Pár éve még sokan úgy tartották, hogy a „meztelenruha” csak egy újabb fegyver a sztárok kezében, hogy még többet beszéljenek róluk. De a naked dress talán sosem volt olyan népszerű, mint napjainkban. 

Naked dressnek nevezzük azokat a ruhákat, melyek teljes felületükön áttetszőek, ezáltal viselőjének szinte egyetlen porcikája sem marad láthatatlan a nagyérdemű előtt.

meztelen-ruha-kezdo.jpg
Rihanna naked dress-ben (© Dimitrios Kambouris/Getty)

Gondolhatnánk, hogy ez a tendencia is Kim Kardashian nevéhez köthető, hiszen napjainkban a milliárdos üzletasszony az, aki nem fél villantani, csak hogy a köztudatban maradjon. Pedig a meztelenruha még 1962-ben indult hódító útjára. Hatalmas botrányt kavart Jean Louis francia származású hollywoodi jelmeztervező ruhája, amit maga a szexszimbólum, Marilyn Monroe viselt.

Ki ne emlékezne az ikonikus videóra, melyben elhangzik az ismert „Happy Birthday, Mr. President” című dal az amerikai elnök 45. születésnapjára szervezett ünnepségen?

Köztudott, hogy J. F. Kennedy – akinek felesége szintén részt vett a rendezvényen – nagyon is szoros kapcsolatot ápolt a színésznővel. Az eseményt még tovább dramatizálja a tény, hogy tíz nappal később az elnök merénylet áldozata lett.

De ez egy másik sztori, térjünk vissza Jean Louis ruhájához. Az átlátszó estélyit, amit a dizájner azért tervezett, hogy felrázza az embereket (és valljuk be, ez sikerült is neki), 2500 strasszkő díszítette. A ruha a meztelenség látszatát keltette, miközben a színésznő teljesen fel volt öltözve.

Azóta szinte megszámolni is lehetetlen, hány híresség viselt alig takaró meztelenruhát; sőt, talán sosem volt még olyan népszerű sejtelmesen sokat és közben mégis keveset mutatni a vörös szőnyegen, mint manapság.

meztelen-ruha-marilyn.jpg
Marilyn Monroe Jean Louis ruhájában (© Bettmann Archive)

A köztudatban máig az él, hogy a meztelenség elzárt dolog, szigorúan a négy fal közé tartozik – valami olyan, amit rejtegetni kell. A mai divatvilág azonban határozottan másként látja ezt a dolgot. A melegítőnadrágos korszak után az idei divathetek még inkább megerősítették a meztelenruhák térhódítását: a neves dizájnerek a szuperszexi, áttetsző, flitteres hosszú ruhák mellett tették le voksukat. A trend hírnöke akár Kendall Jenner is lehetne, aki a tavalyi Met-gálán egy kristályokkal kirakott, áttetsző Givenchy ruhát viselt.

A modell ruháját az 1964-ben bemutatott My Fair Lady című film inspirálta, pontosabban Audrey Hepburn ikonikus fehér ruhája, amit a nagybelépőjekor viselt a filmben.

A modell és a ruha tervezője emléket szeretett volna állítani a mozinak kortárs feldolgozásban – és valljuk be, a meztelenruhánál megfelelőbb eszközt aligha találhatott volna.

meztelen-ruha-kendall.jpg
Nektek hogy tetszik Kendall „Audrey-pillanata”? (© Getty)

Még egy pillanatra szeretném megidézni a 2021-es Met-gálát, ahol Zoë Kravitz a következő szintre emelte a meztelenruha fogalmát (segítője a Saint Laurent tervezője, Anthony Vaccarello volt). A modell testét mindössze pár SL-logó és tömérdek kristály borította, a színésznő „összeállítása” pedig hatalmas visszhangot keltett.

Míg sokan imádták és irigyelték a sztár magabiztosságát, addig legalább annyian megkérdőjelezték tettét, és egyszerűen utolsó lotyónak kiáltották ki, mintha a testéből akarna megélni. A színésznő pár kommentre válaszolt is, véleménye szerint: „Az emberi testtel szembeni kellemetlen érzés egyszerű agymosás. Ez csak egy test. Mindannyiunknak van.”

meztelen-ruha-cher.jpg
Cher és Bob Mackie az 1974-es Met-gálán, illetve a popdíva az 1988-as Oscar-gálán. (© Ron Galella / Ron Galella Collection via Getty Images; Darlene Hammond / Getty Images)

Nem kérdés, hogy ez a trend megosztó; a szomorú inkább az, hogy még mindig sokan azt hiszik, ítéletet mondhatnak valami olyanról, amihez nem értenek, amihez nincs közük. Talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a 70-es években Cher is kereszttűzbe került meztelenruhája miatt. A popdíva az 1974-es Met-gálán viselt egy mesés Bob Mackie tervezést, amit egy évvel később újra felvett a TIME magazin címlapjára.

Cher nagyon jól tudta: egy olyan magazin címlapján, amelyen főleg politikai vezetők szerepelnek, egy nagyon megosztó darabot kell viselnie ahhoz, hogy őt is figyelembe vegyék.

A lapot több városban betiltották, míg ahol kapható volt, ott azonnal elfogyott az összes példány. Persze nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor Cher többet mutatott magából, ugyanis az 1988-as Oscar-díját is egy alig valamit takaró fekete meztelenruhában vette át.

Megkérdőjelezhetetlen, hogy a sztárok körében manapság ez a legmeghatározóbb trend. Nem kérdés az sem, hogy a lavinát Rihanna indította el még 2014-ben, amikor az énekesnő testét mindössze 230 ezer Swarovski-kristály fedte a CFDA-divatgálán, ahol Az év divatikonja címet vette át – talán nem véletlenül.

A barbadosi üzletasszony példáját követte az egész Kardashian család, de Dua Lipa,  Beyoncé vagy épp Jennifer Lopez sem maradt ki a jóból. Nem beszélve Megan Foxról, aki a meztelenruhák koronázatlan királynője.

minden_reggel_ujno.sk_431.png

Sonnet Stanfill, a Victoria and Albert Museum 20. századi és kortárs divattal foglalkozó kurátora szerint a ruha erejét a viselője határozza meg. Úgy véli, a ruha és ezáltal a test szabadon hagyása lehet művészi kifejezőeszköz, ugyanakkor öncélú magamutogatás is – másrészt a viselőjének, sajnos, nincs befolyása arra, hogy a nézők melyik kategóriába sorolják. 

meztelen-ruha-galeria-beyonce.jpg
Beyoncé a 2015-ös Met-gálán egy Riccardo Tisci tervezte Givenchy meztelenruhában (© Getty Images)

Hiába a viselő szándéka, a kérdés továbbra is az, hogy kinek vetkőzik az ember. Valóban önmagának? Büszkeségből és a szégyen levetése miatt? Vagy ez is csak egy álca? Esetleg öncélú magamutogatás?

A meztelenruhák varázsa épp ebben rejlik: a határtalan elmosódásokban, hiszen a szem csak azt látja, amit az elme látni akar. 

Kász Attila
Kapcsolódó írásunk 
Cookies