legyünk.

– Ezzel azt akarod közölni, hogy a lánynak agya is legyen?

– Egy szende butuskával is tudnék mit kezdeni; csak ő nem kihívás. Gondolom, érted, miről beszélek...

elofizetes_uj_no_345.png

Somolyog az orra alatt. Nem, Zsolti, nem értem, fogalmam sincs, hogy mire célzol.

– Nagyjából azért körvonalazódik, milyen nő rúghat labdába nálad...

– Magas vagyok, ezért magas lányt képzelek el magam mellé. Ha már az elején kiderül, hogy a lány alacsony, mínusz ponttal indul. Ugyan még feltornázhatja magát magasabb osztályba, sőt, ha jópofa, még egy randit is bevállalok vele. De a helyében azért nem táplálnék hiú reményeket. Őszintén szólva: hogyan festene mellettem egy töpörtyű?

– Zsolti, most komolyan beszélsz? Nekem mondod, aki alig vagyok 160 centi, a férjem pedig 190 centis!

– Jó, nyilván, másfajta nőt fűzök be szórakozásra, mint amilyen a jövendőbeli feleségem lesz. Ez két különböző kategória. De egy 175 centis lány azért értelmesebben mutat mellettem.

Ezen a ponton megértem, hogy Zsolti miért álnéven vállalta az interjút. Más, mikor valaki önkéntelenül is kifekteti az érzéseit az arcára, de amikor ilyen brutálisan megmondja egy alacsony nőnek, hogy lenézi őt; az már félelmetes. Félelmetes lehet Zsolti hatalmában lenni.

– Mit szólnál egy faros, combos lányhoz? Aki emellett magas, szép és okos, mint a Nap.

– Duci lányt nem akarok, de a teltkarcsú még elmegy. Tudni kell, hogy sportos életmódot folytatok. Hetente háromszor másfél órára konditerembe járok, ezen kívül rekreációs szinten teniszezem, és hetente focizom. (Elmosolyodik.) Az étkezésemre is odafigyelek, valójában mindenben nagyon tudatos vagyok: úgyhogy a jövendőbeli páromnak nincs más választása, neki is erre az útra kell lépnie. Amúgy kedvelem a különutas célokat is: fontos, hogy egy párkapcsolatban mindkét félnek legyen saját hobbija, élete, ne telepedjenek rá egymásra.

A legutolsó hivatalos barátnőm a kompromisszumkészséget sajátosan definiálta: én tartsam be az ígéretemet, de mikor rá került a sor, valami mindig közbejött. Brrr, többet nem kérek belőle!

– Várjunk! Itt érzek némi sértődöttséget! Egy lány valaha elbánt veled, és most a többieket miatta bünteted?

– Azt kérdezted, hogy milyen legyen a nő! Én pedig elmondtam, hogy legyen édes arca, karcsú bokája, legyen magas, lehetőség szerint C kosaras melltartóval. Illeszkedjen hozzám, mint negatív öntvény a pozitívhoz. Nagyjából ötszáz lányból egyre illik ez a leírás. Aki vékony, annak nincsen melle, annak sokszor az A-s melltartó is felesleges, mert nincs mit tartani alulról. A műmellért meg nem rajongok. Éppen ezért engedek a C kosárból, mert az nem életszerű... (Megint somolyog egyet.) Az értelmesség is fontos, ezt nem győzöm eleget hangsúlyozni. Ha a nő agytekervényei lassan zümmögnek, felejtős. Ismerkedni meg csak látszólag könnyű, hiába van az a sok applikáció. A haverokkal eljárunk a nagyobb bulikba, de üres az éjszaka.

– A mai nő számító, mindjárt a férfi slusszkulcsát vizslatja. Hamar jelzi, hogy átmentél-e a rostán, vagy sem. Ha kell, lenyomoz, és soknak kifinomultabb technikája van, mint az FBI-nak. Az ilyen nők akár el is áztathatják a pasit, mert átadják egymásnak az infókat róla. Nemegyszer lebuktattak már. A jó csajoknak meg irreális elvárásaik vannak, főleg, mert tudják magukról, hogy okosak. Egy igazi nő tízfelé kelleti magát, ha párt keres; de ezek a lányok csak fontoskodnak. Egy elveszett kutya hiába menekülne hozzájuk, nem mentenék meg. Legutóbb egy medikussal randiztam, de nem tudtam vele két értelmes mondatot váltani, mert mindenre igen és nem volt a válasz. Lassan ott tartok, hogy az egyszerűbb lányok között nézelődöm, mert egy ilyen csaj nem magának, hanem nekem akar megfelelni.

– Megint csak azt mondom: téged valaki nagyon megbánthatott! Akkor döfi bele az ember mindenbe a fullánkját, amihez csak ér, oktalanul.

– Nem akarok szenvedni. Soha többet! Aki érez, az többet szenved. Aki százszázalékosan szeret, az a végén pórul jár: ezt jól megtanultam. Azóta nem kockáztatok, s inkább kevesebbet érzek, megelégszem húsz százalékkal is. A szerelmes férfit kihasználják, s én kétszer nem lépek ugyanabba a csapdába. Nem én vagyok a nőért. Támaszkodhat rám, de ne várjon tőlem semmit – s akkor talán kap valamit. Most szívtelennek tartasz, de nem bánom. Rengetegszer megbántottak már. Visszaéltek a szerelmemmel, a pénzemmel. Az egyik barátnőm leszerelte a rézcsapokat a fürdőszobámban, mikor elköltözött tőlem.

mit-akar-a-ferfi-belso.jpg
(© Benoit Cour)

– A végén még kiderül, hogy érzékeny lélek vagy. De ha nem adsz, akkor kapni sem fogsz.

– Önerőből felépítettem egy stabil hátteret, fejlesztési menedzser vagyok egy multinál; pénzem van, szép ruháim is. Jó iskolába jártam, és nem nézek ki rosszul. S igen, vannak elvárásaim. De azért nem szállok el magamtól, csak a szív játékai már nem érdekelnek. Komplikált a szív, de én nem akarok már semmi komplikáltat. Azt akarom, hogy nekem legyen jó!

– Ha álmaid nője épp foglalt lenne, ráhajtanál?

– Nem kezdek ki olyan lánnyal, aki foglalt. Aki hűtlenkedik miattam, az engem is megcsal. 25 éves koromtól azt gondolom, hogy meg kéne nősülnöm, el kéne vennem egy rendes lányt.

– Mikor volt az utolsó kapcsolatod?

– Nincs utolsó. Van egy barátnőm, aki heti kétszer nálam alszik. Barátság extrákkal. Ha megkérdeznéd tőle, azt mondaná, hogy kapcsolatban vagyunk, pedig dehogy. Érzelmileg nem kötődöm hozzá: ezt onnan tudom, hogy nekem a heti két együtt alvás elég.

– Elárulod, melyik az a tulajdonságod, amivel őrületbe kergeted a nőket?

– Beszólok a nőnek, ha lompos, ha felszedett pár kilót, vagy mit tudom én, már nem ragyog, vagy letörött a körme.

A lányok nem veszik a lapot, beállnak a sarokba duzzogni. Nem is értem!

– Krumplipucolás közben is letörhetett a körme...

– Jó, hogy mondod! Az ideális nő házias, tud főzni. Nem akarom elcseszni az összes lóvémat, hogy kaját rendeljünk valami kifőzdéből.

– Olyan szép ívet zárt volna a beszélgetésünk, ha nem említed megint a pénzt. Az igazi férfi nem dicsekszik a pénzével!

– Pedig fontos a pénztárca. Az ideális nő felesben osztozik a férfival, mikor üdülni indulnak. Én fizetem a szállást, ő pedig a repülőjegyeket. Ne engem húzzanak le mindig, csak mert férfinak születtem. A nőnek is legyen egzisztenciája: ez az elvárásom. (S kacsint hozzá.)

A szerelemben bízva

A szürke ötven árnyalata című könyvet „mamipornónak” nevezték, mert főleg az unatkozó, békés életű háziasszonyok között aratott hallatlan sikert. A regény főhőse, Christian Grey az ártatlan Anastasiát bevonja a fájdalmat és megaláztatást okozó szexuális játékaiba. Akarja a lányt – de csak ezekkel a fura feltételeivel.

mit-akar-a-ferfi-szurke-50-arnyalata.jpg
A szürke 50 árnyalata című film főszereplői (© Universal Pictures / Everett)

Anastasia enged neki, bár a végén azt mondja: sohasem akarja többé látni. Az idősebb női olvasók számára Grey testesítette meg azt az izgalmas életet, amelyben sohasem volt részük. Pedig Grey manipulatív és veszélyes. Az olvasók mégis tündérmesének fogták fel a történetet, amely azt ígérte, hogy Grey majd megváltozik a szerelme miatt.

A regényt azért is nevezték „mamipornónak”, mert csak a csacska, tapasztalatlan nők hihetik: ha hagyják magukat elcsábítani egy sötét figurától, aki rendelkezni akar felettük, azt a férfit a szerelemben bízva majd meg tudják változtatni.

Sallay Erika, Nagyvendégi Éva
Kapcsolódó írásunk 
Cookies