Kevesen gondolták volna, hogy elérkezik az idő, mikor a neonrózsaszín lesz az év végi trendek egyik legerősebb és egyben legkedveltebb árnyalata.  

A híres dizájnerek nem arról ismerszenek fel, hogy a téli időszakra nagyon színes kollekciókat álmodnak. Szerencsére vannak kísérletező tervezők is, akik a szürke időjárást vibráló színekkel szeretnék elűzni. Az egyik ilyen szín a pink!

pink-az-uj-fekete-kezdo.jpg
Lady Gaga a 2019-es MET-gálán bújt pinkbe (Kép forrása: reuters.com)

Gondoltátok volna, hogy ez az extranőies szín a 18. században, a rokokó idején lett egy csapásra a francia udvar egyik kedvelt színe? Olyannyira közkedvelt volt Marie-Antoinette idejében, hogy nem volt olyan előkelőség, akinek ruhatárában ne lett volna legalább egy pink kalap, selyemkelme, sőt még parókákat is színeztek pinkre.

A francia forradalom és az utána következő háborúk ugyan megakasztották a pinkes színárnyalatok diadalmenetét, és utána már inkább csak a lágyabb, pasztellebb rózsaszínek uralkodtak.

Diana is szerette!

Két évszázaddal később a maszkulin kisugárzású Marlene Dietrich viselt előszeretettel lágy rózsaszín árnyalatokat. Az ellentétek vonzzák egymást, ugyebár... A rózsaszín legemlékezetesebb pillanatai azonban Christian Diorhoz és a filmrendező Alfred Hitchcockhoz kötődnek: az ő alkotásaikban is gyakran feltűnik a pink. 

minden_reggel_ujno.sk_86.png

A lágy rózsaszín uralmát Marylin Monroe állította meg, aki az 1953-as Szőkék előnyben című kultikus mozi egyik felejthetetlen jelenetében szexis könnyedséggel és bájjal arról vallott, hogy a nők legjobb barátja a gyémánt. És, ugye, már nem a rózsaszín, mely színnel az idáig az igazi nőt jellemezték és definiálták! (Marilyn Monroe színészi tehetségét a mai napig sokan megkérdőjelezik, de tagadhatatlan, hogy – pinkkel vagy pink nélkül – a kor divatikonja volt.)

A pink csak a 90-es években lett újra közkedvelt, miután Lady Diana is eme vibráló árnyalat mellett tette le a voksát. A szintén „Lady”, de már csak önjelölt Lady Gaga  2019-ben a Met-gála vörös szőnyegén bújt pinkbe.

Pink levendulával!

Az élénkrózsaszín 2020 tavaszán robbant be újra a köztudatba, mikor Simon Porte Jacquemus tavaszi kollekcióját egy dél-franciaországi levendulamezőn mutatta be, melyet több tízméteres pink kifutó szelt keresztül.

Nyárra az összes tömegmárka kínálatában megtalálható volt ez a vibráló árnyalat – nem mellesleg több vezető márka is pink kapszulakollekcióval (alapgardróbbal) jelentkezett a nyárra.

jacquemus-pink-szonyeg.jpg
Pink kifutó a Jacquemus 2020-as tavaszi kollekciójának bemutatóján (Kép forrása: vogue.com)

Őszre ugyan lecsendesült a pink iránti őrület, és mire kijelenthettük volna, hogy a pink csak egyszezonos tendencia volt – akkor jött a képbe Dua LipaA 2021-es Grammy díjátadó gálán a fiatal énekesnő bombaként robbant be aktuális slágereivel és a Donatella Versace által tervezett pink kosztümjével.

dua-lipa-pink.jpg
Dua Lipa (Kép forrása: ocregister.com)

A divatrajongók közt világos lett, hogy a pink még sokáig velünk lesz – és tanácsos azoknak is megbarátkozni a pinkes árnyalatokkal, akik eddig ódzkodtak tőle.

Kétség sem fér hozzá, hogy a celebek és a több millió követővel rendelkező véleményvezérek nemcsak formálják a közízlést, de diktálják is a divatot.

Nemrégiben Kim Kardashian villantott – mindjárt három pink szettet – a kultikus amerikai Saturday Night Live műsorában. A műsort pink bársonykabátban és combig érő csizmában indította, majd tetőtől talpig bársony cicaruhába öltözött, hogy végül egy vintage pink ruhában zárja a show-t.

Másnapra a legnevesebb divatkritikusok a pinket kiáltották ki az új feketének!

kim-kardashian-pink.jpg
Kim Kardashian a Saturday Night Live műsorában (Kép forrása: theatlantic.com)

Kim Kardashian a már említett műsorban Demna Gvasalia tervezte Balenciaga szettekben szerepelt a képernyőn. Talán az sem véletlen, hogy a nagy múltú francia divatház legújabb couture-kollekciójában is kiemelt szerepet kapott a pink. A feltűnő árnyalat megjelenik a Burberry, a Versace, a Jacquemus és a Gucci kollekcióiban is, hogy csak a legismertebbeket említsük.

A kérdés már csak az, hogyan is variálható a pink a hétköznapokon. Véleményem szerint a pink talán a természetes „nude” árnyalatokkal tud a legjobban érvényesülni, de pirossal is bátran kombinálható.

Kász Attila
Cookies