Az Instagramot két fő stílus uralja: az alteres és a felteres stílus. Az alter a benső szépséget őrzi, a felter a nő külső szépségét.

A felter megnevezés az alter tökéletes antonimájaként született meg. A felteresek imádják a divatot vagy a márkás cuccokat, akár a szőrmét vagy a bőrt, és mindig „színben vannak tartva“. Barnából szőkébe hajló ombre frizurájuk még az edzőtermi szelfiken sem csutakos, minden hajszáluk vigyázzállásban áll.

pozok-kezdo.jpg

A puccos divat ellen

Az alter gyűjtőfogalomként számos szubkultúrát foglal magába. Ide sorolható a gót, a punk, a hipster, a grunge és a hiphop stílus is. Laza, vagány, kicsit elvont – a puccos divat (a fősodor) két lábon járó ellentéte. Ám az alter magában is önálló stílus lehet. Aki besorolhatatlan, és az öltözködésében vegyít mindent, ami neki tetszik, s leginkább önmagával szeretne azonosulni: az alteres. Az alteresek ugyanazokat a zenéket hallgatják, és ugyanazokra a fesztiválokra járnak. Az alteresek elutasítják a divatot, mertaz egy multimilliárdos iparág.

Azt a divatot, amit a 20. században olyan tervezők forradalmasítottak, mint Christian Dior, Coco Chanel vagy Miuccia Prada. A többiek már csak azt koppintották le, amit ők kitaláltak. Nekik köszönhetően jöhetett létre a mai „felter“ szubkultúra: szó szerint az ő boszorkánykonyhájukban született meg a mai felteres stílus.

Ki felteres?

Az alteresek és a felteresek „harca“ nem csupán a divatról szól. Az alteresek nem csupán másként öltözködnek, mint a felteresek. Mindkettő önálló szubkultúra, vagyis tagjaik különbözőképpen gondolkodnak és élnek. Szemléltetés gyanánt napjaink trendi sorozatát, a Bridgerton családot hívjuk segítségül. A bemutatott két család a „feltert“ és az „altert“ reprezentálja. Daphne és családja a felteres stílust képviseli, hiszen mindig tökéletes megjelenésre törekednek. A művészek köre, vagyis az egykori alteresek (Benedict Bridgerton is ellátogat közéjük) egyáltalán nem aggódnak azon, hogy makulátlan legyen a küllemük. Nekik a mélység a fontos, a magvas gondolatok, a lázadás a konvenciók ellen – és ezt ruháikkal is kifejezik. Amik bizony néha elég csiricsárék.

hirlevel_web_banner_2_182.jpg

Keveredik a lényeg

Az alter és a felter néha csak öltözködési stílust jelent. Vannak, akik életvitelszerűen felteresek, míg mások pusztán a felteres módi egyes ruhadarabjait sorolják be a ruhatárukba. Szép ruhákat viselnek, jobban szeretik a hófehér és makulátlan apukacipőt, mint az alteresek kinyúlt pulcsiját – de attól még van „gógyijuk“, és igenis lázadnak a konvenciók ellen.

Kórósi Lilla
Kapcsolódó írásunk 
Cookies