Tudjuk, régen a Csallóközben élő emberek a jódhiány miatt fokozott veszélynek voltak kitéve, a Csallóköz a golyvások fellegvárának számított. (Az itt élők között a kretenizmus magas előfordulását jegyezték fel, ami a pajzsmirigy alulműködésekor vagy teljes kiesésekor kifejlődő kórkép). 1956 előtt kezdték nálunk a só jódozását, s ezzel a betegség visszaszorult. Ám a térség azóta is veszélyeztetettnek számít. A szlovák egészségügy mégsem kezeli kiemelt régióként, és a pajzsmirigybetegségben szenvedőkkel igazából senki sem törődik. Hiányoznak a szakorvosok (néha hónapokig kell várni a kivizsgálásra), a szűrőprogramok és a felvilágosító kampányok.

Miért nem törődik senki velünk? Miért törvényszerű, hogy a Csallóközben élő lányokat utoléri a sorsuk: a lányom, a lányod öt év múlva ott fog sorakozni az endokrinológusnál (vagy nem, mert a körzetben betöltetlen az állás). A helyzet csak akkor fog megjavulni, ha az illetékesek végre komolyan veszik a betegséget.

1.  Ildikó (40) története tanulságos. Hosszú évekig bajlódott különféle panaszokkal. Az orvosok a túlsúlyával magyarázták testi-lelki bajait. – Gyerekkoromban kezdődött. Sokat krákogtam, úgy éreztem, valami nyomja a torkomat, fulladoztam. A szüleim elvittek tüdővizsgálatra, az orvos fürdőre küldött. Későn érő típus voltam, szégyenkeztem az osztályban, mert már mindenkinek kifejlődött a melle – én pedig lapos voltam, mint egy deszka. Később a rendszertelen menstruációm miatt nem estem teherbe, majd volt egy vetélésem. A lányom születése után elhíztam, depresszióba estem, a házasságom tönkrement. Az orvos csak a vállát vonogatta. Fáradt voltam, és esténként annyira fáztam, hogy forró vízbe kellett ülnöm. Végül egy ismerős belgyógyász pajzsmirigy-kivizsgálásra küldött. Kiderült, hogy rosszul működik, kevés hormont termel. A szakorvoshoz csak hosszas várakozás után jutottam be: annyi a beteg, hogy néha három hónapot kell várni egy sima kontrollra. Megdöbbenve látom, hogy olyan vagyok, mint az a bizonyos állatorvosi ló: szinte valamennyi tünet megjelent rajtam. Mégsem jöttek rá évekig, mi a bajom.

Az orvos mondja:
A felnőttkorban kialakuló pajzsmirigy-alulműködés során a beteg nem veszíti el addig szerzett ismereteit, de tunyává, fáradékonnyá, egykedvűvé válik. A folyamat lassan alakul ki. További kísérő tünetek: lassú pulzus, rekedtes hang, általános lelassulás, csüngő szemhéj, a szem és az arc puffadása, elhízás, székrekedés, ritkuló haj, száraz bőr, csuklófájdalom, állandó fázékonyság. A betegség a depresszió tüneteit mutatja, így azzal könnyen összetéveszthető.

2. Meddőséget is okozhat!
A pajzsmirigyműködés zavarai meddőséget is okozhatnak. A betegek általában rendszertelen menstruációs ciklusra panaszkodva fordulnak nőgyógyászhoz. Néha a terhesség alatt lépnek fel szövődmények (magas vérnyomás, cukorbetegség), ami arra utalhat, hogy a beteg policisztás ovárium szindrómával (PCOS) küzd. A pontos kórképet azonban csak alapos endokrinológiai kivizsgálások után lehet felállítani. Csodát azonban az orvosok sem tudnak tenni: két-három évbe is beletelik, mire a női szervezet felkészül a terhességre. Sokszor hiába minden. 

3. Az egyre elterjedtebb fogamzásgátló tabletták leállítják a valós menstruációs ciklust. Ez is „nyomot “ hagy a nők hormonális rendszerében.
Sokan még csak nem is sejtik, hogy míg a tablettát szedik, a petefészkük „téli álmot” alszik. Nincs ovuláció, és a menstruációs vérzés sem igazi, hanem úgynevezett „pszeudovérzés“. Ha a nő abbahagyja a tabletta szedését, a petefészeknek időre van szüksége, hogy felébredjen. (Bővebben: Hormonmentes.hu)

web-bannerek-hirlevel-02_1.jpg

4. Hazánkban Fenyőházán (Ľubochňa) működik az ország legmodernebb endokrinológiai intézménye.
Ide azonban, sajnos, nem mindenki jut el! Ide csak azokat a betegeket küldik, akiknél a pontos diagnózis felállításához hosszadalmas hormonális tesztek elvégzésére van szükség. Nagy probléma, hogy nálunk a kórházakban ezeket a teszteket nem tudják elvégezni. Azokat is ide utalják, akiknél felmerül a gyanú, hogy a hormonális zavar mögött mentális anorexia áll. Az anorexiát rendkívül nehéz szakrendelésen kiszűrni, mert a betegek soha nem vallják be őszintén, hogy megvonják maguktól az ételt. Hosszabb ideje tartó éhezés következtében azonban egy idő után leáll az agyalapi mirigy működése, elmarad a menstruáció, stb. 

A pajzsmirigy
Ez a belső elválasztású mirigy valamiféle főnökszerepet tölt be a szervezetben, szinte minden szerv működését befolyásolja, és sok anyagcsere-folyamatot irányít. A női szervezet működésében fontos szerepet játszik, mert a szívműködés szabályozásán kívül a fogamzásra és a csontok állapotára is hatást gyakorol. Zavara esetén a teherbe esés esélye jóval kisebb, a vetélés gyakoribb, sőt fejlődési rendellenességek is előfordulhatnak.

Ezért az endokrinológusok rendelőiben főleg nőket látunk, akik féléves időközönként kontrollra érkeznek, mert figyelemmel kell kísérni a pajzsmirigy hormonjának szintjét a vérben. 

Az egészséges pajzsmirigy elegendő pajzsmirigyhormont termel, a jód hiánya azonban alulműködést eredményez, és kialakul a megnagyobbodott pajzsmirigy, a strúma, közismert nevén a golyva. A pajzsmirigy igen gyakori betegsége az alulműködés, amikor kevés hormon termelődik a szervezetben. A betegség általában hosszú ideig lappang. Leginkább a változókorban lévő nőknél fordul elő. A pajzsmirigy túlműködése is gyakori. A beteg szapora szívverésre, fogyásra, remegésre, izgatottságra, alvászavarra, fokozott éhségérzetre, verejtékezésre panaszkodik. A pajzsmirigyvizsgálat egyszerű: vérvétellel kezdődik, amelynek során megállapítják a vérben keringő hormon mennyiségét. Ez a fő támpont az orvos számára a betegség megállapításában. Ultrahangos vizsgálattal, mágneses rezonanciával vagy CT-vel ki lehet szűrni a pajzsmirigy elváltozásait, a megnagyobbodást, a göbök vagy más kórkép megjelenését. 

A pajzsmirigy-alulműködés nem gyógyítható, de a beteget hormonpótlással tünetmentessé lehet tenni. Túlműködés esetén is gyógyszeres kezelést lehet alkalmazni, de számításba jöhet az izotópkezelés is, amely hosszú időre megszüntetheti a túlműködést. 

5. Utóirat
Pajzsmirigybetegség gyanújával orvoshoz járni alighanem divat manapság. Talán azért is, mert a betegség igen sokféle tünettel jelentkezhet. De ne feledjük, hogy az emberi szervezet igen gyakran önmagát is korrigálja. Sokszor fölöslegesen szedünk gyógyszereket, engedve a gyógyszergyárak nyomásának. A kilengések gyakran maguktól rendeződnek. Ezért nem árt körültekintőnek lenni, mielőtt valamiféle hormontartalmú gyógyszer szedésébe kezdünk.

Varga Klára

web-bannerek-hirlevel-01.jpg