A kevesebb az több. Az egyszerű, letisztult forma pedig elegánsabb. Tényleg így lenne? Igen! A minimalizmus mögött egy teljes életfilozófia áll, amely az egyszerűségre, vagyis a „minimálra” hívja fel a figyelmet.

Hétköznapi nyelvre fordítva: a minimalizmust az élet minden területén alkalmazni tudjuk, hiszen ez ma már egy olyan életmódot, életstílust jelöl (a jól ismert művészeti irányzat mellett), amely arra tanítja az embert, hogy a boldogságot és a szépséget ne a tárgyi javakban, hanem az élet legegyszerűbb dolgaiban keresse. Hogy melyek ezek? Lássuk!

minimalizmus-kezdo.jpg

Több hely, több levegő!

Rögtön az elején érdemes megemlíteni a minket körülvevő világot, amelyben a mindennapjainkat töltjük. Sietünk, „gyorsan és felületesen” élünk, rengeteg kacatot halmozunk fel, és nem akarunk megválni semmitől, mert ezt a vackot még ajándékba kaptuk, az a kacat meg még biztosan jó lesz valamire. Holott azt a rengeteg és még annál is több holmit teljesen feleslegesen tároljuk. Elég csak benéznünk a szekrényünkbe. Biztosan van ott jó néhány olyan ruha, ami „majd még egyszer jó lesz, és amit egyszer még felveszünk”, de valahol legbelül tudjuk, hogy ez a „valamikor” sosem jön el. Pedig érdemes lenne több helyet felszabadítani magunk körül, mert általa a lelkünk is megkönnyebbül.

Ehhez pedig ajánljuk szíves figyelmükbe Marie Kondo Rend a lelke mindennek című könyvét. Azt szoktam mondani: Kitakarítottam magam körül, két kilóval kevesebb gond. Illetve: Kitakarítottam a lelkem, két kilóval kevesebb por. Ha nem is leng minket körül rögtön a teljes „minimál” életérzés, ennek azért van némi pozitív hozadéka, mégpedig a rend és a rendszer.

Stílusos élet

A minimál életvitel emellett igazán szemet gyönyörködtető tud lenni. Hiszen minél kevesebb tárggyal vesszük körül magunkat, annál tisztább és „gondtalanabb” érzés költözik a szívünkbe. Természetesen a minimalizmus olyannyira divatba jött, hogy ma már óriási pénzeket fizethetünk lakberendezőknek azért, hogy egy ház berendezésekor vegyék „minimálra a figurát”. De nem kell megijedni, hiszen ma már sokkal olcsóbban is ki tudjuk alakítani minimalista enteriőrünket magunk körül. Azt sem véletlenül mondják, hogy az egyszerűségben rejlik a nagyszerűség maga...

A változás szele

A minimalista életvitelnek továbbá nagyon sok lelki hozadéka is van. Gondoljunk csak bele: minél kevesebb a felesleges holmi és a gond, annál több időnk marad az új dolgok megismerésére. Egy családi, de akár munkahelyi változás (pl. pozícióváltás, költözés) sem fog minket annyira megviselni, mert rájövünk, hogy ez az élet természetes velejárója, nem érdemes és nem is szabad „beleragadnunk” semmi olyanba, ami visszatart és megköt bennünket (felesleges tárgyaktól való megválás/elengedés folyamata). Továbbá az egyszerűség elve alapján csökkenthetjük a rossz szokásainkat, és a földi javak mellett szellemi életünket gazdagíthatjuk tovább, ami eleve tartósabb boldogságot eredményez.

hirlevel_web_banner_1_300.jpg

Mi számít igazán?

Ezt a kérdést többször kellene feltenni magunknak, és még annál is többször kellene elmélkednünk mindezen. Mert mi az, ami valóban számit? A pénz, a csillogás, a jólét? Szó se róla, a gondtalanság ideig-óráig boldogságot és örömöt ad, de hova tovább, egyre gyakrabban fogunk arra gondolni, hogy csak az egészség és a család számítanak igazán.

Aki ismeri a Született feleségek című sorozatot, az jól tudja, hogy a bájos Eva Longoria által alakított hölgy, Gabrielle Solis imádja a luxust. Az egyik jelenetben a család asztalánál vendégül látott apáca azt mondja neki, hogy „A pénz nem boldogít.”, mire ő nevetni kezd, és ezt válaszolja: „Ugyan már! Ezt csak beadjuk csóróknak, hogy ne lázadozzanak!”. Ezen természetesen mind jót nevetünk, azonban minden néző tudja, Gabi csillogó élete sem fenékig tejfel. Egy másik történet, amit már biztosan számtalanszor hallottunk, hogy a gazdag ember az egyszerű cipőtisztítónak adja az összes pénzét, vagyonát. Az addig mindig jókedvű és daloló cipőtisztítóra azonban hirtelen mázsás súly nehezedik.

Nem dalol többé, szívébe félelem és szorongás költözik, és állandóan azon töpreng, hova tegye azt a rengeteg pénzt, nehogy ellopják tőle. Annyit, de annyit aggódik, hogy végül az egészet visszaviszi az gazdag úrnak, és az életét ott folytatja, ahol abbahagyta, jókedvűen, cipőket tisztítva.

„Az egyszerűség a kifinomultság csúcsa.” (Leonardo da Vinci)

Egyszóval, a gondtalanságot, a felhőtlen szabadságot és az örömöt társítják a minimalista életformához. Mindezek mellett a minimalizmus képviselői külön felhívják a figyelmünket arra is, hogy a túlzott fogyasztás, folytonos halmozás globálisan is pusztítóan hat az emberiségre. Talán ezért is olyan szimpatikus sokak számára az egyszerűségbe vetett hit. Mára egy egész mozgalom bontakozott ki belőle, ami arra ösztönzi az embereket, hogy magukért és a környezetükért is tegyenek jóval, de jóval többet. Ergo: jótékonykodjanak, gondolkodjanak racionálisabban, vegyenek kisebb házakat, ajándékozzanak kevesebbet, dobálják ki a felesleges holmikat, azaz, a materialista világot cseréljék fel az élet valódi értékeire...

Derzsi Bernadett
Cookies