Ha home office-ban dolgozunk, napunk nagy részét a dolgozószobába szorulva vagyunk kénytelenek eltölteni.

Mire figyeljünk, hogy valóban megfelelő legyen a dolgozó berendezése?

milyen-az-egeszseges-dolgozoszoba-kezdo.jpg
(© Yin Weihung)

Levegőt!

Mindig legyen nyitva egy résnyire az ablak, azonkívül időről időre alaposan szellőztessünk ki. Ha friss a levegő, frissek leszünk magunk is. Ha bebarikádozzuk magunkat az irodánkban, előbb-utóbb megfájdul a fejünk, álmosak és tompák leszünk, még a nevünket is elfelejtjük.

A zöld növényzet felüdít

A virágok gyógyítanak. Tisztítják a levegőt, elnyelik az irodabútor és a szőnyeg kigőzölgéseit, az elektromos berendezések által kibocsátott elektroszmogot. Legjobb, ha pálmát helyezünk el az irodában, mert a pálma szívja magába leginkább a káros környezeti anyagokat – azonkívül szép is. Rendkívül hasznos a dracéna, a virágzó orchidea pedig nyugtat. A virágokat ne csak öntözzük, hanem vizet is permetezzünk a leveleikre, ettől frissebbek lesznek. Nemcsak a virágok, hanem az arcunk is! Magunkra is szórjunk egy kevés permetet, amikor a virágainkat ápoljuk. Az illatszerboltokban kapható ilyen, szórófejjel ellátott kis üveg, és ha ásványvizet teszünk bele, sokat segítünk a bőrünknek.

A zöld növények látványa kellemes, fejleszti a szépérzéket. Nyugodtan helyezzünk el kisebb-nagyobb polcokon növényeket a falon is. Melléjük egy-egy zöld tónusú képet is akaszthatunk, kellemes összhatást teremt.

Az úszás mentőöv

Akkor is, ha magunk úszunk, akkor is, ha a díszhalak úszkálását figyeljük az akváriumban. Álljunk fel a székről, és nézzük a méltósággal úszkáló kis halakat, ha már tizedszer cseng asztalunkon a telefon, ha a huszadik email érkezik a postaládánkba, ha mind a két mobilunkon egyszerre beszélünk, és a kollégánk éppen most tesz le három aktacsomagot íróasztalunkra. Az akvárium és a halak látványa lecsendesíti a háborgó elmét. Ügyesebben összeszedjük magunkat, ha az ő nyugalmukat nézzük pár percig.

Varázslat is, nem is...

Miért ne lehetne az irodánkban pár olyan dolog is, amelyik feldob bennünket? Például a nagymamától örökölt préselt rózsa apró rámában, egy kis facsónak, amelyet Kanadából hoztunk, egy darabka lávakő a Vezúvról. Vagy egy fénykép... Vigyázzunk az arányokra, egy-két emléktárgy elég. Ha többet rakunk ki, rájuk tekintve elkalandoznak a gondolataink, és szétszórtak leszünk.

Rendezett íróasztal

Az íróasztalon nem létezik bájos összevisszaság, csak zavaró rendetlenség. A rendetlenség idegesítő. Semmit nem lehet megtalálni, ezt-azt véletlenül kidobunk, pedig szükség lenne rá. Keresgélünk, kotorászunk az irathalomban, és még nagyobb rendetlenséget csinálunk. Remek iratrendezők kaphatók a papírboltokban: színesek, rekeszesek, mindent el lehet rakni bennük, mindent könnyen meg lehet találni. S ami a legfontosabb: egy halom olyan irat és mindenféle kacat hentereg az asztalunkon, amelyhez fél éve hozzá sem nyúltunk. És ezután sem fogunk. Szemétbe velük!

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Ez aztán az ülőke!

Mindennap órák hosszat kuporgunk az irodaszéken. Fáj a hátunk, merev a gerincünk. Mi lenne, ha beszereznénk egy labdaszéket vagy medicinlabdát? A medicinlabda megmozgatja és fellazítja a medence izmait. (Egész napos ülésre nem alkalmas.) Vagy támasszuk alá gerincünket összetekert frottírtörülközővel, kisvánkossal vagy felfújható párnával. A váll és az alkar derékszögben álljon. A jó szék sem nem túl puha, sem kemény, legyen rugalmas háttámlája, kényelmes karfája és gördüljön kerekeken. A magassága természetesen állítható legyen. A helyes ülésmód a derékszögű ülés – a felső és alsó lábszár, a talp és az alsó lábszár, a comb és a törzs álljon egymással derékszögben.

Támaszték a gépeléshez

Ha egyhuzamban fél napokat kell írnunk a számítógépen, deformálódik a csuklónk, hasonló panaszunk lesz, mint a teniszkönyök. Gépelés közben a csuklónk legyen a klaviatúra magasságában vagy egy kicsit még feljebb. A boltokban kapható puha gél alátét a klaviatúrához is, az egérhez is. Nagyban megkönnyíti ezt a nehéz munkát.

Ha megduzzad a lábunk, egy kis időre támasszuk fel, tegyük fel a kihúzott oldalfiókra (vagy, ha tehetjük, feküdjünk hanyatt a szőnyegen, emeljük fel a két lábunkat, és a levegőben biciklizzünk).

A képernyő elhelyezése

A számítógépet sose állítsuk az ablak elé, mert a kinti fény írás közben zavarja és bántja a szemet. Háttal se üljünk az ablaknak, mert akkor meg ráesik a fény a képernyőre, és semmit sem fogunk látni. A számítógép asztala 70-80 cm magas legyen, a monitor legalább 30 cm-re legyen a szemünktől (az ideális távolság 1 m). Szemünk a monitor felső szélének magasságában legyen.

Jól jöhet még

Tegyünk masszázsalátétet a talpunk alá. Olyan, mint egy darabka sündisznóbőr. Amikor egyedül vagyunk az irodában, húzzuk le a cipőnket, és masszírozzuk végig a talpunkat. Olyan érzés a masszázs, mintha köves tengerparton járnánk. Az alátét sportboltokban kapható. Minden félórában tartsunk öt perc szünetet. Nyújtsuk meg a hát és a váll izmait, a karunkat, ágaskodjunk lábujjhegyre, hogy masszírozódjanak a lábban az érfalak. Megelőzhetjük a visszerek kialakulását. Menjünk ki a teakonyhába, főzzünk egy jó teát, s ha nem látják, szökdeljünk egy keveset, végezzünk térdhajlítást, félig behajtott és kitárt térddel rugózzunk, tornásztassuk meg az ülőizmainkat. Végezzünk nyak- és törzskörzést. Ne engedjük, hogy ez a nehéz ülőmunka tönkretegye az izomzatunkat és az ízületeinket!

Kovács Klára
Cookies