Hiába edzünk vádlira, gyúrunk vállra, és lesz lapos a hasunk, ha szellemileg nem foglalkozunk magunkkal. Pedig a mindennapi akadályokkal érzelmileg, szellemileg is meg kell küzdenünk, amihez rengeteg energia kell. Mi az, amitől mentálisan erőssé válunk? 

1. Ne ítélkezz!
Az ítélkezés szorosan összefügg a féltékenységgel, az irigységgel és a rosszakarással. Próbáljunk meg nyitottak lenni, beleképzelni magunkat más emberek helyzetébe. Az egyszerű empátia hozzásegít minket ahhoz, hogy ne törjünk pálcát elsőre senki felett. Megéri gyakorolni! Sokkal türelmesebbek, megértőbbek és kedvesebbek leszünk általa. 

2. Értsd meg őt!
Most kicsit illetlen leszek, de megköveteli a helyzet. Szóval: azt mondják, a vélemény olyan, mint az emberek alfelének egyik kis szeglete. Mindenkinek van, de senki nem kíváncsi a másikéra. Pedig igenis fontos, hogy meghallgassuk, megértsük embertársainkat! Az ember csak akkor jut szellemileg előre, ha figyel másokra és azok mondandójára. Esetleg egy beszélgetés által újabb szintre lép egy adott probléma körbejárásánál. Egyszerűen fogadjuk el mások véleményét, ami nem azt jelenti, hogy mindenben egyet kell értenünk velük, csak értsük meg az ő álláspontjukat is.

3. Fogadd el a kritikát!
Bármilyen negatív dolgot kapunk az élettől vagy embertársainktól, meg kell tanulnunk együtt élni vele. Rólunk szól, így mi döntjük el, mi az, amit esetleg továbbviszünk belőle. Ha felháborodunk, és lázadozni kezdünk a minket ért kritika miatt, úgysem jutunk előre. Fogadjuk el a kritikát, amit kapunk, és okuljunk belőle! Plusz értékeljük, ha valaki őszintén szól hozzánk.

4. „Mea culpa!”
A legnagyszerűbb dolog az életben, ha valaki tisztában van azzal, hogy vétkezett. S ha rájövünk, hogy hibáztunk, ne féljünk bocsánatot kérni. Ez az egyik legszebb dolog az életben. S a legnehezebb is, éppen ezért oly becsülendő! Ne féljünk beismerni hibáinkat, mert azzal csak közelebb jutunk önmagunk megismeréséhez. 

5. Kérdezz, kérj segítséget, ha szükséged van rá!
Egy bölcs ember szerint nincs olyan kérdés, ami ne lenne helyénvaló. Ne féljünk kérdezni, ha nem tudunk valamit. Továbbá ne érezzük magunkat rosszul, ha segítségre van szükségünk. Ez nem a gyengeség jele. 

6. Család, barátok
A sűrű hétköznapok és a fáradtság miatt hajlamosak vagyunk kevesebb időt tölteni családunkkal, pedig a velük eltöltött idő igazán jó hatással van szellemi egészségünkre. Szakítsunk időt szeretteinkre, hallgassunk meg őket, bolondozzunk, sétáljunk nagyokat, és beszélgessünk velük!

7. Kerüld a pletykát!
Igyekezzünk elkerülni a pletykálkodást, mert az egyáltalán nem visz minket előre. A pletyka általában hazugságokra, féligazságokra épül, és elveszi az ember energiáit. Ítélkezésre, gonoszságra sarkall, s a legtöbb esetben titkokat szül. Az érzelmileg erős ember azonban semmi szükségét nem érzi, hogy mások gondján, baján és búján csámcsogjon.

8. Ép testben ép lélek
Fordítva is igaz az, amit az elején írtam. Testileg és lelkileg is egyenlő arányban kell edzenünk magunkat, hogy összhangba kerüljünk. A sport által rengeteg energiához jutunk, amit érdemes nemes célokra használni életünk során. Olvassunk, utazzunk, beszélgessünk emberekkel, ismerjük meg magunk körül a világot, és eddzük az elménket!

Dunai Mira

Új Nő csapata
Mi tesz minket mentálisan erőssé?