Léteznek úgynevezett Super Fake táskák, melyekről irtó nehéz megállapítani, hogy eredetiek-e vagy sem. A legtöbb hamisítvány viszont gyorsan felfedi magát.

Például a Chanel Classic Black Lambskin kézitáska esetében számos intő jel leleplezheti a turpisságot. A vintage táskákra persze máshogy kell nézni, hiszen idővel megöregednek.

chanel-kezdo.jpg
(Kép forrása: purseblog.com)

Nézd meg a csomagolást!

Amennyiben használt a termék, nem biztos, hogy megvan az eredeti csomagolás, de ha újként hirdetik, érdemes jobban szemügyre venni. A táskákat dust bag-be, vagyis porzsákba csomagolják. Alaposan nézzük meg a zsákon található betűtípust, betűközöket és azt is, hová nyomtatták a feliratot – középen kell elhelyezkednie.

Nem minden táska jön ugyanabban a porzsákban. A Chanel Classic táskákhoz fehér zsák tartozik. Ezeken a Karl Lagerfeld által megrajzolt Coco Chanel díszeleg. Ezzel szemben a Chanel Rectangular Mini táskához fekete tasak jár.

Ám tudni kell, rengeteg eredeti csomagolás kapható az eBay-en, ezért könnyen előfordulhat, hogy hamis táskát vásárolunk, eredeti csomagolással.  

Illatozd meg!

Amennyiben bőr a táska, ajánlott megillatozni. A Chanel bőrtáskáknak finom bőrillatuk van. A replikákat gyakran olyan helyen készítik, ahol sokat dohányoznak. Ha szaglás után nem érzünk erős bőrillatot, csupán olcsó műanyag vagy cigarettaszag üti meg az orrunkat, valószínűleg hamisítvánnyal állunk szemben.

Tapogasd meg!

A Chanel bőrtáskák tapintásra is egész máshogyan viselkednek. Ha megnyomjuk a bőrt, azonnal visszaugrik. A fake táska rosszul teljesít a nyomópróbán, ugyanis jó pár másodpercig megőrzi a mélyedést, amit ujjunkkal képeztünk.  

minden_reggel_ujno.sk_48.png

Árulkodó gyémántminta

Minden eredeti Chanel táskán tökéletes és szimmetrikus a gyémánt minta. Kinyitás és visszazárás esetén is folytatólagos marad, és a táska hátoldalán található zsebrész is folytatóslagos gyémántmintákat képez. A gyémánt formát apró öltések segítségével hozzák létre. Az eredeti táskákon egy inchen belül (2,54 cm), minimum tíz öltésnek kell lennie. Nyilván ez a táska stílusától és nagyságától is függ, de az esetek többségében igaznak bizonyul ez a szabály.

Kilóg a lóláb, na meg a cérna is! A színes táskákon könnyen észrevehető, ha a cérna színe nem egyezik a táska színével – ez egyértelműen lebuktató jel.

Hogy kell kinéznie a dupla C logónak?

Az eredeti táskán a jobb oldali C fent lapolja át a balt, a bal C pedig lent lapolja át a jobbot. A C betűk egyenesen vannak elvágva, de a végük lekerekített, laposnak mondható. Ahol extrán lekerekített, vagy túlságosan éles a logó széle, az valószínűleg hamis. (A Chanel vintage táskákon még más volt a logó.) Néha előfordul, hogy három vonal van belevésve a logóba. A legenda szerint ez csupán a Made in France táskák kiváltsága; de akadnak olyanok is, melyek Olaszországban készültek, mégis viselik a három vonal jelét. Ha ilyennel találkozunk, az nem feltétlenül hamis pecsét.

Lánc, lánc, Chanel lánc...

A lánc nehéz, tapintásra hűvös, és érezzük rajta, hogy mennyire jó minőségű – amennyiben igazi Chanel láncot tapogatunk. A hamisítványok láncai általában könnyűnek találtatnak. Érdemes megnézni, hogy a fém közötti bőr miként van befűzve. A lánc bőr részén nincs öltés – ugyanis hajtogatásos módszerrel készül. Többféle hajtogatási módszere van a Chanelnek, például hármas és négyes hajtogatás. (Csak a Chanel Jumbo Classic táskán van öltés). A többi táskán kizárólag ott van öltés, ahol végződik a lánc: vagyis a táska belsejében. Ha öltést látunk, vagy azt látjuk, hogy a fémrész meg van karcolva, az sikító jel lehet.

chanel-belso.jpg
(Kép forrása: https://www.instagram.com/chanel_we_love/)

Mit mond a cipzár?

Érdemes megnézni a táska belsejében lévő cipzárt. Az eredeti táska cipzárján azonnal lehet látni, mennyire jó minőségű. A cipzár egyik oldalán a dupla C logó van, a másikon pedig a Chanel felirat. A betűtípus természetesen mindkét oldalon megegyezik!

Feliratok a belső részben

Az eredeti táska belsejében található felirat olyan színű, mint a táska fémes részei. Ha arany láncos és logós táskát vásároltunk, a táska belsejében lévő feliratnak is természetszerűleg aranyszínűnek kell lennie. A táska belső része is makulátlan, nincs benne hupli: tökéletes munka.

A zár mindent elárul

A zárat, pontosabban a zárnyílást is érdemes megfigyelni – a táska belsejében lévő, középen lyukas fémrészről van szó. A nyílás bal oldalán helyezkedik a Chanel felirat, a jobb oldalán pedig az áll: Paris. A hamisított táskáknál ez gyakran fel van cserélve. A betűtípusra és a betűk közötti helyközökre itt is érdemes odafigyelni. Hamis táska esetén a betűk közötti hézagok vagy túl keskenyek vagy túl szélesek. A nyílás felett és alatt csavarokat láthatunk.

A Chanel kétféle csavart alkalmaz: lapos fejű és a hexagon csavart. A csillagcsavarok kiváltképp gyanúsak. Kollekciótól is függ, milyen csavarokat használ a gyártó; de az eredeti táskán általában lapos csavarokkal találkozhatunk. A csavarok ugyanolyan színűek, mint maga a fémrész!

Az eredetiséget igazoló kártya

2021 elejéig a Chanel táskákhoz tartozott egy eredetiséget igazoló kártya s egy bélésbe rejtett matrica, melyen ugyanaz a kód volt, mint a kártyán. Ma már egy kóddal ellátott fémlap van a táskák belsejében, ami jelzi, hogy eredeti a táska. Állítólag a lap belsejében chip van, melynek leolvasásával kideríthetők a táska adatai. Az eredeti kártya tapintásra olyan, mint egy bankkártya – soha nem papírból készül.

A 2005 után készült táskák kártyáján hologramos matrica van, benne a dupla C-vel. Szegélye arany, a betűtípus megfelelő rajta. A másolatok nyomtatása hibás, az aranyozott részek lekaparhatók. A táska kódját illetően nyolc számjegynél nem lehet több szám a kártyán. A kártyán lévő egyesek talppal rendelkeznek.

chanel-lila.jpg
(Kép forrása: https://www.instagram.com/chanel_we_love/)

Made in Paris? Na ne!

A táska lehet Made in France, Made in Italy és Made in Spain. Amire az van írva, hogy Made in Paris, az a táska hamis. A Paris felirat csak a fentebb említett zárnyílás jobb oldalán szerepelhet. A „hol készült” felirat mindig országot jelöl, nem várost! Logikus is.

A táska belsejében lévő matrica

A táska belsejében található hologramos matricán két Chanel logó van egymás mellett, és egy kódszám, ami szépen, egyenesen van rányomtatva. A matrica X alakban van perforálva, tehát van rajta egy X alakú bevágás. Így érik el, hogy ne lehessen átragasztani egy másik táskára.

Úgy tetszik, a mai nő azt a vágyat célozza meg, hogy "tartsam táskában" a pénzem (csak átvitt értelemben persze). Ma ugyanis arra biztatják a nőket a női magazinok, hogy invesztáljanak táskába. Ne kötvénybe, ne lakásba, ne ingatlanba, hanem táskába. S a nők veszik is az üzenetet, mert szeretik a szépet és a különlegeset – és sikerült elhitetni velük, hogy egy különleges(en drága) táskától ők is különlegesek lesznek.

Azzal hitegetik magukat, hogy biztosan majd az unokám is hordja, legalább valami szépet hagyok neki örökül. Az Art Market Research szerint a dizájnertáskákra érdemes befektetésként tekinteni, hiszen befektetési potenciál tekintetében mostanra megelőzték a festményeket.

A művészet ötszázalékos évi hasznot hoz – a női dizájnertáskák pedig minimum 13 százalékkal növelik a befektett pénz értékét. Na, erre varrjunk gombot! Sőt, ma ott tartunk, hogy minél keresettebb egy modell, minél nehezebb megvásárolni, annál jobban nő az értéke. A legdrágábbak a limitált kiadású táskák – és azok, amelyeket régen csak a sztárok hordtak, s ezért státuszt szimbolizálnak. Ez persze a táskák árában is megmutatkozik.

Még a pár évvel ezelőttihez képest is felment a Chanel és Vuitton táskák ára. Az elmúlt tíz évben állítólag 83 százalékos értéknövekedést produkáltak. S ezt a márkacégek mind a nőknek köszönhetik, akikkel sikerült elhitetni: akkor vagy valaki, ha van egy Chanelod! A Chanel láncpántos, átlapolós modellje csak tavaly óta 35 százalékos árnövekedést produkált. Ez volt az első retikül, amit vállra lehet akasztani, így szabadon hagyta a kezeket, ami óriási újdonságnak számított anno.

Kórósi Lilla
Kapcsolódó írásunk 
Cookies