Ulekla Ildikó (Lég) ügyvédnőt kérdeztük arról, vajon a szlovák büntető törvénykönyv hogyan viszonyul a kérdéshez? A büntető törvénykönyvben a prostitúciónak csupán a definíciója szerepel. Nemzetközi szinten kétfajta hozzáállás létezik: az egyik büntet vagy megenged, a másik tűr, vagyis nem vesz tudomást róla.

A szlovákiai törvényhozás nem szabályozza a prostitúciót. Ergo: az sem büntethető, aki szolgáltatást nyújtja, és az sem, aki igénybe veszi.

prosti-torveny-kezdo.jpg

– Ezek szerint a szexmunkások és a prostik szabadon dolgozhatnak?

– Igen! És a hatóságok nem tehetnek semmit. A büntető törvénykönyv ugyan definiálja a prostitúciót mint bűncselekményt, de nem megy tovább.

– Hogyan hangzik ez a definíció? Mit nevez prostitúciónak a törvény?

– A büntető törvénykönyv alapján prostitúciónak nevezzük egy másik felnőtt személy szexuális kielégítését, aminek fejében a szolgáltató jutalmat, ellenszolgáltatást kap. Gyermekprostitúcióról akkor beszélünk, ha a szolgáltatást kiskorú nyújtja. Ebben az esetben igazából nem számít, hogy a jutalom célt ér-e? A büntethetőséghez elegendő a jutalom ígérete is.

– Mi a helyzet a gyermekprostitúcióval?

– Először is, meg kell nézni, hogy a kiskorú mennyi idős, ugyanis 15 év felettiekkel már lehet szexuális kapcsolatot létesíteni. Tehát 15 éves kortól a törvény már nem bünteti a szexuális aktust.

– Kiválthatja-e nálunk a prostituált az iparengedélyt?

– Felesleges, miért is tenné? Egyébként parázs vita folyik a kérdésről. A szlovák törvények a jó erkölcsön alapulnak. Az egyik csoport azt mondja, ha már nem büntetjük a prostitúciót, akkor szerencsésebb volna legalizálni. Létezik egy tanulmány, amelyikben kiszámolták, hogy mennyi adótól esik el az ország emiatt: körülbelül hetvenmillió euróról van szó.

Emlékszem, hogy az egyetemi tanáraink anno nagyon ellene voltak a legalizálásnak, mondván, ha ezt megengedjük, akkor elszabadul a pokol. Bár sokan azt mondják: ezzel talán rábírhatók lennének a prostituáltak a rendszeres orvosi kivizsgálásokra.

– A büntető törvénykönyv máshol sem tárgyalja a prostitúciót?

– Sajnos, nem. Ám az erotikus szalonok működtetése engedélyezett. Ezeket a kulturális, rekreációs, szórakoztató és sport tevékenységek közé suvasztották be. Itt, ugye, a masszázst és a táncot tárgyalják. A kereskedelmi törvénykönyvben a prostitúcióról szót sem ejtenek.

– Az a személy sem büntethető, aki igénybe veszi a szolgáltatást?

– Nem, ő sem vonható felelősségre. Vannak bűncselekmények, amelyekkel kapcsolatban említik a prostitúciót, ilyen az embercsempészet, az emberkereskedelem, a kerítés vagy a futtatás. Valószínűleg ezért is került bele a prostitúció definíciója a törvénykönyvbe. A prostitúció elősegítése bűncselekménynek minősül, vagyis mikor valaki prostitúció céljából kiszervez, ajánl, meggyőz, leszervez vagy elszállít más személyt, illetve az általa nyújtott prostitúciós szolgáltatásból haszonhoz jut. Az ilyet akár három év börtönbüntetéssel is sújthatják.

ulekla-ildiko.jpg
Ulekla Ildikó

– Emberkereskedelem alatt azt értjük, amikor valaki csalás által, személyi szabadság korlátozásával, elrablással, erőszakkal való fenyegetéssel vagy más komoly kárral való fenyegetéssel, kényszerítő formában, pénz vagy más juttatás ajánlásával, elfogadásával éri el más ember beleegyezését vagy más, harmadik személy beleegyezését, akitől a célszemély függ. De ide tartozik az is, ha valaki a másik státuszának, személyi kiszolgáltatottságának vagy más egyéb sebezhető állapotának kihasználásával elcsalogat, elszállít, eltart, átad vagy átvesz egy másik személyt – még ha ez a célszemély beleegyezésével is történik –, de prostitúciós célzattal vagy más formájú szexuális kizsákmányolás céljából. Ebbe beletartozik a pornográfia is. Ezekben az esetekben az elkövető 4-től 10 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető. További nehezítő körülmények esetén magasabb is lehet a kiszabható büntetés.

– Mi a helyzet abban az esetben, ha egy nőt valaki, például a futtatója arra kényszeríti, hogy áruba bocsássa a testét?

– Ez már embercsempészetnek vagy a prostitúció elősegítésének minősül  – és már büntetendő cselekmény. Viszont a kliens ebben az esetben sem vonható felelősségre, illetve nyilván a nő sem büntethető, akit prostitúcióra kényszerítenek. Ebben az esetben kizárólag a kényszerítő fél követ el bűncselekményt.

Fotó: Dömötör Ede

hirlevel_web_banner_2_39.jpg

Szlávik Cyntia
Kapcsolódó írásunk