A Csallóköz közepén kaptuk lencsevégre, ahogy a két papaver, a pipacs és a mák, a végeláthatatlan szántóföldeken találkoznak.

Grasse városának mezőin – ahol a Chanel parfüm alapanyagait termelik – találkozhatunk képeinkhez hasonló látványokkal. (Fotó: Dömötör Ede)

pipacs-es-mak-kezdo.jpg

Szerencsére ma már nálunk is színbe borulnak a lankák és a szántóföldek. Színes gyógynövényeket termelnek a nagygazdák, a szem néha káprázik tőle; s ez az emberi boldogság.

pipacs_es_mak_10.jpg

Érdekességek

Szépség és szélcsend a mák esetében kéz a kézben járnak, a mákot ugyanis szélcsendben vetik, mert egy erősebb fuvallat – volt, nincs – elfújja a magokat.

És akárki ám nem ültethet mákot, ahhoz különleges engedély kell, mert a mák drognak számít. Állítólag mákos bejglit még az országhatáron sem szabad átvinni.

A mák nálunk tavaszi növény, március elején vetik, s mostanság virágzik, majd nyár közepén aratják. (A patiak, akiknek szintén lila mákjuk van, ősszel is vetnek, de az őszi vetésnél nagyobb a kockázat, mert a januári hideg tönkreteheti a termést.)

pipacs_es_mak_4.jpg

Vannak országok, ahol csak fehéres virágú mákot lehet vetni – megkönnyítendő az ellenőrző hatóság dolgát. A mák ugyanis drognak számít, gyógyszerek alapanyaga.

pipacs_es_mak_1.jpg

Szerencsére nálunk lila is lehet a mák, szín szempontjából „mákunk van”, vagyis szerencsénk (ahogy a mondás tartja).

pipacs_es_mak_5.jpg
A lila színű mák valójában étkezési mák. Valóban függőséget okoz... Keressük a hasonló látványokat, mert gyógyítanak!

Amúgy a szín- és fajtabeli sokféleség sokéves nemesítő munka gyümölcse. A mák igényes és kényes növény, nem csupán jó talaj, jó agronómus is kell hozzá. Szlovákiában minden 100 négyzetméternél nagyobb vetésterület engedélyköteles, és a termelőt kiiskolázzák az óvatos bánásmódról. Hatósági engedély nélkül a mákföldet nem is lenne szabad megközelíteni...

pipacs_es_mak_7.jpg

A mákgubóban tejszerű folyadék van, ami a levegőn megszilárdul: ez az ópium. Az ópiumról pedig már mindenki hallott, sok gyógyszer alapanyaga – és, sajnos, a heroin előanyaga is. A mákos kalácstól azonban nem kell tartani.

pipacs_es_mak_8.jpg

A kiskerti mákot másfajta magról vetik, az nem tartalmaz mákonyt, vagyis morfint.

pipacs_es_mak_6.jpg

A mákpipacs házasságáról pedig nem sok jót mondhatunk. Szép, szép, díszíti a határt, de azt mondják, nem jó gazdára vall, ha a mákban benne van a pipacs: hisz az utóbbi gyomnövény, és friss hajtásai mérgezők lehetnek. Ezért a gyerekek vigyázzanak vele!

pipacs_es_mak_9.jpg

Amúgy mindkettő egy nemzetségből származik, papaver lenne mindkettő.

pipacs_es_mak_3.jpg

Csak a mák Papavera somniferum, vagyis álomhozó; a pipacsot pedig vadmáknak hívják.

zold-mak.jpg

pipacs_es_mak_2.jpg

minden_reggel_ujno.sk_390.png

–nagyvendégi–
Cookies