Öröm, bánat, undor, idegesség, félelem. Ezek, az arcunkon is megjelenő érzelmek a világon mindenütt egyértelműek. Úgy tűnik, a jövőben az arcplasztikai műtétek sikerességének egyik mércéje az lesz, hogy úgy fiatalítsák meg az arcot, hogy továbbra is képes legyen az érzelmek kifejezésére!

Hogyan öregszik a bőrünk? Bizonyos kor után, ha belenézünk a tükörbe, azt látjuk, hogy fiatalos ragyogásunk kissé megkopott. De nem igazán tudjuk megfogalmazni: mitől és hogyan változott meg arcunk. Az öregedés során csökken a bőr feszessége, megjelennek a szem körüli ráncok, az úgynevezett szarkalábak, mélyülnek a homlokon a vízszintes, illetve a szemöldökök között a függőleges ráncok, az orrszárnyak és a szájzugok közötti barázda egyre határozottabbá válik, az arc, a nyak bőre jól láthatóan megereszkedik.

lifting-kezdo.jpg
(© Sven Barucha)

A háttérben az arc felépítésében részt vevő szövetek fiziológiás átalakulása keresendő: az izom-, a zsír- és a kötőszövet sorvadása, víztartalmának csökkenése, a bőr és a kötőszövet rugalmas rostjai mennyiségének csökkenése.

A múlt

Az arc fiatalítására irányuló beavatkozást először az 1900-as években végeztek, amikor az arc bőrének alápreparálása nélkül, egyszerűen csak kimetszették a felesleges bőrmennyiséget. Később az arc, a nyak bőrének nagy kiterjedésű alápreparálása, túlzott oldalirányú megfeszítése volt a cél. Ez sokszor olyan mértékű volt, hogy blokkolta az arc bizonyos izmainak működését, és így megváltoztatta az arc mimikáját. Fejlődést jelentett az arc, a bőr és az izom rétege között húzódó kötőszövetes rostrendszer lemezeinek a megismerése. A műtétek során ezt a rostrendszert preparálják ki és feszítik meg a sebészek. Így lehetséges, hogy természetesebb legyen a végeredmény!

A minilifting jelenti a jövőt

Az utóbbi években terjedtek el az úgynevezett miniliftingek (nálunk is végzik!), amelyeknek előnye a régebbi arcplasztikai műtétekkel szemben, hogy kevesebb alápreparálással, heggel, szövődmény lehetőséggel járnak. Jobban tiszteletben tartják az arc sajátosságait, és sokkal természetesebb eredményt nyújtanak. Ezeknél a műtéteknél a fül előtti részen csak körülbelül hat-nyolc centiméter szélességben preparálják fel a bőrt, és egy speciális, Ú alakú öltéssort helyeznek a bőr és az izomszövetek között húzódó kötőszövetes rostrendszer lemezébe, melynek megfeszítésével függőlegesen megemelik a megereszkedett arcot. Ezek az eljárások kombinálhatók az arc középső részének a megemelésével is.

Tekintve, hogy sokkal kisebb kiterjedésű műtétekről van szó, akár helyi érzéstelenítésben, ambuláns módon vagy felületes altatásban is elvégezhetőek. Ezekkel a műtétekkel nem kell várni addig, amíg a ráncok már nagyon zavaróan hatnak. 35-40 éves kor után, mikor arcunk veszít feszességéből, bőrünk kezd megereszkedni, a minilifting látványos segítséget nyújt!

Milyen a jó arclifting?

Az ideális lifting visszaadja az arc frissességét. Mondhatnánk azt is, hogy az illetőről, aki túlesett egy arcliftingen, ne azt meséljék ismerősei, hogy milyen jól sikerült műtéte volt. (Hanem azt, hogy mostanában milyen jól néz ki.) Ahhoz azonban, hogy ez sikerüljön, a plasztikai sebésznek a műtét előtti konzultáció során megfelelő időt kell áldoznia a páciens arcának tanulmányozására, meg kell figyelnie annak jellegzetességeit.

Az orvos és a páciens közt adódhatnak félreértések, amelyek súlyos következményekhez vezethetnek. Fogalmazzuk meg pontosan vágyainkat. Vajon úgy kell-e megérkeznünk az orvosi rendelőbe, hogy azonnal kijelentjük: „Doktor úr, zsírfeltöltést akarok a pofacsontjaimba”, vagy „Adjon egy botoxinjekciót ide, ebbe a ráncocskába”? Nem, ezt nem szabad így csinálni. Sokkal jobb, ha arról beszélünk, mi zavar minket a külsőnkben, mint ha megmondjuk, milyen beavatkozást akarunk elvégeztetni. Az orvosok nem szeretik, ha helyettük állítjuk fel a diagnózist. Elsősorban azért, mert az esetek többségében a páciens téved, no meg azért is, mert a sok dirigálás megzavarhatja az orvost a pontos munkavégzésben.

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Például ha valaki szeretné eltüntetni a szájkörnyéki ráncait, és azt kéri a plasztikai sebésztől, hogy adjon be ráncfeltöltő injekciót a ráncokba, de megtiltja neki, hogy a felső ajkához nyúljon, ezzel komoly gondot okoz az orvosnak. Ugyanis ahhoz, hogy a felső ajak körüli ráncokat kisimítsa, elengedhetetlenül szükséges, hogy magát az elvékonyodott felső ajkat is feltöltse. Csak így lesz a végeredmény természetes hatású. A félreértések elkerülése végett a sebészi beavatkozás előtt magyarázzuk el részletesen, min szeretnénk javíttatni. Példának okáért ahelyett, hogy az orvosra rontanánk, mondván: „Hangsúlyosabb állat akarok!”, pontosítsuk óhajunkat: „Nagyon zavar ez a lógó toka, szeretném, ha kisebb lenne."

Az információszerzés módja, ha több plasztikai sebésszel konzultálunk az adott beavatkozásról. Ami pedig a műtéti hegeket illeti, pontosan tudnunk kell az elhelyezkedésüket, a hosszukat és más méreteiket. Ugyanakkor egyetlen specialista sem tudja előre megmondani, hogy ezek a hegek hogyan fognak gyógyulni és az idő során változni.

Végezetül, ha az orvos érthetetlen szakszavakat használ, ne habozzunk, és kérjük meg, hogy fordítsa le mondandóját számunkra érthető nyelvre!

Ki mit ért a természetes külső fogalmán?

Két klasszikus probléma, hogy az átváltozás túlságosan is szembetűnő, vagy éppen ellenkezőleg, észre sem lehet venni. Nem könnyű megtalálni az egyensúlyt a két véglet között. A műtét előtt, a gondolkodás időszakában kérjük meg az orvost, hogy mutasson nekünk fotókat az általa korábban megoperált vagy kezelt pácienseiről, hogy láthassuk, az ő esetükben mekkora változást jelentett a beavatkozás.

Egy másik lehetőség: kérjük meg, hogy a számítógépes szoftver segítségével saját fotónkat átrajzolva mutassa meg a várható változást. A számítógép segíteni fog, hogy konkrétan lássuk a beavatkozás várható eredményét. De még így is csak elképzeléseink lehetnek jövendőbeli külsőnkről!

–varga–
Kapcsolódó írásunk 
Cookies