Nem lehet nem írni róluk, miután minden barátnőnk ódákat zeng, mondván, hogy eltüntetik a makacs pattanásokat és rendszeres használat után simává varázsolják a bőrt. Megnéztük, miben rejlik bűvös erejük. Mi ez az agyondicsért niacinamide, ami lassan minden sarkon ránk köszön, és az ígéretek szerint csodákat művel a bőrrel? Cikkükben ennek járunk utána!

Manapság könnyű eltévedni a bőrápoló termékek labirintusában. Egyre nagyobb teret hódítanak azok a kozmetikumok is, amelyek valódi hatóanyagokat tartalmaznak: vagyis a drogériás kenceficéket nem lehet egy lapon említeni velük. Ám ezekről is érdemes tájékozódni, és nem ész nélkül magunkra kenni minden The Ordinary terméket, ami szembejön velünk!

nia-kezdo.jpg

Betörtek a szépségpiacra azok a márkák és termékek, melyek valódi hatóanyagokat kínálnak rendkívül olcsó áron. A formulák nem olyan illatosak és finomak, mint több száz euróért vesztegetett társaik: cserébe viszont nem spórolnak a hatóanyaggal. Ezek a márkák – talán a két leggyakrabban emlegetett a Paula’s Choice és a The Ordinary – azzal lettek híresek, hogy (finoman szólva) széllel szembe pisiltek: vagyis megálljt parancsoltak az átverős és álhatékony tömeggyártásnak. Termékeikben olyan százalékban szerepelnek hasznos összetevők, amekkora mennyiségben már valóban hatékonyak a felhasználó számára. A drogériás tucattermékeket is megijesztgetik ezekkel, azonban csak elenyésző mennyiségben, jól felhígítva – ezzel szemben az újító márkák tömény formában, pici kiszerelésben dobták piacra termékeiket. Lássuk a csodatévő hatóanyagokat!

A niacinamide már 4%-os mennyiségben (naponta, hosszútávon alkalmazva) segít a pattanásos bőrön; egy kutatásban 8 héten át vizsgálva a résztvevők 82%-ánál lehetett javulást kimutatni.

Niacinamide mindenkinek!

A tudatos bőrápolásban sok olyan szuper összetevő létezik, amely csodákat tesz a bőrrel: ilyen például a hialuronsav – és persze a niacinamide! Azonban míg a hialuronsav már a könyökünkön jön ki, a niacinamide-ról pedig azt sem tudjuk mi fán terem!

Amit először érdemes tisztázni, hogy a niacinamide valójában a B3-vitamin bőrápolásban használatos neve. Ha pedig csak nia-ként találkozunk vele, akkor is jó tudni, hogy ugyanazon hatóanyagról van szó! Ez egy rendkívül sokat kutatott összetevő, amely meglepően sok dologra jó: vízben oldódik, nagyon könnyed, és a száraz- illetve zsíros bőrűek is nyugodt szívvel használhatják. Nem csak a bőröregedés tipikus ráncai és foltjai ellen hatásos, hanem kifejezetten anti-aknés hatása is van. Így azok is jó barátra lelhetnek benne, akik állandóan a zsíros vagy éppen száraz bőr miatti pattanásokkal küzdenek!

ordinary-nia.jpg

Könnyed és hatásos

A niacinamide a ráncok elleni küzdelem porondján is jeleskedik. Húszas éveink közepétől kezdve a kollagéntermelés fokozatosan lassul, így a bőrünk – bármennyire is küzdünk ellene – szépen lassan, a gravitáció hívó szavának engedve elindul a föld felé. Vagyis megereszkedik. Ennek hallatára a legtöbb nőnek egyből a kollagén jut eszébe, s már szalad is a sarki drogériába, ahol lekapja a polcról az első kollagén tartalmú krémet, s aztán – arcát szorgosan kenegetve – várja az el nem jövő csodát. A kollagént ugyanis nem lehet kívülről pótolni (ez az egyik legnagyobb tévhit). A legjobb dolog, amit tehetsz, ha a mindennapi fényvédelem mellett niacinamide-dal serkented bőröd kollagéntermelését.

Ha érzékenyebb a bőrünk, és valamiért az ütősebb mennyiségű niacinamide szérumok a szimpatikusak, akkor érdemes lehet az elején csupán az esti hidratálóba cseppenteni belőle, hogy gyengítsünk az erején.

4-5%-os kiszerelésben, hosszútávon és folyamatosan használva, már bizonyítottan segít felvenni a harcot a gyűrődések és pókhálók ellen! A másik bosszantó problémát a pigmentfoltok jelentik. Ezek ellen nem lehet csak könnyűlovasságot bevetni. A niacinamide itt is igazi jolly joker, ugyanis meggátolja a pigmentek bőrfelszín felé való vándorlását. 2-5%-os mennyiségben, 8 héten át naponta használva láthatóan halványítja a csúf kis foltokat!

Niaciamide + cink = gyönyörű bőr

A niacinamide legfőbb erénye – már ha egyáltalán rangsorolhatunk jobbnál-jobb hatásai között – a pattanások elleni hatékonyság. Bár önmagában nem képes megszüntetni a piros pöttyök kialakulását, segít a faggyútermelés normalizálásában és gyulladáscsökkentő hatással is bír. Az pedig kifejezetten szuper ötlet lehet, ha a niacinamide-ot cinkkel párosítja az ember lánya, hiszen a két hatóanyag csak fokozza egymás hatását. A cink ugyanis egy olyan esszenciális nyomelem, amelynek hiánya szürkévé, élettelenné, foltossá és a pattanásossá teszi a bőrt. Ketten együtt a nia-val igazi nyerő párost alkotnak: a cink antibakteriális hatással bír, s mindketten arra törekszenek, hogy szárítás nélkül normalizálják a bőr faggyútermelését.

paula-nia.jpg

A pattanásokhoz szorosan kapcsolódik a tág pórusok jelensége is. Ha pórusaid eltömődtek, mitesszeressé váltak (mert mondjuk éppen huzamosabb ideig nem figyeltél oda a fényvédelemre), akkor az egész bőrkép ernyedtebb lesz. A niacinamide itt is segít, feszesít és simít!

Melyiket válasszam?

Ha nagyon érzékeny a bőröd, akkor érdemes először olyan terméket választanod, amely alacsonyabb koncentrációban tartalmazza az összetevőt. Ilyen például a Paula's Choice Skin Balancing tonik vagy a Resist Clear Skin hidratáló. Ha már tapasztalt róka vagy, és a bőröd imádja a kényeztetést, akkor nyugodtan válts a Paula’s Choice vagy a The Ordinary 10%-os szérumára.

A bőrünk egyben a védőcsomagolásunk! Ha megsérül, irritációra és gyulladásra hajlamossá válhat, és a környezeti ártalmaknak is kevésbé lesz ellenálló. A niacinamide már 2%-os mennyiségben is puhábbá teszi a bőrt.

Másik szempontunk a bőrprobléma. Ha van egy klassz rutinod, amibe éppen csak bele akarod passzintani a niacinamide-ot (hiszen már mindenkit órákat hallottál zengeni róla), akkor bőven elég, ha egy kisebb mennyiségű tonikkal kezdesz. Ilyen például a Paula's Choice Resist tonik. Ha azonban célzottan szeretnél nekimenni problémás bőrödnek, akkor jobb választás lehet a niacinamide + cink párosítás, amelyek egymást erősítve veszik fel az aknés bőr ellen a harcot.

Ha pedig az anti-aging a cél, akkor a Paula’s Choice 10%-os széruma lehet a nyerő. A pigmentfoltok célzott kezelésében pedig a Paula’s Choice Radiance nevű terméke a legjobb barátod.

hirlevel_web_banner_1_41.jpg

Varga Virág