Valahogy mindig megfeledkezünk a testbeszédről! Pedig felettébb érdekes, hogyan viselkedik a testünk az egyes helyzetekben. A metakommunikáció (nonverbális kommunikáció, mint a mimika, testtartás, tekintet) éppoly fontos, mint a szavak, amelyeket kimondunk másoknak.

A testünk igenis beszél hozzánk, és jelez nekünk! Állandóan izeg-mozog a kezünk, ha ismerkedünk, ráncoljuk a homlokunkat, ha veszekedünk, és hátrabillentjük a fejünket, ha munkahelyi konfliktusba kerülünk. Figyeljük csak meg, mennyi mindent mutat meg nekünk saját testünk, és figyeljük meg azt is, mások hogyan reagálnak ránk!

Szimpatikus vagy?
A legegyszerűbb (és egyben a legjobb érzés) azt észrevenni, ha a másik kedvel minket. Először is mosolyogni kezd ránk, ha nem is a szája, de a szeme rögtön. Kézfogáskor erős, erőteljes mozdulatsor következik, ami a bájos szemkontaktussal párosul. Ezzel már megtisztel minket az illető, ami igencsak illemtudó és kedves gesztus. Ha leülünk, s észrevesszük, hogy a partner keresztezett lába felénk mutat, akkor biztosak lehetünk benne, hogy szimpatikusnak tart minket. A férfiak megveregetik férfitársuk vállát, a nők bizalmasan közelebb húzódnak a másik nőhöz. Ilyenkor rögtön látszik, hogy kedveljük a másikat, s hogy szeretnénk elnyerni a bizalmát. Érdekesség: Ha nagyon megkedveljük a másik embert, hajlamosak vagyunk utánozni őt. Felvesszük a gesztusait, elsajátítjuk a mimikáját, átvesszük a hanglejtését, úgyszólván „elcsenjük” a jellemét egy kis időre. Hasonlítani szeretnénk rá, így tükörkép-reakcióba lépünk.

Igazat mond, vagy hazudik?
Azt sem túl nehéz kiszúrni, ha a másik fél füllentésbe kezd. A szemek ilyenkor zavarodottan keresik a helyüket, az ajak megremeg, a hang megcsuklik, illetve elvékonyodhat. Nem tudjuk állni a másik tekintetét, vagy önkéntelenül is elkezdjük az arcunkat piszkálni. Ez utóbbi azt is jelentheti, hogy szimplán nem vagyunk meggyőződve az állításunk igazáról. Esetleg kezünket önkéntelenül karba vetjük, nem tudunk stabilan ülni, fészkelődünk, vagy ha állunk, akkor ringatózunk, toporgunk. Érdekesség: Természetesen nem hiába mondják azt, hogy valaki „szemrebbenés nélkül hazudik”. Az igazi hantázó embert tényleg nehéz hazugságon kapni, de olyan ez kérem, mint a póker. Előbb-utóbb nyakon csípjük a hazug embert az elvétett mozdulatai miatt. Csak idő kérdése.

Ismerkedés és flört
Az egyik legizgalmasabb testbeszéd a világon, amikor szerelembe esünk! Ha az illető feléd fordul, és lágyan rád mosolyog – mondanom sem kell, biztosan szimpatikusnak tart. A férfiak és nők egyaránt kiegyenesednek, kihúzzák magukat, ha szemrevaló nőt/férfit látnak maguk körül. A nők kecsesebben mozognak, rögtön igazítanak magukon. A férfiak szintén helyre rakják a gombokat, nyakkendőt simítanak, pulóvert és ingujjat igazítanak. A nők nem létező porszemeket söpörnek le magukról, és a csuklójukat, kezüket kulcsolják, rakják ide-oda. Hajukat hátravetik, csavargatni kezdik a hajtincseket, ringatják a csípőjüket, és kedvesen kacagnak. Néha olyan hangokat hallatnak, melyeken ők maguk is meglepődnek. Mit ki nem hozunk egymásból, igaz?

A bizalom első jele
Egyértelműen a szemkontaktus, az erős kézfogás és hogy az egyik fél megfogja a társa vállát, karját. Közelebb húzódunk a másikhoz, s ha mondani kívánunk valamit, szinte halkan súgjuk azt, a másik emberhez közelebb hajolva.

Elriasztás
Ha valaki mégsem szimpatikus a számunkra, rögtön keresztezzük a kezünket. Ha nem bírjuk hallgatni őt, a fülünket vagy annak környékét piszkáljuk. Ez azt jelenti, nem szívesen hallgatjuk már őt tovább. Tartásunk megfeszül, akár nyakfájdalmaink is lehetnek egy ilyen találkozó után. Megeshet, hogy eltakarjuk a szánkat, ezzel is jelezve, hogy nem kívánunk tovább beszélgetni az illetővel. Az ajkunk elvékonyodhat, a szemünk ellaposodik, és amikor nevetnünk kéne, grimaszolni kezdünk...

Sokkal jobban kellene figyelnünk testünkre és testbeszédünkre, mert néha mintha magától életre kelne: mi magunk nem látjuk, de mások kérdőn nézhetnek ránk, vajon miért fintorgunk, vagy léptünk egy lépést hátra. Meglehet, hogy megszokásból cselekszünk, úgy gondoljuk, ilyenek vagyunk, de az is lehet, hogy a testünk titkos, tudatalatti jeleket küld nekünk... 

Derzsi Bernadett