A kamasz nem lehet szomorú, nem lehet dühös...

 • NE VÁLJUNK!
  Kamaszkorú gyerekkel nem ajánlják a válást. A kamasz el van foglalva teste és lelke változásaival, s egy válás kihúzza a lába alól a talajt, szorongani kezd a jövőtől. Egész addigi élete hazugság volt? – kérdezi. Amúgy is zaklatott, amire még rárakódik a szülők közti feszültség, ami elviselhetetlenné teszi benső viharait. Ettől akár depressziós is lehet, mert nem tudja szavakba önteni az érzéseit. A gyerek azt hiszi, ő az oka a szülei válásának, az apja vagy az anyja őt akarja elhagyni, ő nem felel meg. 
   
 • Parentifikált kamaszok
  A legrosszabb, ami egy kamasszal történhet, ha az anyja vagy apja nem áll feladata magaslatán. Néha a gyerek viseli a felelősség terhét, mert az anya kiesett a szerepéből. Gyászol, megbetegszik, nem tudja feldolgozni a válását, vagy hogy elhagyta a szeretője, ezért inni kezd, nem főz, és a többi. A gyerek ilyenkor meg akarja menteni a szülőt, meggyógyítani a szívét, épp ezért gondoskodni kezd róla. Az anya azonban feladja, falat húz maga köré. Az ilyen gyerekek nem élhetik át az oltalmazás érzését, hiszen fordított a helyzet: ők azok, akik oltalmaznak. Hasonlókról számoltak be nemrégiben egy tévéshow-ban Demi Moore lányai is: elmondták, milyen volt átélniük Demi alkoholizmussal terhelt éveit. A lányoknak a legfontosabb a látszat fenntartása volt, a világ és a barátok előtt. Demi az italtól gyakran dühöngött, anyai szerepéből teljesen kiesett. (Már ő is parentifikált gyerek volt, alkoholista anyját ő mentette meg az öngyilkosságtól.) Demi azóta azon dolgozik, hogy felnőtt lányaival helyreállítsa viszonyát.

nemlehet.jpg

 • Szexoktatás 
  Amit a tini énemnek biztosan megmutatnék! Ha egy pillanatra megerőltetem magam, és előrántom a katasztrofális élmények dobozkát a memóriámból, a hetedikes szexuálisfelvilágosítás-órán találom magam. Látom magam előtt a lánycsoportunkat, amint lángoló arccal hallgatjuk az előadást. S látom magunkat, amint két órával később konstatáljuk: ha ez ilyen gáz, a következő évtizedben biztos hogy nem akarunk szexelni.
  A Netflix Szexoktatás (Sex Education) című sorozata késztetett erre a kis visszatekintésre, mert úgy érzem: tizenöt év felett ezt a sorozatot mindenkinek látnia kell. Az alaptörténet egyszerű: a tizenhat éves Otis Milburn terapeuta anyjának köszönhetően rengeteget tud a szexről, s hogy kicsit javítson az imidzsén, szexterápiás klinikát indít a suliban. Ezután minden bonyodalom és karakterdráma a tinik szexuális életéből bontakozik ki: a diákoknak fogalmuk sincs arról, hogy mit művelnek. Jó pontok: Nincsenek benne tabuk, minden karakter nyíltan kommunikál. Ugye, emlékszünk még a méhecskés-virágbeporzós metaforára, amellyel a közösülést magyarázzák a gyerekeknek? Jó, mert akkor rögtön el is felejthetjük! A Szexoktatás szereplői olyan fesztelenül kommunikálnak a szexről (legyen szó barát-barátnő, szülő-gyermek, tanár-diák viszonyról), hogy ezek után nem lesz kedve senkinek sem rébuszokban beszélni. A sorozat különféle szexuális irányultságokra és az ebből fakadó problémákra is kitér. 

–olláry–

Kapcsolódó írásunk: Kamaszgondok

web-bannerek-hirlevel-02_2.jpg