Nekünk beszélnünk kell! Párom megállt a nappali közepén, s kimondta azt a mondatot, amitől mindig kiráz a hideg, mert pontosan tudom, mi következik utána. Némi hatásvadász szünetet tartva bele is fogott a nagymonológjába, miszerint már nem fér el a borotvahabja a fürdőszobában a sok kenceficés tégelyemtől. Meg hogy nem gondolom-e, hogy most, amikor az emberiség – mit az emberiség, az egész bolygó! – globális kataklizma előtt áll, elsősorban nem krémeket kellene vásárolni? Különben is, minek ennyifajta kence?!

Hellóka, nem én vettem ezeket a krémeket! Mártinak zsírhiányos száraz bőre van, Magdikának érzékeny, Timinek száraz vízhiányos, és mivel nekem zsíros, minden krém, ami nekik nem bizonyult elég táplálónak, az nálam landolt. Ám ezek nyári krémek, és most, hogy jönnek a szelesebb napok, már nekem sem lesznek jók. Ilyenkor ugyanis másképpen kell ápolni a bőrünket... Meg azt is figyelembe kell venni, hogy nekem már érettebb a bőröm. Most hová mész?

bortipus-kezdo-_0.jpg

Snitt – a férj lelép, pedig megnyugtatásul még el akartam neki mondani, hogy létezik normál bőr is. Csak az ritka, mint a fehér holló.

Normál bőr! Kincs, ami nincs

Ma már szinte csak a kislányok büszkélkedhetnek normál bőrrel. A legtöbb kamasz életét megkeserítik a bőrproblémák. Általában napi harcot vívnak a pattanásokkal és a zsíros bőrrel. Idővel, ahogy a hormonvihar lecsillapodik, és szervezetük átáll a női lét biológiai ritmusára, kicsit jobb lesz a helyzet. Tökéletes, hibátlan bőrrel viszont ezután is csak kevesek büszkélkedhetnek. Aktuális bőrképünk függ a genetikánktól, a táplálkozásunktól, a környezeti behatásoktól és az életmódunktól. Vagyis tökéletesen tükrözi általános testi-lelki állapotunkat. A tartós stressz éveket öregít rajtunk, míg ha boldogok vagyunk, szépek is vagyunk. Ám a normál bőrtípusúak sem dőlhetnek hátra a fotelben, mert ha nem ápolják szorgosan a bőrüket, amit nyertek a réven, elveszíthetik a vámon. Fényvédelemre – ez ma a bőrápolás alfája és ómegája –, valamint hidratálásra nekik is szükségük van.

Segítség, összementem!

A száraz bőr legjellegzetesebb tünete, hogy az ember mosakodás után úgy érzi, mintha összement volna a bőre, mert húzódik és érdes tapintású. Ennek két oka van. Az egyik, hogy a bőr nem megfelelően hidratált. A víz ugyanis folyamatosan párolog a bőr felső rétegéből – és ha a védőréteg sérül, akkor tapintásra pergamenszerűvé válik. A szinte teljesen zárt pórusokban apró, fekete, szőrszerű mitesszerek, ún. tűkomedók (mitesszerek) képződnek. A vízhiányos bőr fakó, idővel elveszíti rugalmasságát, és apró ráncok jelenhetnek meg rajta.

Viszont a vízhiány orvosolható a legkönnyebben. A titok a hidratálásban van! A legcélravezetőbb olyan kozmetikumokat használni, amelyek természetes hialuronsavat vagy vízmegkötő anyagot tartalmaznak.

A legtöbb termékben ez lesz: glicerin, urea, AHA és PHA savak. Hogy a vízhiányos bőrünk egyben zsírhiányos-e, úgy tudjuk a legkönnyebben eldönteni, ha pár órával a mosakodás után megtapintjuk az arcunkat. Ha már nem érezzük száraznak, akkor nyert ügyünk van. Ha bőrünkben valami miatt lecsökken a faggyútermelődés, akkor a külső emulzióréteg (ami a szaru- és faggyúréteg sejtjeiből és lipidekből áll) bizony megsérül. Ennek következtében a bőr zsírhiányossá, alipikussá válik. Ha mosakodás után pár órával még mindig érdes tapintású, matt a bőrünk, akkor nagy valószínűséggel száraz a bőrtípusunk.

Ha az egyébként problémamentes, mitesszerek és pattanások nélküli bőr a hidegben, szélben kipirosodik, akkor már fokozott a lipidhiánya. Hogy megóvjuk bőrünket a korai öregedéstől, elsősorban a táplálására, a hiányzó lipidréteg pótlására kell koncentrálnunk. Erre ideálisak a hidegen sajtolt olajak: a jojoba, olíva, avokádó, mandula, aloe vera, szőlőmag. Ennél a bőrtípusnál a gazdagabb krémek az ideálisak. A zsírhiányos bőr szinte mindig vízhiányos, de a vízhiányos nem feltétlenül zsírhiányos!

JÓ TANÁCS: A száraz bőrűek kerüljék az alkoholtartalmú, magas pH-értékű, agresszívebb kozmetikumokat.

nianciamide-belso.jpg
A The Ordinary márka Niacinamide-ja: pattanásos bőrre ajánlják. Ez tulajdonképpen B3-vitamin, és anti-akné hatású.

Fénylik és fénylik!

A zsíros bőr egy életre szóló macera. Sok helyen azt olvashatjuk, hogy a klimax környékén mérséklődik a bőr zsírossága. Ja, és hogy ez a bőr nem öregszik, mert nem ráncosodik. (Ebben bizony van valami.) Szóval vannak olyan szerencsések, akik, mire életük lemezének B oldalához érnek, megszabadulnak a fokozott faggyúmirigy-termelődéstől. Sajnos, nekem nem sikerült! Ám megtanultam a leckét: a zsíros bőrt (szalicilsavat és benzoil-peroxidot tartalmazó készítményekkel) folyamatosan szárítani kell. A hideg idő beköszöntével viszont arra kell figyelni, hogy ne szárítsuk túl, mert akkor meg érzékennyé válik. Ilyenkor elég a kíméletesebb arctisztító habok, lemosók használata.

Ahogy nincs két egyforma ujjlenyomat, úgy nincs két egyforma arcbőr sem. A zsíros bőrnek két altípusa van. Olajos szeborreás bőrről akkor beszélhetünk, ha a faggyú olajsavtartalma fokozott, amitől napközben a legtökéletesebb smink is fénylő lesz. Ráadásul a bőr felszínét elzáró olajos filmréteg gátolja a bőr légzését, így az egészségtelenül fakó lesz. (Ahogy a nagyim mondta: „sápkóros” lesz.) Ennél a bőrtípusnál jellemzően az arc T vonalában bukkannak fel a szürkésfekete, könnyen eltávolítható mitesszerek. De a szőrtüszők kivezető nyílása az arcunk más részén is eltömődhet. Nehéz krémek helyett ezért inkább szérumokat használjunk. Reggel elég egy kis könnyű hidratáló szérum vagy krém, az esti arctisztítás után viszont jöhet a bőr táplálása C-vitamint, hialuronsavat, retinolt vagy egyéb csodaszert tartalmazó szérumokkal.

Retinolt és C-vitamint persze csak októbertől márciusig használhatunk! S mindig 50-es fényvédővel az arcunkon lépjünk ki az utcára. Télen is! Másként a bőrünk foltos lesz, mert a retinol és a C-vitamin, valamint a különböző savak érzékenyítik a bőrt a fényre.

Száraz szeborrea!

A legnehezebben kezelhető bőrtípus. Ha valakinek zsíros, tág pórusú, érdes tapintású a bőre, ám az orra és a füle tövében vagy a szemöldöke környékén kezdetben pirosas, majd fehéres-sárgás, zsírosan hámló foltokat észlel, jobb, ha mielőbb bőrorvoshoz fordul. Abban az esetben, ha bebizonyosodik, hogy szeborreás dermatitis áll a bőrproblémák hátterében, a drogériás kozmetikumok többet ártanak, mint amennyit segítenek. Ez ugyanis már nem kozmetikai probléma, hanem egészségi. A bőrgyulladás hátterében nem csupán a faggyú túltermelődése áll, hanem a legtöbbször valamiféle mikózis (gombás fertőzés) is. A bőrgyógyász szakorvosok a megfelelő gombaellenes gyógykrémek mellé gyógykozmetikai készítményeket is ajánlanak. Szóval meg lehet tőle szabadulni (tapasztalatból tudom). A stressz és a megfázásos megbetegedések azonban ismét előhozhatják...

Vagy ilyen, vagy olyan?

A valóságban ritka a „tiszta” bőrtípus. Általában a kombinált arcbőr a jellemző. Arcunk egyik része zsíros, a másik meg a száraz, és függetlenül attól, hogy melyik típus táborát erősítjük, még érzékeny is lehet. Két dolog azonban univerzális: szép, egyenletes és üde csak akkor lesz a bőrünk, ha rendszeresen lecsiszoljuk (peelingeljük) a bőr elszarusodott rétegeit. A bőrradírok nem érzékenyítik a bőrt, mint a The Ordinary divatos hámlasztói (amelyek az érzékenyítés okán májfoltokat okozhatnak). A drogériákban alig árulnak minőségi bőrradírt – ne innen válogassunk, inkább nézzünk körül a neten. Vagy használjunk erre a célra kávézaccot (ami kiválóan serkenti a vérkeringést,) – ma minden menő kozmetikus ezt ajánlja.

ordinary-retinol_0.jpg
A retinol a bőröregedés elleni csodaszer, de csak a téli hónapokban használjuk – és csak 50-es fényvédővel.

A vékony száraz bőrűeknek az apró szemcsés bőrradírt ajánlhatjuk, a zsíros bőrűek a durvább barna cukorhoz, kókuszreszelékhez vagy zabpehelyhez is nyúlhatnak. Bármelyiket választjuk, keverjük el egy kevés hidegen sajtolt olajban (ez lehet olívaolaj, kókuszolaj) vagy joghurtban: és már neki is foghatunk a bőrünk kényeztetésének. A szemünk körül található érzékeny részt arcradírozás közben mindig kerüljük ki! Utána feltétlenül hidratáljuk a bőrünket.

JÓ TANÁCS: A másik dolog, amire most, hogy rövidülnek a nappalok és süllyed a hőmérséklet, mindenképpen ajánlott odafigyelni: alacsony víztartalmú, zsírosabb krémmel kenjük az arcunkat. Ez lezárja bőrünket, miáltal megóvhatjuk a hideg és a csípős szél okozta kiszáradástól. A folyadékot pedig gyógyteákkal (csalánlevél, citromfű, kamilla, borsmenta, gyömbér, bodzavirág) pótoljuk.

web-bannerek-instagram.jpg

Janković Nóra