A harminc felé közelítő nők egyfolytában azzal szembesülnek, hogy az összes családi összejövetelen, baráti találkozón, ne adj isten, egy osztálytalálkozó alkalmával kérdőre vonják őket: Neked azért már itt lenne az ideje, hogy szülj egy babát, nem gondolod?!

Állandó téma a harminc előtti és utáni nők körében, hogy kinek mikor kéne szülnie. Mi legyen előbb: a házasság, a karrier vagy a család és a gyerek? Van, aki arra esküszik, hogy mindent szépen sorjában kell csinálni az életében, tehát: egyetem, karrier, házasság, gyerek. Van, aki elsőként a család és a baba mellett dönt, mondván, majd utána valósítja meg önmagát. Van, aki úgy gondolja, mindent egyszerre kivitelezhet (minden elismerésem). És persze ne feledkezzünk meg azokról sem, aki mit sem törődve mindezzel, ezen a témán jókat csámcsognak. Kinek, mikor, kivel, hol és hogyan kéne…

Mint a jégeső, olykor úgy zúdítják az ember nyakába az egyes kérdéseket. Érezzük, ahogy koppannak az elvárások a hátunkon: Ti mikor házasodtok? Mikorra tervezitek? Gyerekek, azért igazán jó lenne már, nem gondoljátok? Először baba? Nincs esküvő? Karrier? Ugyan, az én időmben…! 

Az általános közvélekedés szerint a harminc előtti gyermekvállalásnak ilyen előnyei és hátrányai vannak:

Előnyök

  • A nőnek még van türelme a gyerkőchöz.
  • Fiatal anyukából fiatal nagyszülő lesz.
  • Fiatalon kevesebb az aggodalom a gyerek körül, az anyukák sportosan veszik a dolgokat.
  • Ha a gyerek felnő, a nőnek még bőven lesz ideje az önmegvalósításra.
  • *lyenkor még könnyebben tudnak besegíteni a nagyszülők.

Hátrányok

  • Mikor, ha nem most? A fiatalok élni akarnak, bulizni, szórakozni, amit baba mellett nem lehet. 
  • Önállósulás, tehát mikor csináljon a nő karriert, ha nem az egyetem után? 
  • Még nem találta meg az igazit, vagy ha igen, a nagy Ő nem akarja őt feleségül venni, így nem akar szülni sem.
  • A nőnek jó munkahelye van, pénzt akar keresni. Babával ez nem működőképes. 
  • Nincs közös családi fészek, így nem vállalnak babát sem.

web-bannerek-hirlevel-02_2.jpg

Van arany középút?
Mivel mind másak vagyunk, így az ítélkezés helyett önmagunkat ismerjük meg elsőként. Mi az, ami nekünk az első és legfontosabb? A család, a munka vagy a karrier? Vagy csak az elvárásoknak akarunk megfelelni?

Az emberek sokszor nem is gondolnak bele, mennyire kényes témát feszegetnek azzal, ha a válaszok után kutakodnak. Generációs probléma ezzel kapcsolatosan azért nyilván bőven van! A nők később szülnek, kitolták az anyaságot harminc fölé, és bizony már a biológiai óra sem a régi, lassabban ketyeg. 25 és 35 év között pedig a nőnek meg kell valósítania önmagát, ki kell járnia az egyetemet, jó munkát kell találnia, nem utolsósorban pedig férjet kell keresnie, háztartást vezetnie, és még sorolhatnánk.

Nem beszélve sokszor arról, hogy a kíváncsiskodó, kérdező félben szinte fel sem merül, hogy valaki igazán akarja azt a babát, de hát mi van, ha az éppen nem megy! Ha mégis felmerülne benne, hogy a nő lehet meddő is, akkor pedig ezzel a sajnálkozás szomorú gyümölcsfájáról szakít le még egy sápatag almát. 

Őszintén szólva: úgy gondolom, ez egy nagyon intim téma a nőknél. Vannak előnyök és hátrányok, melyekről lehet beszélni, de erőltetni, késleltetni és kérdőre vonni a fiatalságot ez ügyben, azt hiszem, nem lehet, és talán nem is szabad. 

Derzsi Bernadett

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg