Plakátokon gyakran mosolyognak fitos orrú lányok felfelé mutató orrheggyel. Régen azt mondták volna rájuk: orra, mint a padláslyuk! Vagy ennek az orrlyukába beleesik az eső. Ilyenkor rosszul elvégzett orrműtétet láthatunk, ahol vagy a lány volt erőszakos („kis” orrot akart), vagy a sebész volt kontár. A legjobb plasztikai sebész keze mindig egy szobrász keze: hiszen formáz vele. Ezt sose feledjük! Amellett a legjobb klinikák ma már orrhátmegtartó műtéteket végeznek, mert ha az beesik, akkor vége... Lásd Michael Jackson orrát.

Volt egyszer egy német tanárnőm, Greta Garbóra hasonlított. Otthon tanított németet, ritkán hagyta csak el a lakás négy falát. Gyönyörű, hibátlan bőre volt, szép nagy szeme, amiben ragyogott a fény. És hatalmas sasorra. Olyan sokáig néztem, és annyira sajnáltam őt, hogy már majdnem kiböktem: feküdjön kés alá! Azonnal! A műtéttel teljesen meg fog változni az élete. De nem mertem, mert kérlelhetetlen volt, semmi bizalmaskodást nem tűrt. Szóval, akadnak orrok, melyeknél indokolt a műtéti beavatkozás.

ujno_meretek_10_0.png

Sokak számára ismerős lehet Gogol novellája, Az orr. Gogol itt a groteszk irónia segítségével kritizál. Platon Kuzmics Kovaljov orra egy nap életre kel, és komoly karriert fut be, mint államtanácsos. Induljunk ki ebből. Az orrom „túlnőhet” rajtam... Befolyásolhatja boldogságomat, az önbizalmamat, sőt, sikerre viheti az arcom.

Hírességek karakteres orral

A „szívek hercegnője”, Diana egész életében utálta orrát. Szégyellősen lehajtott fejével, őzike tekintetével próbálta láthatatlanná tenni karakteres orrát. Pedig senkit nem érdekelt az orra, olyan lehengerlő volt a kisugárzása. Sok híresség pont az orrának (is) köszönheti ismertségét. Számos girbegörbe vagy ferde orr juttatta a gazdáját a sztárok közé. Barbra Streisandot sokan csúfolták hepehupás orra miatt, első szereplőválogatásain sem kímélték. Tehetséges, de csúnya! – jelentették ki az énekes színésznőről. Streisand mégsem műttette meg magát, nehogy megváltozzon a hangja. A Szex és New York sztárját, Sarah Jessica Parkert is kritizálták karakteres orra miatt, 2007-ben például a legkevésbé szexi nőnek választották. Őt azonban nem érdekelték a károgó hangok, a hátrányból előnyt kovácsolt, létrehozott egy szuperszexis karaktert: a nagyvárosi divatikonét. Karrierje elején neki is azt javasolták, hogy műttesse meg az orrát, de ő: csak azért se! A Dirty Dancing sztárja, Jennifer Grey nem állt ellent, hiszen a kilencvenes években megműttette (az örökzöld filmben még látható) markáns orrát. Később azt nyilatkozta, hogy ez volt élete legrosszabb döntése: annyira megváltoztatta az arcát, hogy nem ismerték fel. Grey csillaga – orrával együtt – összeroskadt. Ám nem kell átszelni az óceánt, hogy karakteres orrú, sikeres színésznőre bukkanjunk. A magyarországi Tenki Réka orrát sem lehet nem észrevenni: pont az teszi különlegessé az arcát. Egyik interjújában elárulta, hogy mindig kisebbségi komplexusa volt, de orrműtétre sohasem gondolt. Tudja, hogy a sikerhez vezető út nem műtétekkel van kikövezve!

Légy büszke az orrodra!

Ám azóta sem kapkod Hollywood és a divatvilág a méretes orrú nők után. 2018-ban Radhika Sanghani, a BBC Three és a Telegraph karakteres orrú újságírónője harcot indított a méretes ormányok elfogadtatásáért. Twitter-oldalán meghirdette a #sideprofileselfie nevű kampányt, a jelentkezők profilból lefotózták magukat, majd posztolták a képet. Sanghani szerint rengeteg frusztrációt okozhat egy nő számára, ha nagy az orra.

nevtelen_terv_22.png

Tenki Réka

Kleopátra karakteres orra!

VII. Kleopátra, Egyiptom királynője, s egyben az utolsó fáraó az antik kor egyik legszebb asszonyaként vonult be a történelembe – pedig állítólag méretes orral rendelkezett. A Sunday Times a címlapján is bemutatta a virtuálisan megrajzolt Kleopátrát: apró, pufi nő volt, előreugró fogakkal és nagy nózival. A kép alapján már az ókorban is a belső kisugárzás számított, nem a külcsín. A British Museumban fellelhető szobrok arról árulkodnak, hogy Kleopátra inkább az eszével és a kellemével nyűgözte le a férfiakat (Julius Caesar és Marcus Antonius fejét is elcsavarta).

Mikor feküdjünk kés alá?

A szimplán karakteres orr és a nagy sasorr között zongorázni lehetne a különbséget! Rengetegen fekszenek kés alá feleslegesen, hisz az orrműtéttel elveszíthetjük arcunk karakterét. Igyekezzünk inkább megbarátkozni az orrunkkal, hiszen nem lehet mindenki pisze. Az egyenorr már nem divat, legyünk inkább kivételesek! Egyvalami biztos! A karakteres orr karakteressé varázsolja a viselőjét. Viszont érdemes kés alá feküdni, ha előnytelen vagy túlméretezett a szaglószervünk formája, s emiatt lelki kínjaink vannak. A deformitás lehet vagy veleszületett, vagy szerzett – balesetből is származhat. Indokolt a beavatkozás, ha a szerv nem látja el feladatát (a deformitás sokszor az orrsövény ferdeségével társul, és légzési nehézséget is okozhat). A markáns orrot gyakorta szégyelljük és takargatjuk. Pedig heftinket nem lehet bő póló alá rejteni, mint az „úszóguminkat”...

Érdekesség: a világ vezető orrspecialistái a nyitott orrplasztikát favorizálják. Sokan közülük pályájuk elején kizárólag zárt műtéteket végeztek, ám mikor megismerték a nyitott technikát, s annak előnyeit, azonnal áttértek rá.

Orrműtétek!

Az Új Nő háromszor is hirdetett Átváltoztatjuk!-ot: a boldog kiválasztott orrát mindhárom esetben ingyen és bérmentve megműttettük. Az egyik operációt csupán helyi érzéstelenítésben végezte a sebész, tehát nem mindig indokolt az altatás. (Ez a legnagyobb mumus a plasztikai műtéteknél, nagy kalamajkát okozhat.) Akkor sikeres a plasztika, ha utána az ismerősök semmit nem vesznek észre, csak annyit mondanak: Milyen jól nézel ki! Sajnos, rengeteg rosszul elvégzett műtéttel találkozhatunk: gondoljunk csak Michael Jacksonra, akinek a végén csak kis porc maradt az orrából a két sötét lyuk körül. (Fiatalon elesett tánc közben, eltörte az orrát, de túl piszére és keskenyre műtötték.) Nem véletlen, hogy a jobb klinikák már orrhátmegtartó műtéteket hirdetnek, annyira leáldozott a pisze orr csillaga. Arról nem is szólva, hogy a pisze nózi az orrlégzést is nehezítheti, visszamaradhat az orrsövény folytonossági hiánya (ami orrvérzéssel, nyálkahártya-szárazsággal, légzési zörejekkel járhat).

hirlevel_web_banner_2_387.jpg

Zárt vagy nyitott!

Az orrnak nem csupán szépnek kell lennie, hanem kifogástalanul is kell „működnie”: s erről a kliensek sokszor elfeledkeznek. A műtéti technika a deformitás függvénye. Legtöbbször elegendőek az orrban vezetett nyálkahártyametszések, néha azonban az orr vagy arc bőrén is ejthetnek metszéseket. Veszélye: keloidhajlam esetén sejtburjánzást okozhatnak, látható hegeket. Sor kerülhet a csontos részek mobilizálására is, esetleg más testtájékról vett porc beültetésére – ez persze ritkább.

Az orrműtétet zárt vagy nyitott műtéti technikával végezhetik. A kettő között az a különbség, hogy a zárt orrplasztikánál csupán az orr belsejében ejtenek metszéseket, a nyitottnál pedig a két orrnyílás közötti bőrterületen, az úgynevezett columellán (3-4 mm-es külső metszést). Ezt aztán folytatják az orr belsejében is. A nyitott műtétnél az orrvázat borító bőrt úgy emelik fel, hogy az orrváz – melyen a módosításokat hajtják végre – jól látható. Ezzel ellentétben a zárt műtétnél a sebészek az orrnyíláson keresztül végzik az operációt. Így a munkaterületet nemigen látják, tehát tapintás alapján dolgoznak. A zárt technikát leggyakrabban az első orrplasztika során alkalmazzák, a nyitott műtéti technikát pedig a már többször operált orr, vagyis a műtét korrekciója esetén veszik igénybe. Ha az orr elváltozásához orrsövényferdülés is kapcsolódik, akkor orrsövényműtéttel kombinált orrplasztikát végeznek fül-orr-gégész közreműködésével. (Az orrsövényferdülés kizárólag műtéttel korrigálható.) Az orrműtétet követően, a plasztikai sebész gipszsínnel rögzíti az orrot, nyílásaiba pedig tampont helyez. A beavatkozás után egy éjszakát tölt kórházban a páciens. A műtéti korhatár tizennyolc év. A végleges alak csak fél-egy évvel a műtét után ítélhető meg.

Kórósi Lilla
Cookies