Már iskoláskorunkban hallottuk azt a történetet, hogyan haltak meg a bécsi közkórházban a kismamák a szülés után kapott gyermekágyi lázban. 1847 tavaszán Semmelweis Ignác rájött, hogy a fertőzést ő maga és az orvostanhallgatók viszik át az anyákra, mert a boncteremből egyenesen a kórházba mennek, és fertőtlenítetlen kézzel vizsgálják az asszonyokat. Ezt mindenki tudja. Ma már azt is tudjuk, hogy Semmelweis Ignácnak igaza volt, és később kötelezték is az orvosokat a klórmészoldatos kézmosásra.

Semmelweis Ignác felszólította a világ orvosait a fertőtlenítő kézmosásra (gyilkosoknak nevezte a fertőtlenítőt nem használó orvosokat!). Kijelentése botrányt okozott, felszólítása heves ellenállásba ütközött, főként idősebb orvoskollégái körében, akik nem akarták elfogadni, hogy ők lehetnek okai a fiatal anyák halálának. Semmelweis Ignác nehezen viselte kollégái elítélő magatartását (a leglelkiismeretesebb orvos volt, a kötelességtudás és az önzetlenség mintaképe). Negyvenéves kora után furcsán kezdett viselkedni, elméje elborult, élete végén bolondokházába került. A legújabb kutatások kimutatták, hogy maga is fertőzés áldozata lett. Egy gyermekágyi lázban elhalálozott vérbajos anya boncolásakor a kezén levő sérülésen keresztül szifiliszbaktérium került a szervezetébe, ami évtizedekkel később paralysis progressivát, vagyis hűdéses elmezavart okozott nála, és negyvenhét éves korában meghalt. 

Moss kezet, életet mentesz!
Semmelweis Ignác orvosi becsületét kollégái alaposan megtépázták, de később rájöttek tévedésükre. Semmelweis Ignác felfedezése milliók életét mentette meg, és menti meg azóta is. Mondhatnánk azt is, hogy a csatát megnyerte. De sajnos, nem így van. A közelmúltban készült egy felmérés az Egyesült Államokban, amely kimutatta, hogy a kórházi személyzet csak feleannyiszor mos kezet, mint ahányszor kellene. 2009-ben az Egészségügyi Világszervezet május 5-ét a tiszta kéz világnapjának nyilvánította, ami bizonyíték arra, hogy a kezek mosása és fertőtlenítése még mindig nem magától értetődő, sajnos, még azok körében sem, akiknek ez kötelességük lenne. 

 A felmérés szerint a világhírű Los Angeles-i Cedar-Sinai Medical Center orvosai 65 százalékának nem volt elég tiszta a keze! Azzal védekeztek, hogy naponta több száz beteg is megfordul náluk, ezért gyakorlatilag lehetetlen minden beteg után kezet mosniuk, hiszen a munkaidejük felét kézmosással töltenék. Hozzáállásukon nem javítottak a mindenütt felszerelt szappan- és fertőtlenítőszer-adagolók, a felvilágosító plakátok, e-mailek sem. Pozitív eredmény csak akkor született, amikor egy közös munkaebéden a járványügyi előadó felszólított húsz, vezető pozícióban dolgozó orvost, hogy tegye tenyerét egy-egy Petri-csészébe. Kiderült, hogy egész penész- és baktériumkultúrák tanyáztak a kezükön. Az orvosok csak ezután tértek jobb belátásra, aminek következtében a higiéniai mutatók is javultak a kórházakban. Mi szűrhető le ebből a példából? Például az, hogy nehéz megváltoztatni az emberek szokásait, ha a következmények nem közvetlenül érintik őket.

moss-kezet.jpg

Moss kezet, védd magad!
Mi a helyzet akkor, ha a következmények közvetlenül érintenek bennünket? Gyakrabban mosnánk kezet, ha tudnánk, hogy a szappannal való kézmosás megvéd bennünket a fertőző, a légzőszervi és gyulladásos betegségektől, a hasmenéstől, az A típusú májgyulladástól vagy az agyhártyagyulladástól? Egyáltalán tudjuk, mikor és hol követjük el a legtöbb hibát?

Most elmondjuk, mikor kell kezet mosni. Kötelező az alapos kézmosás evés előtt, főzés előtt és után, főleg akkor, amikor nyers hússal dolgozunk; toalett után, pelenkacsere után; ha pénzt veszünk a kezünkbe, ha levisszük a szemetet és új zacskót teszünk a szemétkosárba; ha buszon, villamoson, trolin utazunk, és hazamegyünk, ha orvosnál voltunk vagy olyan helyen jártunk, ahol sok ember gyűlik össze. Egyszóval: mindig, amikor hazamegyünk, továbbá amikor a kutyánkat, macskánkat simogatjuk. Kezet kell mosni, ha vérrel, nyállal, ürülékkel szennyeződik a kezünk (a sajátunkkal is). Rendkívül szennyezettek a mobiltelefonok, a számítógépek klaviatúrája és az egerek, az érintős mobilok is – egyes kutatások szerint piszkosabbak, mint a nyilvános férfivécék vagy a cipőtalpunk.

Hogyan kell helyesen kezet mosni? Folyó vízzel, szappannal, és legalább húsz másodpercig (ez kb. annyi, mint amikor kétszer elénekeljük a Happy Birthday-t). Kézmosás előtt le kell venni a gyűrűket és az órát, mert alattuk könnyedén megbújnak a kórokozók. A kézmosás menete: előbb benedvesítjük a kezünket, majd beszappanozzuk – legjobb a pumpás szappanadagoló. A szappanon – főleg ha nyilvános vécében vagyunk, ahol úszik a szappan a vízben – sok baktérium tanyázik. Beszappanozott kezünket előbb a tenyér oldalán összedörzsöljük, azután megmossuk a kézfejünk külső oldalát is, majd az ujjainkat az ujjközökkel együtt. Kezünket mindig egészen a csuklónkig beszappanozzuk, dörzsöljük, majd folyó víz alatt lemossuk, és szárazra töröljük. A legjobb a papírkendő. Ha textiltörülközőt használunk, a törülközőt gyakran kell cserélni és mosni. A kezünket mindig töröljük szárazra, mert a nedves kéz rosszabb, mint a meg nem mosott kéz. Amikor már szárazra töröltük a kezünket, ne fogjuk meg sem a csapot, sem az ajtókilincset (ez a nyilvános toalettekre vonatkozik). 

Sok hiedelem él a kézmosással kapcsolatban. Ezek közül az első az, hogy a meleg vízzel és szappannal történő kézmosás elpusztítja a baktériumokat. Ez nem igaz, nem pusztítja el, csak lemossa őket a kezünkről. A szappan megkönnyíti a baktériumok lemosását.

Egy másik hiedelem az, hogy minél forróbb a víz, annál tisztább lesz a kezünk. Ez sem igaz, mert nem a víz hőmérséklete számít, hanem az, hogy folyó vízzel mosunk kezet. Manapság nagy divat antibakteriális szappanokat használni, pedig ezek semmivel sem hatékonyabbak, mint az egyszerű szappanok. Az antibakteriális szappan sem pusztítja el a mikroorganizmusokat, nem is okozza azok mutációját – esetleg jobban kiszárítja a kezet.

Mi a helyzet az antibakteriális gélekkel? A gélt akkor használjuk, ha nincs kéznél sem víz, sem szappan. Olyat vegyünk, amely legalább 60 százalék alkoholt tartalmaz. A gél csak szükségmegoldás, főleg akkor, ha kezünkön látható szennyeződés van. A vizet és a szappant csak időszakosan helyettesítheti.

Varga Klára