Az egyszerűbb tapaszok már a drogériákban is kaphatóak. A szóbeszéd szerint elég néhány éjszakára felragasztani a tapaszokat, és a ráncok nem mélyülnek tovább, a hajszálvékonyak pedig felszívódnak. Valóban eltűnnek az öregedés első jelei a szilikonos tapaszolástól?

A bőr idővel elveszíti feszességét és rugalmasságát. Ez visszafordíthatatlan folyamat, de lassítani lehet. Azt, hogy mennyire látszunk fiatalnak, befolyásolják a gének, a táplálkozásunk, az életstílusunk és a kozmetikai beavatkozások. Arcbőrünk állapotát igenis javíthatják a jádeköves és egyéb kristályokkal végzett masszázsok, az arctorna – és a szilikonos tapaszok. (Ideig-óráig persze, a botoxot nem lehet velük „kiváltani”.)

ranctalanitas-tapaszokkal-belso.jpg
Az én első tapaszom egy Shiseido tapasz volt, a szem alá kellett odaragasztani: nem volt olcsó, az első néhány órában hatott is. Utána már csak a lelkemet simogatta, mármint a tudat, hogy tettem valamit magamért, mert a ráncaim újra „betörtek”... (© Kristine Romano)

A terapeuták tapasza

A tapaszolás a trendinek számító, vagyis az újabb kezelési módszerek közé tartozik: először a mozgásszervi betegségek gyógyításában alkalmazták. Ma használják sportorvosok, gyerekorvosok, ideggyógyászok, fizioterapeuták és masszőrök is. A tapaszok rögzítésre használatosak, megelőzhetik az ízületek, az ín, a boka, a térd sérüléseit – magyarán az izmok megtartását, az ízületi mozgás stabilizálását segítik. Az Ares Kinesiology Tape százszázalékosan alakítható pamutszálas szalag; tulajdonságaiban hasonlít az emberi bőrhöz, és nem korlátozza a szabad mozgást. Nos, az utóbbi időben a kineziológiai szalagot az arcon is alkalmazzák, hogy megelőzzék vele a ráncok kialakulását, mérsékeljék az izmok petyhüdtségét.

Kedvezően befolyásolja például a nyirokáramlást, miáltal nem alakulnak ki duzzanatok a szemkörnyéken. A tape szalagok nagy előnye, hogy gátolják a túl erős arcmimikát, ami a ráncok kialakulásához vezet. Alkalmazása: a tapaszolás hívei egy egész héten keresztül (alvás előtt) felragasztják arcukra a szalagokat. Mit ne mondjunk: az egyhetes tapaszragasztással hasonló eredményt lehet elérni, mint a feszesítő szérummal vagy az injekciós feltöltéssel. A drogériás, ezzel-azzal átitatott tapaszokat persze mi is felhelyezhetjük, ám ezek közel sem annyira hatékonyak.

A kineziológiai tapasz fellazítja az izmokat, javítja a nyirokkeringést! Főként a homlokon, a szemnél, az állon, az orr és a száj körüli ráncon alkalmazzuk, de jó hatás érhető el a nyakon és a dekoltázson is, mert eltünteti a helytelen alvási helyzetek okozta ráncokat...

Szakember kezébe való!

A tapaszolás a kozmetikai ipart vagy tíz éve hódította meg, az első hírek arról szóltak, hogy még az erőteljes mimikát is visszafogja. Ám mindig szakemberre bízzuk (vagy tőle tanuljuk meg a tapaszolást) – és élő kontaktusban, ne online videókon keresztül. A komolyabb tapaszokkal mindig vigyázzunk! Ne kísérletezzünk velük otthon. A helytelen felhelyezés több kárt okozhat, mint hasznot: gyűrődhet a bőr, új és mélyebb ráncok alakulhatnak ki, tépésnél sérülhet a hámréteg, fájdalmas seb keletkezhet, amely sötét foltokkal és sebhelyekkel hegesedhet. Ezért a tapaszokat pontos utasítás szerint alkalmazzuk: tudni kell, hová helyezzük és milyen irányban. Csak az így felragasztott tapasz lesz hatékony. Sőt, a szakemberek azt ajánlják, hogy a tapaszolást kössük össze más módszerekkel, például arcjógával. Jó hatása van annak, ha az arc egyes részeit megtornáztatjuk, más részeit átmasszírozzuk – és a tapaszt csak kiegészítő kezelés gyanánt alkalmazzuk.

A tapaszt tiszta, szárazra törölt bőrre ragasztjuk fel, álló helyzetben, mert fekvő helyzetben másképpen rendeződnek el az izmok. A tapaszok megemelik a megereszkedett arckontúrokat, és a gravitáció ellen hatnak. Az arc szélesebb területeire (homlok, arc) több kisebb tapaszt kell ragasztani egymás mellé, a kisebb területeken (az orr tövétől a száj sarkáig húzódó vagy a két szemöldök közti ráncon) pedig V alakban helyezzük el a tapaszokat.

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Szépészeti beavatkozások után

A komolyabb kineziológiai tapaszok aktiválják, vagy épp ellenkezőleg, pihentetik a problémás arcizmokat, illetve elősegítik a mikrocirkulációt is. A keringésfokozás rendkívül fontos a bőr felső rétegeiben (megszünteti a duzzanatokat és javítja a bőr állagát). Már egyetlen tapaszos kezeléstől is eltűnnek a szem alatti táskák! Az esztétikai orvos szintén használja a tapaszokat, főként bioszálas kontúrterápia után. Ilyenkor speciális leukoplasztokkal rögzítik a bőrt, hogy ne mozduljon el a helyéről.

A tapasz önmagában nem elég!

A komoly, kineziológiai tapaszokat speciális ragasztóval helyezik el a bőrfelületen, melyek azután hosszú órákon, esetleg napokon keresztül a helyükön maradnak. A ragasztó olyan erős, hogy ellenáll az izzadásnak, az arcizmok mozgásának. A tapasz azonban nem ereszti át a levegőt, ami a bőr kipirosodását okozhatja, esetleg pattanások kialakulását is. A legjobb tehát, ha csak néhány óráig, esetleg egy éjszakán át marad a bőrön. Az arcon csakis kifejezetten arcbőrre kifejlesztett tapaszokat szabad használni – ezeknek Sensitive Face Tape a nevük.

A drogériás tapaszokat pedig elég hetente egyszer-kétszer felrakni. Vigyázzunk, a tapaszolás nem mindennapi használatra kifejlesztett arckezelés!

Más kezelések is!

A ráncok eltüntetéséhez persze nem elég a tapasz. Fontos a megfelelő bőrápolás, továbbá a fényvédelem (legalább 30 faktoros fényvédő arckrémmel) – és a nem invazív kezelések, például injekciós feltöltés hialuronnal vagy botoxszal.

Varga Klára
Kapcsolódó írásunk 
Cookies