A „work-life balance” szó szerint a munka és a magánélet közti egyensúlyt, illetve összhangot jelenti. Szomorú, de manapság már nem számít újdonságnak, ha valaki azt állítja, nincs ideje pihenni, vagy nincs kellő ideje a családjára, a munka miatt. Bizony, munkamániásokká válunk (workaholic), s észre sem vesszük, hogy ezzel mennyire lestrapáljuk magunkat, nem jut kellő idő önmagunkra, a családra, a barátokra. Pedig igazán érdemes lenne néha megpihenni, s kiszakadni a munka és az állandó pörgés világából. Hogy sikerülhet mindez? Mutatjuk!

Biztos, hogy ennyire szereted a munkádat?
Nagyon sokan esnek át a ló túlsó oldalára, amikor megtalálják azt a munkát, amiben igazán ki tudnak teljesedni. Éjjel-nappal azzal foglalkoznak, hogy még jobbak legyenek, s közben elfeledkeznek saját szükségleteikről és a körülöttük lévő emberekről, szeretteikről. Ismerős? Itt az ideje, hogy változtass ezen! Egyrészt azért, mert a családodnak szüksége van rád, és nem fogják elnézni neked, hogy minden hétvégédet munkával töltöd. Másrészt, neked is szükséged van a pihenésre és a regenerálódásra. Vagy mindent felrúgnál a munkád miatt? Biztos, hogy ennyire szereted azt?

munka1.jpg

A határok kijelölése
Mindennek van határa, így te sem dolgozhatsz napi 24 órában! Bár egészen sok munkáltató örülne ennek a szorgalomnak, hiszen biztosan megadná neked a hónap dolgozója címet. Vagy egy idő után te magad szoktatnád őt hozzá ahhoz, hogy te erre, a 24 órás munkaidőre is képes vagy. Képtelenség, igaz? Pedig tényleg vannak olyan főnökök, akik úgy gondolják, bármikor zavarhatják az embert, péntek este 8 órakor vagy vasárnap ebédidőben. Pontosan ezért az első és legfontosabb lépés, hogy kijelöljétek a határokat. Mettől meddig tart a munkaidő? Szabadidőre mindenkinek szüksége van, amit illik tiszteletben tartani. Még akkor is, ha te vagy saját magad főnöke.

Napi rezsim
Rendkívül fontos, hogy be tudd osztani az idődet. Figyeld meg, mennyire vagy hatékony a nap folyamán, és aztán summázz. Mikor voltál napközben a leghatékonyabb? Mi hátráltatott? Mi az, ami feleslegesen elveszi az energiádat? Igyekezz úgy kialakítani a napodat, hogy egyrészt ne szakadj bele a munkába, másrészt az elvégzett munka mégis effektív és látható legyen. Képes vagy rá? Biztosan. Akkor hagyj időt a lazulásra is!

Egoizmus
Ha végre magadra és a családodra szántad az idődet, akkor legyél annyira egoista, hogy kikapcsolod az internetet vagy akár a telefonodat, és nem nézel hétvégén íméleket, és nem fogadsz hívásokat. Persze, vannak halaszthatatlan ügyek, de nem minden hétvégén és minden nap, reggeltől estig. A családi programok mellett pedig menj edzőterembe, vagy sétálj egy nagyot, esetleg meditálj reggelente. Ne sajnáld magadtól azt az időt, amitől igazán feltöltődsz!

Maximalizmus
A munkamániások legjellemzőbb tulajdonsága, hogy maximalisták. Hiszen nem tudnak felállni az asztaltól, ha tudják, hogy csak félig oldották meg a problémát, vagy éppenséggel nem elég jól. Az állandó maximalizmusra való törekvés egészen a kiégésig vezeti az embert. Éppen ezért meg kell tanulniuk lejjebb adni és néhány ránk bízott feladatra nem-et mondani! Főleg azokra, amelyekre már tudjuk jól, hogy se időnk, se energiánk...

munka.jpg

Work-life balance és a siker
Csak akkor lehetsz igazán sikeres, ha szakítasz időt a kikapcsolódásra és pihenésre. Hiszen egy laza, családi körben eltöltött délután után az agytekervényeid is jobban működnek. Biztosan te is észrevetted, hogy néha nyomás alatt jobban teljesítesz (teher alatt nő a pálma?), de úgy még hatékonyabb leszel, ha egy kis pihenőt is iktatsz a sok teendőd közé. Rajta!

A work-life balance csapdái
A munkamániás létből nagyon könnyen átcsúszhatunk munkakerülő létbe is, főleg akkor, ha megundorodunk attól, amit csinálunk, mert rájövünk, hogy elveszi az időnket s az életünket. A kiégés után nincs visszaút, pontosan ezért érdemes mielőbb kialakítani az egyensúlyt a magánéletünk és a munka között. Ha ehhez egy szabad hétvége vagy egy fárasztó nap után eltöltött láblógatás kell, akkor tegyél érte!
Derzsi Bernadett