Az Aviator szemüveg az Egyesült Államok energikus, gondtalan, merész, mégis vonzó szellemiségének szimbóluma.

Két hasonló történet, két párhuzamos életút. Azonosságok különös sorozata, múltbeli és jelen történések egybeesése, amelyek sokszor fedik egymást. Az egyedüli különbözőség a kontextus – és bizonyos értelemben az „arányok”.

ray-ban-kezdo-bentre.jpg

A Ray-Ban és a Persol szemüvegek olyan helyekről erednek, amelyek nem is lehettek volna eltérőbbek egymástól. De ma már összetartoznak, mert kedvencei a film-, a zenei és a divatvilág sztárjainak, akik védeni akarják szemüket a nap és/vagy a mindenütt jelen levő paparazzók ellen. Vagy csupán – és ez valószínűbb – a szemüvegnek köszönhetően rejtelmességbe és titokzatosságba burkolóznak, eltakarva vele a „lélek tükrét”. Ugyanakkor – paradox módon – a sötét szemüveg többet elárul viselőjéről, mint bármely más divatkiegészítő.

Mindkét márkát a szükség szülte, de nagyon gyorsan a szemüvegek gyártására szakosodtak, hogy kielégítsék a pilóták igényeit. Egymással párhuzamos program alapján fejlődtek, tökéletesedtek és stilizálódtak – és egyre nagyobb rajongói tábort mondhattak magukénak. Mind a kettő annak az országnak az esszenciális megtestesülése, annak az országnak a jellegét képviseli, ahol megszületett. A Ray-Ban az Egyesült Államok életerős, gondtalan, vakmerő, ugyanakkor vonzó szellemiségének a képviselője. A Persol viszont az ízig-vérig olasz ízlés, a kifinomult elegancia, az intellektualitás és az elragadóan pimasz szellem megtestesítője.

Végül is jelenleg már mindkét márka a Luxottica társaság márkás portfóliójának része. A Luxottica ma a világ legnagyobb optikai cége, élén Leonardo Del Vecchióval, akinek legfőbb igyekezete, hogy a legnépszerűbb és legsikeresebb napszemüveggyártó céget mondhassa magáénak.

Repülősszemüveg volt: kiszűrte a káros sugarakat

A legendás Ray-Ban szemüveget a New York állambeli Rochesterben működő Bausch & Lomb optikai társaság alkotta meg. A vállalat története 1853-ba nyúlik vissza. 1937 májusában szabadalmaztatta új találmányát, a fényvisszaverő réteggel ellátott szemüveglencsét, amellyel később egy vagyont keresett. Ez volt a repülés hőskora. A távok egyre nőttek, veszélyesebbé, kimerítőbbé váltak, és a pilótákat igazi hősként ünnepelték.

A pilótáknak, akárcsak a naphoz közelítő, mondabeli Ikarosznak, számos megpróbáltatáson kellett keresztülmenniük. Ikarosz viaszból gyúrt szárnyai a nap melegétől megolvadtak, a húszas-harmincas évek pilótáit viszont kínzó fejfájások és rosszullétek gyötörték. Az ő panaszaikat is a tűző nap okozta. A fényvisszaverő napszemüvegek könnyű kerettel készültek, eleinte műanyagból, később arannyal bevont fémből, és az ásványi üvegből előállított lencsék anélkül szűrték ki az infravörös és ultraibolya sugarakat, hogy a fényt és a látás élességét csökkentették volna.

hirlevel_web_banner_1_257.jpg

A „banish rays” (fényszűrő) szemüvegek Ray-Ban néven váltak népszerűvé. Az Egyesült Államok légiereje hivatalosan is a felszerelés részévé tette a Ray-Ban Aviator szemüveget, a polgári lakosság pedig követte a divatot. Ezt a szemüveget viselték a horgászok halászás közben, mert védte szemüket a víztükörről visszaverődő éles déli fénnyel szemben.

A szemüveg népszerűségének növekedésével párhuzamosan tökéletesedett az üvegek előállításának technológiája is. A második világháború folyamán a Ray-Ban szemüvegek lencséje tükrös lett, ami még agyafúrtabbá változtatta az Aviatort, mert a pilóták jól láthatták benne a fedélzet deszkáit.

Ilyen szemüveget hordott Douglas MacArthur tábornok, a szövetséges haderő legfőbb parancsnoka, amikor a Fülöp-szigetek felé repült. A földre szállás képei a világ összes újságjában megjelentek, s így MacArthur tábornok akaratlanul is óriási reklámot csinált a napszemüvegnek. Attól kezdve mindenki ilyet akart hordani, hiszen ez testesítette meg a valódi amerikai szellemet, minden vonzó tulajdonságával együtt. A Ray-Ban monopolhelyzete és a közönség rajongása 1952-ben némileg megingott, amikor megjelent a „banish rays” új modellje, a Wayfarer.

ray-ban-wayfarer.jpg
A Ray-Ban Wayfarer modellje napjainkban

Az eredeti Ray-Ban könnyű, finom és törékeny volt, ez az újabb – Raymond Stegeman forradalmi dizájnjának, műanyag keretének, tetszetősebb vonalainak köszönhetően – testesebbnek, biztosabbnak látszott. A Ray-Ban Aviator szemüveg azóta egybeforrt Michael Jackson és Tom Cruise nevével. Kis súlya és látszólagos törékenysége ellenére a híres, vízcsepp alakú szemüveg erőt és határozottságot sugároz, ami katonai eredetére vezethető vissza.

tom-cruise-ray-ban-aviator.jpg
Tom Cruise ismételten világhírűvé tette a Ray-Ban Aviator-t 1986-ban készült filmjével, a Top Gunnal. Ebben a fergeteges sikerű filmben Tom Cruise egy bátor, hős pilótát alakít. Ugyan mi mást játszhatna?

A Persol napszemüveg az olasz életöröm, kreativitás, találékonyság és nagyszerűség alkotása. E világhírű márka hátterében egy piemontei vállalkozó, egykori fotós és a Berry’s Opticians tulajdonosa áll. 1917-ben Torinóban a Via Caboton avantgárd napszemüvegeket kezdett gyártani kezdő és vállalkozó szellemű sportpilóták számára. A Protector modellt, amelynek kerek üvege és gumiból készült kerete volt, az olasz haderő és légierő használta. A piemontei márka leglelkesebb híve Gabriele D’Annunzio volt, aki – nem íróként, költőként, hanem őrnagyként – ilyet viselt, amikor 1918-ban Bécs felett repülve történelmi tettet hajtott végre: több ezer hazafias röplapot szórt a városra. A Persol valódi keletkezésének éve azonban 1938.

persol.jpg

Mint a szemüveg neve is mutatja (per il sole – a nap ellen), a Persol a napsugárzás kivédésére készült. Ez az időszak két technikai újdonságról nevezetes, amelyeket, akárcsak a katonai kitüntetéseket, büszkén visel majd bárki. Az egyik a Meflecto, egy futurista betét, a rugalmas és elnyűhetetlen oldallap a szemüveg két szárán. A másik az ikonikus Freccia, azaz a nyíl – kis fémből készült pánt, amely a szemüveg külső oldalát a szárral összeköti és díszíti. Ez a nyíl a Persol megkülönböztető (és gyakran kopírozott) jegye.

A kicsi műhelyben 1957-ben – a 649-es modellnek köszönhetően – történelmi fordulat következett be. Eredetileg védő segédeszköznek tervezték a torinói villamosvezetők számára, akik ki voltak téve a por, az eső és a szél kellemetlen támadásainak, mert akkoriban a villamosok vezetőfülkéje még nyitott volt. A Persol 649 sárgásbarna lencséi befedték az arc nagy részét, így védve a szemet a nap és a természeti erők hatásaitól. Ugyanakkor a latin varázs és az olasz báj is megjelent rajta. Ennek okán ilyen szemüveget hordott a világ minden sztárja, Greta Garbótól kezdve Steve McQueenen keresztül a felejthetetlen Marcello Mastroianniig, a Válás olasz módra című film főhőséig.

persol-barna.jpg

Az én márkám a Persol!

A tengeren hajóztunk, a szememet valami márkás-csicsás divatszemüveg védte. De egyre gyakrabban pillantgattam a mellettem ülő hajóskapitány tükrös szemüvegére, mígnem elkunyeráltam tőle. Kíváncsi voltam, mi visz rá egy öreg tengeri medvét, hogy tükröt biggyesszen az orrára. Na, a Persolt azóta le sem vettem. Mert, íme, kitisztult előttem a világ! Az én csicsás szemüvegem úgy viszonyult az ő kicsit ronda (na, legyen férfias!) Persoljához, mint egy kocsmanóta egy szimfóniához.

–néva–
Kapcsolódó írásunk 
Cookies