A szlovák jog nem engedi, hogy nőket és gyermekeket tárgyként használjanak. A prostitúció legalizálására tett kísérletek nálunk azért vallottak kudarcot, mert a hazai szakértők szerint ezzel az emberkereskedelmet törvényesítenénk. 

A prostitúció legalizálása elismertté teszi, hogy nőket és gyermekeket tárgyként forgalmazzanak. (A prostituálódás elidegeníti a nőt a saját testétől, és hosszú távon sok rossznak és frusztrációnak az okozója.)

prosti-kezdo_0.jpg

Férfiak mondják

„A lányoknak, ugye, fizetni kell. Már önmagában a tudat, hogy megvettelek, most már szépen megteszed, amit akarok tőled: kielégülést jelent. Egyszerre úgy érzem, hatalmam van, bármit megtehetek. Ez is valami.”

„A bordélyban szabad utat adhatunk ösztöneinknek, nincsenek tiltások, a kinti merev szabályok nem érvényesek, nem kell viselkedni.” A prostituáltnak nem kell virágot vinni, udvarolni, a férfi fizet és diktál. Sok az olyan vendég, akit a felesége kizár a hálószobából. Megtagadja tőle a szexet, nem hajlandó neki megcsinálni ezt vagy azt. A prosti igen.

A pszichológusok szerint az életünkben a két legfontosabb dolog a hatalom és az intimitás. A férfiak két csoportra oszthatók: egy részük azért megy prostihoz, hogy hatalmat gyakoroljon a nő felett, másik részük csak intimitásra vágyik. Ma ez visszafelé is igaz. A nők ugyanúgy választanak a férfiprostikat kínáló oldalakról.

Szexmunkások és a jog

Nálunk a törvény nem ismeri a „szexmunkás“ fogalmát. A nős férfinak a prostituált a teljes biztonságot jelenti. A prostituált nem követelődzik, mint egy szerető, ráadásul nem dúlja szét a házasságot. Hollandiában 1998 óta legális a prostitúció – a svéd modell ezzel szemben tiltja a prostitúciót, sőt, a klienst bünteti. Csak margóra: Hollandiában azóta hatszorosára nőtt az emberkereskedelmi ügyek száma, míg Svédországban a felére csökkent. Amikor valaki önként dönt arról, hogy a testét áruba bocsájtja, azt szexmunkának nevezi a mai terminológia.

A szexmunka több országban engedélyezett. Ám a kerítés bűncselekménynek minősül, ezért a futtatót mindenhol büntetik, hiszen kizsákmányolja egy másik nő (férfi vagy gyermek) testét. A prostitúció nem vicces malackodás, hanem kőkemény világ. Erről bárki meggyőződhet, aki látja az országutak mentén a belőtt tizenéves lányokat.

prosti-belso_0.jpg

Mi a helyzet Magyarországon?

Miként lehet az, hogy Magyarországon legálisan dolgoznak a széplányok, s akár a gyermekek által hozzáférhető oldalakon hirdethetik magukat? Magyarországon engedélyezik a szexmunkát (vagyis az önkéntes prostituálódást). 1999 óta legális – a szexmunkásnak azonban érvényes egészségügyi igazolással kell rendelkeznie, hogy rendszeresen részt vesz a három havonta kötelező szűrővizsgálatokon.

A tevékenység  a „máshova nem sorolható személyi szolgáltatások” közé van besorolva, ami egyéni vállalkozókká avanzsálta a prostikat. Kötelező számukra a vállalkozói igazolvány kiváltása és a jövedelmük adóköteles. Viszont szolgáltatni csak saját bérleménybe vagy lakásban lehet – ha egy lakást már ketten használnak, az futtatásnak minősül és már büntetendő. Ha valaki albérletben dolgozik, a tulajdonos tudta nélkül – a főbérlőt és a szexmunkást is megbüntetik. (Ebből sok huzavona származik.)

A férfiak menőznek a haverjaiknak, eldicsekednek az extrém élményekkel, majd ajánlásokat adnak, hogy melyik választható „menüpontok” érik meg igazán az árukat. Arról azonban mélyen hallgatnak, hogy nem olyan egyszerű ez az egész...

Türelmi zónák!

Az önkormányzatokat a törvény türelmi zónák kijelölésére kötelezi, ahol a szexmunkások legálisan dolgozhatnak – ezek hiányában bárhol tevékenykedhetnek a védett övezeteken kívül. Védett övezetnek minősülnek azok a terek, amelyek a közintézményektől (iskoláktól, templomoktól, temetőktől) 300 méterre, az országúttól 100 méterre, főúttól 50 méterre vannak. Sok helyen úgy igyekeznek kizárni a szexmunkásokat, hogy Szűz Máriát ábrázoló kereszteket vagy sima kereszteket állítanak fel az út mentén – így az már kegyeleti helynek minősül. A Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete nevű intézmény feladata, hogy kiálljanak a prostituáltak emberi jogaiért. Az ő eredményük, hogy az üzletszerű kéjelgés 1999-től vállalkozásnak minősül – így a szexmunkásoknak is van munkaviszonyuk és lesz nyugdíjjogosultságuk.

web-bannerek-instagram.jpg

Varga Virág
Kapcsolódó írásunk