Megrémítettek bennünket a képsorok, amikor virághegyeket semmisítettek meg Hollandiában, mert nem tudták értékesíteni őket. A vágott virág ugyanis nem liszt, amiből jól be lehet spájzolni...

A virágkertész imádja a virágait. Alig várja, hogy enyhüljön a lég, s máris kint terem a kertben. A lapát és gereblye karja meghosszabbításává válik, szívverése lelassul, együtt lélegzik a széllel. Ujjai alatt megpuhul a föld, jó félóra kemény munkájába telik az ágyás elkészítése. Már csak a virágok hiányoznak, hogy a kis kert életre keljen. Vet még egy pillantást a művére, közben mélyen beszívja a finom tavaszi levegőt...

Az igazi virágkertészt a virág színe és illata élteti. Jelképes, hogy a koronavírussal fertőzött ember nem érzi az illatokat: ez a betegség első jele. Mi lesz veletek, virágkertészek?

Azok az emberek, akik a virággal dolgoznak, mind boldog emberek! Mi, a többiek is szeretjük a szép virágot. Megrémítettek bennünket a képsorok, amikor virághegyeket semmisítettek meg a Hollandiában, mert nem tudták értékesíteni. A vágott virág ugyanis nem liszt, amiből jól be lehet spájzolni... Vajon mi lesz a virágárusokkal, honnan tudják most beszerezni a vágott virágot? Ezt kérdeztük Holocsi Pál virágkötőtől (Dunaszerdahely, Pálma Virágház), aki a legszebb virágcsokrokat köti a környéken.

Annyit tudunk, hogy nálunk a virágkertészek tavasszal már javában dolgoztak, hogy a nyitott vagy titkos kis kertek virágágyásaiba palánták és tavaszi virágok kerüljenek. Sokan elbuktak, mert nem sikerült értékesíteni a terményeket, hisz a piacok és virágboltok bezártak. Most pedig a virágárusok vannak gondban a határok miatt (és lesznek is még egy ideig).

holocsipali.jpg

 Holocsi Pál a munkájában azt szereti a legjobban, hogy a szép virággal mosolyt csal a vevők arcára

– Mi Budapest mellé, Szigetszentmiklósra jártunk minden hétfőn és csütörtökön friss virágért – mondja a virágkötő. – Bécs mellett is működik egy nagybani virágpiac, az is könnyen megközelíthető, oda is feljártunk. Amit pedig Magyarországon vagy Ausztriában nem tudunk megvenni, azt a holland kínálatból egészítettük ki. Ők házhoz szállítják a megrendelt árut. Pestre mindig hárman megyünk, általában apu vezet. Ő már nyugdíjas, de a szállításba besegít. Aztán anyum megy, illetve én vagy az öcsém. Hajnalban indulunk, ötkor már a piacon válogatunk. Sietni kell, mert délre üresek a standok.

– Mikor végre kinyitottatok, honnan szereztétek be az árut?

A hazai nagyraktárakból rendeltünk. A hollandok persze azonnal felvitték az árakat, mert hatalmas kidobásaik voltak. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a kamion ugyan kiment Hollandiába, de nem tudták azonnal feltölteni áruval, mert mindennek háromszorosára felment az ára. A beszerzők tudták, hogy annyi pénzért itthon nem tudjuk eladni. Várni kellett, míg a tőzsdén leverik az árat, de már csak öreg árut kaptunk. Ezért autóba ültünk, s felmentünk a pozsonyi és a nyitrai nagyraktárba válogatni. A mostani szállítmányok már rendben vannak, de Magyarországra továbbra se mehetünk.

– Melyik virág hiányzik legjobban a magyar piacról?

– A magyar rózsa, vagyis a magyar bazsarózsa hiányzik! A holland szállító drágán adja.

1280-719-max.jpg

– Miben rejlik a magyar piac ereje?

– Ott még vannak őstermesztők, akik hatalmas fóliák alatt termesztik a virágokat. A piac előnye, hogy látjuk az árut, és kedvünkre válogathatunk. Télen már kevesebbet ingázunk, mert akkor hiányoznak a standokról a hazai termesztők, akkor ott is csak holland áru van.

– Sokan azt hiszik, hogy a karanténnal lezajlott a válság, pedig csak most következik.

– Ilyen a huszonhat év alatt, mióta működünk, nem volt. Március közepétől a kliensek sorra lemondták az esküvőket, rendezvényeket és fesztiválokat. Őszig mindent lefújtak. Én azért bizakodom: a virág szép, és az emberek ki vannak éhezve a szépségre. A munkámban azt szeretem a legjobban, hogy a szép virággal mosolyt csalok a vevő arcára. Megesik, hogy egy virág annyira a szívemhez nő, hogy amikor megveszik, viccesen megkérdezem: Jaj ne, most komolyan elviszitek?!

– Esetleg más üzletesnél is megveszed a virágot, vagy ragaszkodsz a sajáthoz?

– A szép virág mindenhol szép virág. Örülök neki. Édesanyám kerek születésnapot ünnepelt a karantén alatt. Egy bevásárlóközpontban sikerült kapnunk egy hatalmas rózsacsokrot. Nagyon örült neki! Pont azért szép a virágkötő munkája, mert a virággal érzéseket kelt az emberekben. Én ebbe nőttem bele, a nagyszüleimnél szegfűt, gerberát, kálát termesztettünk. Gyerekkori emlékem, hogy az állomáson nézem, amint a vonat elviszi a bedobozolt virágokat Kassára és Pozsonyba. Mostanra már nem termesztünk, de az üvegházban még mindig van asztromélia, orchidea. A papa kilencvenhárom éves, de mai napig kimegy, és elbíbelődik a virágokkal... A virág gyógyír a lélekre, azért mosolyog az ember, amikor virágot lát.

1242-699-max_1.jpg

A képeken: bazsarózsaföldek Magyarországon

A bazsarózsa megint divatvirág! Kínából származik, és peóniának is nevezik. (Az orvos neve után, aki ezzel gyógyította a görög isteneket.) Régen teli voltak vele a falusi kertek, ma ismét hódít. Sokáig azt hittem, hogy a bazsarózsa és a pünkösdi rózsa egy és ugyanaz a virág, de csak majdnem. Több faja van: ilyen a fás bazsarózsa, amelyik már áprilisban nyílik, s akár harminc évig is pompázhat. Homokos talajban is megél, csak árnyékba ne ültessük. A pünkösdi rózsa már később nyitja virágait, és vágott virágnak kiváló. A bazsarózsát pünkösdi rózsává az egyház emelte. Régen a falvakban a pünkösdi szentmise alkalmával rózsaszirmokat szórtak szét a templomtornyokból. (Azt mondták, a bazsarózsa a Szentlélek tüzének lángnyelveit jeleníti meg a szirmaival.) A boldog házasság szimbóluma is egyben, ezért esküvői csokrokat készítenek belőle. Virágfeje néha akkora, mint egy kiterített káposzta! 

–sallay, néva–

Kapcsolódó írásunk: Virágos rét

web-bannerek-instagram.jpg

Új Nő csapata
Cookies