Olvassunk róla, beszélgessünk, és ne szégyelljük, hogy változik a testünk.

Eljött az idő, hogy az eszünkbe véssük: a klimax előbb vagy utóbb mindannyiunkat utolér. Hatásait azonban enyhíthetjük, és igenis, utána is vonzó nők maradhatunk. 

Sok nőnek az anyaság tölti ki az életét, s csak „mellékesen” jár munkába. A gyerekek azonban kirepülnek a fészekből. A klimaxban a biológiai változásokhoz szerepvesztés is társul: nem kell már a gyerekekről gondoskodni, az anyaszerepet szögre lehet akasztani. Az elárvult feleség egyedül marad a férjjel, aki meg a szexuális teljesítménye miatt görcsöl (s ezért őt, a nőt okolja). Ezért a házasságát is újra kéne definiálni... Nem csoda, hogy a nők zöme nemigen tudja ilyenkor, mit kezdjen magával. Az idősödő nők láthatatlan lények, akiken az utcán átnéznek a férfiak... Éjszaka csatakosan, verítékben fürödve ébrednek, és igen, üvölteni tudnának, mikor a férjük hozzájuk ér... Nincs segítség? – kérdezik reményvesztetten.

„Nem trendi idős nőnek lenni” – mondja Hoppál Bori testtudatoktató (Budapest). – Pedig úgy is képzelhetjük, hogy eddig erőltetett hegymenetben vettünk részt, s most csúcsra értünk, ahol egy kies fennsík vár ránk. Itt végre megpihenhetünk, s elgondolkodhatunk magunkon és a világ dolgain.

Bori szerint nem kezeljük helyén az első menstruációt, a női szerveinkről és ciklusunkról nem tudunk eleget, éppen ezért ne csodálkozzunk azon, hogy a termékenységi ciklus lezárásánál sincs érdemi tudatosság. 40 év körüli nőkben fel sem merül, hogy elkezdődtek bennük a változások. – Ahogy a kamaszkor, úgy a változókor is egy folyamat, amely 8-10 évig is eltarthat. Amikor egy negyvenes nőnek elkezdenek rövidülni a ciklusai vagy hirtelen megváltozik a vérzés erőssége, és minden ok nélkül ugranak fel a kilók, akkor nagy valószínűséggel elkezdődött a változókor. Ez a folyamat akkor is beindul, ha a nő még nem szült, és akkor is, ha épp kicsi gyerekei vannak. Elkezdődik a hormonális változás, és ahogy telnek az évek, a hatásait egyre határozottabban érezzük majd – meséli Bori. A nők persze úgy tesznek, mintha őket a változókor nem is érintené. Nem csoda, mert az öregedés is tabutéma, és a koralapú megkülönböztetés még mindig él. Az óriásplakátokon csak elvétve látunk 40 pluszos nőket, és ők is a szemránckrém mellett mosolyognak. Pedig nincs olyan, hogy valakinek ne öregedne meg a teste...

– Elmúltam 50 éves, és vannak enyhe hőhullámaim, de elkerült az álmatlanság és az éjszakai izzadás – folytatja Bori. – Viszont vékonyodik a hajam, a bőröm veszít a rugalmasságából – teszi hozzá a testtudatoktató, aki szerint az idő múlására kétféleképpen reagálhatunk. Vagy elégedetlenkedni kezdünk, vagy megpróbálunk foglalkozni testi-lelki jólétünkkel. – Ha ötven fölött egy nő életének központi kérdése az, hogy mennyire feszes a popsija, akkor egy idő után frusztrált lesz. Ezzel nem azt akarom sugallni, hogy hagyjuk el magunkat! Sőt, ha eddig nem, most tényleg el kell kezdenünk gondoskodni a testünkről. Igenis fontos, hogy jól nézzünk ki, illetve, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ám a fókusz a testünk szépségéről áthelyeződik az egészségre. A legtöbb nő úgy rohan végig az életen, hogy minden és mindenki előbbre való nála, ő meg ott kullog a sor végén. Aztán a klimaxban arra ébred, hogy a test valamilyen betegséggel jelzi: elég volt.

Bori szerint a jóga gyakorlása az egyik legjobb döntés, hiszen nemcsak az ízületeket, de az izmokat is karbantartja, és jótékonyan hat a hormonháztartásra. Egy piláteszóra vagy egy táncos foglalkozás is jó hatással lehet ránk: itt új barátokra teszünk szert, lehet valamit várni a héten – és végre saját magunkra is több időt fordítunk... Töltsünk több időt a természetben, és valamilyen önismereti módszer segítségével foglalkozzunk a lelki folyamatainkkal is! – tanácsolja. 

– Egy lefárasztott, szétstresszelt test sokkal erősebben fog reagálni a hormonváltozásokra. Ezért pihenjünk eleget! A lelki ellenállás is nehezítő tényező lehet. Azok a nők, akik nagy sikereket arattak a testükkel, a „szexi nő vagyok” szerep elhalványulását identitásvesztésként is megélhetik. Szerintem bölcsebb dolog megbékélni életkori sajátosságainkkal. 
Derzsi Bernadett

 

klimax-illustracios.jpg

A nők az önértékelésüket arra alapozzák, hogy hogyan néznek ki
A negyvenes-ötvenes nők szorongásai a plafont verik. Pedig a kulcs az, hogy lehessünk olyanok, amilyenek vagyunk. Ameddig nem változik meg a szemlélet, miszerint egy nőt a megjelenése alapján ítélnek meg, nem lesz áttörés. A nő azzal stabilizálhatja magát, hogy többféle szerepben is teljesít, s ezzel védettséget szerez a külvilággal szemben. Minél több szerepe van egy nőnek, annál védettebb lesz. Nem csupán a vágy titokzatos tárgya vagy csak anya, akit otthagynak a gyerekei, mert kirepülnek a családi fészekből – a nő dolgozhat, akár alkothat is. Szebb, fiatalabb emberek mindig lesznek, mint mi, de ha valaminek a szakértőjévé válunk, azt nem tudja az idő könnyedén elvenni tőlünk. Az erőtartalékok – az, hogy például élvezzük a munkánkat, vagy új, sikeres hobbikat találunk, és jól érezzük magunkat a bőrünkben – mind-mind megerősítenek, ha majd megőszülünk. Isabella Rossellinit 42 évesen küldte el a Lancôme azzal, hogy nem tudja képviselni a nők álmait, mert öreg. Majd 65 évesen lett újra a cég arca. Lehet, hogy megváltozott valami? Bizakodjunk.
–nagyvendégi–