A nő mindig egy másik férfiról ábrándozik, aki gyöngéd, aki csak őt imádja. A nő sosem elégedett. Miért?

Kati a barátnőm. Rendes, csöndes férje van, két szép gyereke. Minden megadatott neki: szép otthon, karrier (egy óvodát vezet). Egy ideje mégsem volt boldog (mélyen unatkozik) – mígnem egyszer a Hypernovában összefutott régi szerelmével, Pistával. Azon kapta magát, hogy vadul flörtölnek a kenyerespultok között.
Ettől kezdve Pista képe beférkőzött az agyába. Romantikus filmkockák peregtek Kati szeme előtt, kettejük főszereplésével. Tiszta sor volt számára, hogy nem hagyná el a férjét (józan nő volt, tudott kettőig számolni; tudta, hogy a válás kész tönkremenés, nem látott egyetlen nőt sem, aki jól jött volna ki belőle). Mégis kivirult, mert egy másik férfi szemében szexinek és izgalmasnak látta magát. Találkozgatni kezdett Pistával... 

Pista-lélektan
A lélekbúvárok mára konkrétan leírták az álompistákat (lásd Mindsent-pszichológia és egyéb más oldalak a neten). Ők a B terv, vagyis a tartalékosok, akik egy védett rejtekhelyen „dekkolnak“ az álmodozó nő elméjében. Kati szerint: „Férjem jelenti számomra a biztonságot. Sebtapasz, ha valami fáj, ha a férjem nem veszi észre az új ruhámat. Pista a lobogás, a férjem a „meg sem látom már“ díszpárna a nappaliban. Pista feltölt energiával, a férjem mellett szundizom. Felpezsdül a vérem, mikor Pistára gondolok. A napi szürkeségből hozzá menekülök, elképzelem magunkat mindenféle mesés helyzetekben, és kisüt a nap.“

Ő megért!
A nők vágya ugyanolyan hajtóerő, mint a férfiaké – csak más utakon jár. Ábrándozik, még egy érintésbe is beleborzong... A nők titkos élete sokszor az online térben zajlik. Sokan fűszerezik az életüket titkos SMS-ekkel – esetleg találkákkal. Sokan nem is akarnak félrelépni, elég nekik a sóvárgás. Bár az erotika határmezsgyéjén táncolnak, nem lépik át a bűvös határt. (Nem csalják meg a férjüket.) Mert minden józan nő tudja: ez az ihletett állapot csak addig tart, amíg Pista szét nem hányja a zokniját a hálóban... Ezért vágyakozás közben a nem odavaló kockákat kivágják a képből. Egy álomképbe ugyanis nem fér bele a reggeli szellentés. 

 

Baj, ha a nő a férjétől nem kap gyöngédséget. Baj, ha a férj túlságosan kényezteti. Néha pedig az a baj, hogy nincs baj.

 

A tartalékos férfi főleg akkor értékelődik fel, ha a kapcsolatunkban deficit van. A férjünk nem elég gyöngéd, elbeszélünk egymás mellett, ő is inkább más nők mellét nézi, vagy éppen nem nézi, mert csak a halászat érdekli. Vágyódás szempontjából az is mindegy, hogy vágyaink Pistája kitalált vagy valós személy. Ő csak egy fantáziakép, akit olyan tulajdonságokkal ruházunk fel, amelyek nekünk fontosak. „Ilyen egy igazi férfi!” – ismételgetjük ilyenkor vágyakozva. Az élmények lenyomatot hagynak a lelkünkön. A szakértők szerint ősi vágyunk, hogy álmodozással enyhítsük a ma és a tegnap nyomorát. A fantáziálás táplálja lelki energiazsákunkat. Nem baj, hogy a titkos összevillanás mindössze pár másodpercig tartott: az élményeknek nincsen időkorlátjuk.
A férfiak, akikre vágyunk, sok esetben érzelmi biztosítékot jelentenek. Mert mi van, ha a házasságunk tönkremegy? Ez persze nem tűnik tisztességes megoldásnak, ám az álmodozók mentségére legyen mondva, ez a fajta elvágyódás nem tudatos, illetve a háttérben levő érzelmi deficittel különösképpen nem foglalkoznak.

micsal01.jpg

A lélekbúvárok szerint a párunknak sok esetben egy álomképpel kell versenyre kelnie, hiszen Pista egy ideált testesít meg. A másik férfi térnyerése azt mutatja, hogy változatosságra van szükségünk, s a hiányt egy kis játszadozással, kísérletezgetéssel talán a házasságon belül is lehetne orvosolni. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a sors bármikor hozhat olyan fordulatot, hogy a párunk újra felértékelődik a szemünkben. Például megtetszik egy másik nőnek, és a cinkos összenézéseket látva rádöbbenünk, hogy ő csak a mi számunkra uncsi férfi. Az is megfigyelhető, hogy már kinézés tekintetében is a férj és Pista két külön típust testesítenek meg. (Nekünk, nőknek külső szempontjából nagyobb a mozgásterünk, hiszen már egy hajfestés is feldobja a külsőnket.)
A pszichológusok szerint a B tervben a „megtehetném, ha akarnám...“ lehetősége a vonzó. Talán furán hangzik, de párunkat is jobban fogjuk becsülni, ha azt látjuk, hogy másnak is kellünk („jó nő vagyok, a páromnak csak jó nő kell, nem elégszik meg akárkivel“). A fejünkben élő férfi gyakran csak addig tart minket izgalomban, amíg elérhető közelségbe nem kerül. 

web-bannerek-hirlevel-02_0.jpg

– Eleinte csak ábrándoztam a jóképű kollégámról – meséli Zsuzsa. – Ám sosem gondoltam, hogy ezt a jó pasit megkaphatom. Gyakran fantáziáltam róla, nemritkán szex közben is rá gondoltam. Aztán randira hívott – és az álomkép szertefoszlott. Mindjárt nem jelentett kísértést. Ma sem tudom, hogy mi történt. Inamba szállt a bátorságom?
Tartós ábrándjaink tárgyának általában olyasvalakit választunk, aki elérhetetlen, hiszen csak így válhat belőle ideál. Ha pedig valóban megkísért, jön a felismerés: mégsem kell az elköteleződéssel járó kellemetlenség. Ha valakire dühösek leszünk, arra gondolunk: „Hú, de lekevernénk neki egyet!” Amikor pedig valakit vonzónak találunk, akkor erre: „Hú, de lefeküdnék vele!” Felettes énünk azonban közbelép, és maradunk a képzelődésnél. A fecske csak elszállt a ház fölött, de nem rakott fészket az eresz alá. A bűn nem realizálódott!
Szakértőnk szerint a B tervre váltásnak, avagy a beteljesülésnek akadályai lehetnek a gátlásaink. Egy párkapcsolat csak alkalmazkodással fejlődhet, ennek érdekében hajlamosak vagyunk háttérbe szorítani a vágyainkat – még akkor is, ha időnként unjuk a másikat.

Szerető
Az idealizált „tartalékoshoz” hasonlóan túlidealizált szereplő a szerető is. Ameddig csak heti néhány óra adatik meg vele, és itt vice versa a legjobb formánkat nyújthatjuk –, addig férjünk hátrányban van. Egy idő után már csak a padlón hagyott zoknira vagy a csámcsogására figyelünk fel – arra kevésbé, hogy nagyokat szárnyal a munkahelyén, remek tanár vagy sikeres szobafestő... A mentő megoldás: fedezzük fel újra a párunkat, próbáljuk ki őt azokban a helyzetekben, amelyekben álmaink férfija bezzeg helytáll! Vagy invitáljuk meg borostás vagy másnapos idolunkat egy légyottra az otthonunkba!

Magyarázat
Korántsem véletlen, hogy bizonyos napokon jobban vágyunk a mindent felforgató érzelmekre. Egy kutatásban a nők különféle arcokat nézegethettek a monitoron. Megfigyelhető volt, hogy a menstruációs ciklus elején a „jóravaló apukákat“, míg a peteérés tájékán a macsó típust találták vonzónak. Ilyenkor könnyebben megfogalmazódik a nőkben a „nekem más kell“. A vágyakozás a peteérés idején felerősödik, a ciklus elején és végén azonban fontosabb a biztonság, így ilyenkor jobban húzunk a férjünkhöz.

Varga Klára

web-bannerek-hirlevel-01_2.jpg

Új Nő csapata