Fendi. Egy ízig-vérig olasz márka, amely mégis francia finomságokról nevezte el ma is ikonikus táskáit. Garantálom, ezt a Baguette-et és Croissant-t nemcsak az édesszájúak szeretnék magukénak tudni!

A Fendi divatházat Adele és Eduardo Fendi alapította 1925-ben Rómában. A kis családi manufaktúra mára a világ egyik legexkluzívabb márkájává nőtte ki magát.

fendi-kezdo.jpg
Az ikonikus Fendi táskák (Kép forrása: crfashionbook.com)

Az olasz márka elsősorban bőrárukra és szőrmékre szakosodott, de 1946-ban a Fendik új generációja meglátta a divatban rejlő erőt – és egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a konfekciós ruhákra. Paola, Anna, Franca, Carla és Alda, az alapítók lányainak friss látásmódja meghozta a vállalkozás fejlődését, és a Fendi egy csapásra felkerült a divat térképére. A nővérek felügyelték a szőrméket és a bőröket, de ők vitték a többi vállalkozást is.

Az igazán nagy lépést 1967-ben lépték meg, amikor Párizsba utaztak, és az akkor 34 éves Karl Lagerfeldet kérték fel a Fendi kreatív igazgatójának.

Lagerfeld gondolkodás nélkül megváltoztatta a márka addigi mókusos logóját a letisztultabb F betűre, és ezentúl mindent elárasztottak az F-ek. Szó szerint mindent! A tervező sokkal dinamikusabb márkát vizionált, mint azt a nővérek el tudták képzelni.

Lagerfeld a szőrmékhez is mesterien nyúlt, hiszen a márka kollekcióiban megjelentek a színes bundák, amelyekről szintén az F betűk köszöntek vissza. Lagerfeld kétségkívül új kezdetet jelentett a márka életében.

minden_reggel_ujno.sk_68.png

Ma Kim Jones a márka női osztályának kreatív vezetője, aki mesterien vegyíti az alapítók és Lagerfeld hagyatékát saját kreativitásával – nemrég pedig a Versacéval kollaborált egy szuper „szexi show” kedvéért.

Lagerfeld után is van élet! Méghozzá bagettos!

Az olasz márka felélesztése kétségkívül Lagerfeld nevéhez köthető – ellenben a kézzel varrt Fendi táskák már Silvia Venturini Fendi nevéhez kapcsolódnak, aki az ikonikus Baguette megálmodója.

fendi-karl-lagerfeld-silvia-venturini.jpg
Karl Lagerfeld és Silvia Venturini (Kép forrása: glamurama.uol.com.br)

Silvia Venturini a luxusmárka alapítóinak dédunokája, aki folytatta a családi hagyományokat, és hamar a márka egyik fontos alakja lett. Legismertebb tervezése egy francia pékáruról kapta a nevét, és mégis – máig ez a Fendi Baguette az egyik legolaszabb táska a piacon.

1997-ben került először a boltokba az a modell, amely kezdetben nem aratott sikert a divatház falai között. Főleg az egyszerűsége miatt.

Akkoriban ugyanis minden a túlzásoktól volt hangos. A táska sikeréhez nagyban hozzájárult a Szex és New York című kultikus sorozat, hiszen a Fendi Baguette Carrie Bradshaw által lett a világ első It táskája. Ugyan napjainkban ismét háttérbe szorult a fazon, de a mostani tervező, Kim Jones bátran nyúlt az ikonikus táskához; és napjainkban újra az egyik legkelendőbb Fendi táska a Baguette.

fendi-carry-breadshaw.jpg
A Sarah Jessica Parker által alakított Carrie Bradshaw megjelenésével sokat tett a táska népszerűsítéséért (Kép forrása: luxity.co.za)

Még egy táska!

Termékeny év volt 1997 a Fendinél, hiszen a Baguette mellett ebben az évben alkotta meg Silvia Venturini a The Croissant táskát is. A félholdként ívelt táska formája finoman emlékeztet a croissant-ra: innét a táska elnevezése is, amit az ikonikus Fendi logó egészít ki.

fendi-croissant.jpg
A The Croissant táska (Kép forrása: gleninnes.biz)

A 2000-es évek elején minden változatára már várólista volt, és nemcsak a bőrből gyártottakra, hanem a flitteres anyagból készült táskákra is.

Bár napjaink It táskája nem a Croissant lett, mégis hatalmas bevételt hozott a márkának. Így nem kérdéses, hogy éveken belül majd megint leporolják, és újra reflektorfénybe kerül ez a fazon is.

Kász Attila
Cookies