A felteres magas divatot követ, az alteres a ruháival is mélyeket gondolkodik...

Végh Viki (Sárosfa), aki a nap minden percében tökéletes külsőt szeretne. Interjú egy igazi felteres lánnyal.

viki-felteres-csaj-kezdo.jpg(Fotó: Dömötör Ede)

Ha megnézzük az utcaképet, a felteresek vannak többségben. Nálunk a lányok szeretnek nőies ruhákat viselni, és az se baj, ha közben kis meztelen bőrt villantanak. A gyönyörű és mindig sikkes Végh Viktóriát (23, Sárosfa) kérdeztük a felteres stílusról. Viki Pozsonyba jár főiskolára, közigazgatási menedzsmentet tanul – és mindig úgy néz ki, mintha skatulyából húzták volna ki. Meggyőződése, hogy a felteres jelzője a „csinos“ és az „elegáns“.

– Mi a barátnőimmel ugyanúgy nézünk ki – mondja. – Nem azért lettünk barátok, mert ugyanúgy öltözködünk, hanem mert megértjük egymást. Rengeteget beszélgetünk a divatról, ami egy tipikus felteres téma. Az altereseknél egészen más témák vannak porondon.

A divat számomra önkifejezést jelent. Szeretek elegáns, összeszedett lenni. Ha a párom megkér, hogy öltözzek lazábban, fogom a fejem, hogy az mégis mit jelent?

– Mennyire fontos számodra az Instagram?

– Fontos téma. Megvitatjuk, melyikek a legjobb filterek, sokszor együtt válogatjuk ki a képeket. Odafigyelek, hogy a képfolyamom kompakt legyen, próbálom egészben nézni. A lányok megbíznak a tanácsaimban. Arra törekszem, hogy minél több követőm legyen, de a ruháimat „promózom“, nem az idomaimat. Folyamatosan inspirálódom a Pinterestről, új pózokat keresek és ruhaösszeállításokat. Ismerem az Insta árnyoldalát is, a márkás szettekkel vigyázni kell, mert a lányok sokszor irigységből kikövetik egymást. Angol képaláírásokat használok, mivel külföldi követőim is vannak.

– Sosem tetszett a hanyagabb stílus?

– Nem. Nem, mert én felteres világban nőttem fel. Édesanyámat ritkán láttam papucscipőben. A nagymamámnak ruhaüzlete volt, mindig ott üldögéltem. Sok fortélyt ellestem a vendégektől. Ha ma azt mondják nekem: „Viki, te jó ég, de kiöltöztél!”, azt válaszolom: „Inkább legyek túlöltözött, mint alulöltözött.”

web-bannerek-instagram.jpg

– Tehát téged biztosan nem fogunk Vans cipőben látni, rózsaszín vagy kék hajjal...

– Soha! Bár a platformos Vans cipőnél meginogtam. Másokon nagyon tetszett, de nem tudtam volna mihez felvenni. Az ember néha tűhegyen táncol, mikor ruhadarabot választ, ezért sokan kevert stílusban öltözködnek. Minden trendben van valami, ami tetszik. Van egy barátnőm, akinek van Vans cipője, de azért mindig csinos. Különbség viszont, hogy egy alteresnek a ruha nem olyan fontos, míg nekünk, feltereseknek az a minden. A legjobb dolog az életben, olyan, mint a levegő.

– A felteres lány a kivasalt, festett hajáról és a bőr cicanadrágjáról ismerszik meg. Egyetértesz?

– Nekem is van szőrmekabátom és egy sereg bőrutánzatú cuccom. Most is az van rajtam. (Nevet.) Ez sokszor nem tudatos, de ha egyszer ugyanazok a darabok tetszenek minden lánynak?!

A fekete és a fehér mindig jelen vannak egy felteres szekrényében, mivel ezek jól kombinálható színek. A bézs is nagyon felkapott, sőt, mostanában a „tetőtől talpig bézs és krém árnyalatban“- szettek hódítanak. Bár a színválasztás gyakran évszakfüggő. Nyáron, tavasszal kiszínesedik a világ, a kék vagy a rózsaszín, a piros is felbukkan a ruhatárunkban.

– Sok időt fordítasz szépségápolásra?

– Én és a barátnőim rendszeresen járunk fodrászhoz, kozmetikushoz és manikűröshöz. Otthon is törődünk a frizuránkkal, az arcbőrünkkel, szigorú napi rutinunk van. Arra törekszünk, hogy külsőnk a négy fal között is kifogástalan legyen. Smink nélkül még a szemetest sem visszük ki. Bulira mutatósabban sminkelünk, persze, most vírushelyzet van, visszafogjuk magunkat.

– Egy felteres lány tud sportos lenni?

– Igen. Sportosan elegáns. Mikor a barátnőimmel vacsoracsatát tartottunk, megbeszéltük, hogy egy laza szabadidőruha lesz a „dress code“. Mindenki magára húzta a legújabb divat szerinti mackóját, nagyon jól néztünk ki. Egy felteres a nap 24 órájából 24 órát szeretne jól kinézni.

– Milyen egy felteres férfiideálja?

– Fogas kérdés. Elsősorban a jóképű és izmos pasi a zsánerünk. A lányos fiúkat nem szeretjük, vagy ki tudja? Nem szépséghiba, ha egy pasi szereti a parfümöt, és nem csak a szakadt farmert ismeri. Fontos a külső, de az is fontos, hogy ugyanazt szeressük, és jókat tudjunk beszélgetni. Az a pasi, aki mindig a fellegekben jár, észre sem veszi, hogy milyen jól mutatunk. Szóval, ez érzékeny téma. Az a jó, ha a párom is szereti, hogy én szeretem a szépet és a harmonikusat.

veg-viki-felteres.jpg
(Fotó: Bátky Tamás)

– Ki a példaképed?

– Kiskoromban az édesanyám volt, most nem is tudom. Sok lányt követek az Instán, mindegyik másért tetszik. Az egyiknek jó a haja, a másik jó helyekre jár. Mindenki azzal szimpatizál, aki valami miatt megragadja, például ő is oda szeretne tartozni, ahova az a lány tartozik. S van ebben némi praktikum is. Tatiana Židekovát például a stílusa miatt követem, mindig beválik a termék, amit reklámoz. Ha nem tudom, hogy mit vegyek fel, csak megnézem a posztjait. Magyarországról Dukai Reginát követem. A felteresek egymástól inspirálódnak, ugyanazokat az influenszereket követik. Mindenki olyan akar lenni, mint közülük a legjobb.

– Hogy állnak a felteres lányok a plasztikai műtétekhez?

– Már a csapból is az folyik, hogy ki töltette fel a száját, és ki hol botoxoltatott. Én szeretem, hogy természetes vagyok, rajtam nincs semmi mű. Ám annyiszor szembejön velem a téma, hogy attól félek, én is rákattanok. Van olyan barátnőm, aki már jó pár szépészeti beavatkozáson túl van. Szerintem ez önbizalom kérdése, nem a stílustól függ. A felteres lányok körében persze nagyobb a megfelelési kényszer.

– A felteresek között is vannak művészlelkek?

– Biztosan, hisz sokan szeretnek szép ruhákban járni, szeretik a szépet. Egy elegáns szett összeállításához nem kis szépérzékre van szükség. A divat közvetett módon mindenki életét befolyásolja, nem csupán a felteresekét.

Az ördög Pradát visel című filmben van egy jelenet, mikor Miranda, a Runway főszerkesztője elmagyarázza Andynek, hogy az a bizonyos két öv egyáltalán nem egyforma. A divat is művészet, s aki ért a divathoz, az művész!

– Milyen a tökéletes fesztivál egy felteres számára?

– A tökéletes fesztiválhelyszín számomra a Balaton Sound. Legyenek ott a barátaim és a párom, hiszen, ha ők ott vannak, gond már nem lehet. Na és persze, süssön a nap! A fesztiválokon a felteresek is extrábban öltözködnek, mint a hétköznapokban. Persze, nem a legdrágább cipőmben megyek, inkább Converse-t húzok, de feldobok hozzá egy csilli-villi hajpántot. Egy felteres sárban járva is csillogni akar! Két éve három napot töltöttem a Balaton Soundon, és mindennap más Converse-t viseltem. Szeretek felkészülni az alkalmakra, ezért ha biztos a dátum, már előtte egy hónappal bevásárolok.

– Az is lehet felteres, aki nem jár havonta körmöshöz, fodrászhoz – és nincsenek márkás ruhadarabjai?

– Aki ad magára, csinosan öltözik és ápolt a haja, az már félig-meddig felteres.

Kórósi Lilla
Kapcsolódó írásunk